Uluslararası konferans konusunda Rum siyasi partiler arasında anlaşmazlık var

Rum basını, sonbaharda yapılması planlanan Kıbrıs sorununun çözümü için uluslararası konferans hakkında Rum partilerinde birlik sağlanamadığını yazdı.

Rum basını, sonbaharda yapılması planlanan Kıbrıs sorununun çözümü için uluslararası konferans hakkında Rum partilerinde birlik sağlanamadığını yazdı. Kıbrıs sorununda sonbahardan sonra bir uluslararası konferans toplanmasının artık kaçınılmaz bir gelişme olarak görüldüğüne dikkat çeken Rum basını, BM Genel Sekreteri'nin niyetinin ve Genel Sekreterliğin planlamalarının artık gözle görünür hale geldiği vurguladı.

Simerini gazetesinin, "Uluslararası konferans bölüyor... Halen partiler arasındaki ana sürtüşme noktası oluyor" başlıklı haberinde, durumun Rum siyasi liderliğini yoğun şekilde kaygılandırdığına vurgu yapılırken, siyasi partilerin farklı yaklaşımlar gösterdiğine dikkat çekildi.

Uluslararası konferans toplanmasının önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorununun büyük meselesi olacağını ve Rum iç cephesindeki çatışmaların da ana cephesini oluşturacağını kaydeden Simerini gazetesi, konuyla ilgili hazırladığı haberinde partilerin bu yönde sinyaller veren açıklamalarına yer verdi.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Stavros Evagoru'nun, "İç yönlerle ilgili konularda müzakereler yoluyla bir anlaşmaya varılıp anlaşma noktasına ulaşırsak, Başkan Hristofyas'ın da söylediği gibi, geriye kalan, sorunun uluslararası yönlerine dair konular yani güvenlik, işgal ordusu, Türkiye'nin ihlalleri; yapısını BM ile birlikte belirleyeceğimiz bir uluslararası konferansta görüşülebilir." sözlerine yer verdi.

DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiu, partisinin uluslararası konferans düzenlenmesine katılmadığını, böyle bir konferansın ancak; Kıbrıs müzakerelerinin çözüm eksenine girmesi halinde gerçekleştirilebileceğini savunduğunu duyuran gazete Fotiu'nun, "Bu, güvenlik ve işgal ordusu dışındaki bütün konularda anlaşmaya varılması anlamına gelir. Başkan Hristofyas, önerisinde bundan başka bir şey kastediyorsa ona katılmıyoruz." sözlerini kullandı.

EDEK Basın Sözcüsü Dimitris Papadakis'in, partisinin, Türk askerinin gitmesi ve güvenlik konuları hariç bütün konularda anlaşmaya varılmadan bir uluslararası konferans düzenlenmesinin bir manası olmayacağı görüşünde olduğunu açıkladığı vurgulanarak Papadakis'in, "Dolayısıyla Başkan Hristofyas'tan müteaddit defalar; BM Genel Sekreteri'ne, böyle bir prosedüre rıza göstermemizin söz konusu olmadığını yazılı olarak iletmesini istedik." sözlerine yer verdi. Papadakis, "Bu tür nahoş gelişmeleri önlemek amacıyla şu anda Yunanistan'ın da yardımıyla AB ve BM içerisinde uygun siperleri oluşturmamız gerek" ifadesini kullandı.

EURO KO'nun, Basın Sözcüsü Mihalis Yorgallas ise "Türkiye, bir baskı ortamı aracılığıyla bizim tarafın yeni tavizler vereceği beklentisi içerisindedir." iddiasında bulundu. Yorgallas gazeteye yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter'in Kasım raporundan sonra BM; anlaşmazlıkların üzerine köprü kurabilmek için müzakerelerin sona eriş tarihinin belirlenmesi ve hakemlik yapılması amacıyla; oluşum şeklini yine kendisinin belirleyeceği uluslararası bir konferans toplamaya çalışacak. Bu konferansa Kıbrıs meselelerinin iç yönlerinin de dahil edileceği beklenmelidir. Bunun, uygun bir önleme stratejisiyle savuşturmamız gereken çok tehlikeli bir kapana kısılma olduğu açıktır. Bu kurtuluş stratejisi de en kısa zamanda belirlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.