ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi, Türk karşıtı Senatöre teminat verdi

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara Büyükelçisi olarak aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone, önceliklerinin Kıbrıs, Fener Rum Patrikhanesi, İsra

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara Büyükelçisi olarak aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone, önceliklerinin Kıbrıs, Fener Rum Patrikhanesi, İsrail, İran, Ermeni sorunu hatta Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkileri olacağını konusunda Türkiye karşıtlığı ile bilinen Senatör Bob Menendez'e teminat verdi.

Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye, Irak, Yemen ve Lübnan için aday gösterdiği büyükelçiler için oturum yapıldı. ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey'nin Bağdat, Francis Joseph Ricciardone'nın da Ankara büyükelçi adayı olarak katıldığı toplantının açılışında konuşan Komite Başkanı Demokrat Kerry, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin kritik bir müttefik olduğunu ifade eden Kerry, Türk ekonomisinin de oldukça dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Kerry şöyle konuştu: "Hepimiz, Türkiye'nin son zamanlarda Ortadoğu'da kendi çıkarlarını ortaya koymaya başladığını biliyoruz. Bu, eğer Türkiye bölgede İran'a göre daha ılımlı bir seçenek olarak çıkması halinde olumlu bir gelişme olacaktır. Ancak Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerinin bozulması ve Türkiye tarafından kamuoyuna açık olarak yapılan sert konuşmalar bağlamında endişelerimiz olduğunu, hatta bunun bizim için bir sorun olduğunu söylememek de haksızlık olacaktır. Amerika açısından çok önemli iki partner olan İsrail ve Türkiye'nin bu sorunu çözmesi bizim de çıkarımızadır. Türkiye ve Amerika gelecekte de görüş farklılıkları içinde olacaktır. Ancak bu önemli bir ilişkidir ve ileri dönük verimli bir yol bulmalıyız."

JEFFREY: PKK İLE MÜCADELE DEVAM EDECEK

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey de Irak'ın komşuları ile ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin Irak'ta yapıcı rol oynadığını ifade etti. Jeffrey, Türkiye'nin hem Irak hem de Kuzey Irak hükümetleri ile olumlu ilişkiler içinde olduğunu belirtti. Türkiye'nin aynı zamanda Amerika ve Irak'la PKK'ya karşı üçlü bir mekanizma içinde olduğunu anlatan Jeffrey, ''Bu Türkiye için oldukça önemli bir sorun. Daha bugün Güneydoğu'da iki ayrı olayda Türkiye 6 askerini kaybetti. PKK'nın Kuzey Irak dağlarında merkezi ve burada da yaklaşık 3 bin 500 savaşçısı bulunuyor. Bu, biz Irak ve Türkiye'nin baş etmesi gereken bir sorun.'' dedi.

RİCCİARDONE: TÜRKİYE BİZİ İSRAİL VE İRAN KONUSUNDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Ricciardone da açılış konuşmasında, daha önce de Türkiye'de görev yaptığını belirterek, "30 yıldan fazla bir süredir Türkiye'nin daha demokratik daha açık ve ekonomik açıdan daha hareketli, dünyada etkisi artan bir oyuncu haline gelmesini gözlemlemekteyim." dedi. Türkiye'nin Müslüman çoğunluğa sahip ancak demokratik ve laik bir ülke olduğuna değinen Ricciardone, "Eğer onaylanırsam ortak hedeflerimiz doğrultusunda Türk-Amerikan ortaklığının desteklemesi asından mümkün olan her şeyi yapacağım." dedi. Türkiye ve Amerika'nın terörle mücadele, kitle imha silahlarının azaltılması, bölgesel sorunların çözümü, enerji güvenliğinin sağlanması gibi alanları da kapsayan birçok konuda ortak çalıştığını kaydeden Ricciardone, ancak İsrail ve İran ile ilgili gelişmelerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

"ULUSAL BİRLİK PROJESİNİ GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Ricciardone oturumda Türkiye ile ilgili sorulara da yanıt verdi. Atanmasının önümüzdeki günlerde onaylanması beklenen Ricciardone, Türkiye ve Amerika arasında, ortak hedefler doğrultusunda işbirliğini pekiştirmek için elinden geleni yapacağını söyledi. Büyükelçi, "Türkiye'nin Amerika ile işbirliğini güçlendirmek benim sorumluluğum olacak." diye konuştu.

Ricciardone, Amerika ve Türkiye'nin ortak hedeflerinden birinin de PKK ile mücadele olduğunu belirti. ABD'nin Türkiye'nin PKK'ya karşı yaptığı operasyonları desteklediğini belirten Büyükelçi, Türk liderlerin PKK sorununun çözümünde siyasi, ekonomik ve kültürel önlemler alması gerektiğinin farkında olduğunu söyledi. Büyükelçi, "Türkiye'nin Ulusal Birlik Projesi Kürtler'in ve diğer toplumların insan hakları ve ekonomik durumunu geliştirmeyi amaçlıyor. Bu girişimin devam ettirilmesi sadece PKK'yı zayıflatmakla kalmaz, Türk demokrasisi ve insan haklarını da güçlendirir." diye konuştu.

Ricciardone Mavi Marmara olayından sonra iyice bozulan Türk İsrail ilişkilerinin yeniden düzelmesinin öneminin de altını çizdi. Büyükelçi, İran konusunda ise, Türkiye'yi, bölgedeki nüfuzunu İran'ı nükleer emellerinden caydırmak için kullanmaya teşvik edeceğini belirtti.

"EKÜNENİK STATÜNÜN TANINMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM"

Ricciardone, Senatör Bob Casey'nin Rum Patrikhanesi'nin durumu ile ilgili sorusunu yanıtladı. Patrikhanenin ekümenik statüsünün tanınması için Türk yetkililere telkinde bulunmaya devam edeceğini belirten Ricciardone, "Türkiye tarih boyunca dini azınlıklara gösterdiği hoşgörü ile gurur duyuyor, ancak bu tarihi gerçeğin hakkını modern çağda veremiyor. Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli bir ülke olabilmesi için insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü gibi ilkelerin hakkını vermesi lazım" dedi.

SOYKIRIM YERİNE KATLİAM

Büyükelçi özellikle Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili Demokrat Partili Senatör Bob Menendez'in ısrarlı sorularıyla karşı karşıya kaldı. Diplomatların kişisel politikaları olmadığına dikkat çeken Ricciardone, sözde soykırım konusunda Amerikan yönetiminin politikasını savunmaya devam edeceğini söyledi. Büyükelci Ricciardone, Obama'nın da açıklamasına gönderme yaparak olayları katliam olarak tanımladı. Büyükelçi konuşmasının sonunda da, Menendez'in sorusu üzerine, Kıbrıs, Patrikhane, İsrail, İran, Ermeni sorunu hatta Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkilerinin öncelikli konuları arasında yer alacağına dair teminat verdi.