Güney Koreliler BAE''ye 3,9 milyar dolarlık nükleer reaktör inşa edecek

Güney Koreli enerji ekipman üreticisi Doosan Ağır Endüstri ve Kore Elektrik Enerji Şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)''de nükleer reaktör inşaat

Güney Koreli enerji ekipman üreticisi Doosan Ağır Endüstri ve Kore Elektrik Enerji Şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)''de nükleer reaktör inşaatı için 3,9 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Geçen Aralık ayında Kore Elektrik Enerji Şirketi''nin önderliğindeki konsorsiyum, BAE''de 2020 yılına kadar 4 adet 1400 megawatt''lık reaktör dizaynı, inşası ve işletmesi için Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi ile 18,6 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Konsorsiyumun diğer üyeleri arasında Hyundai Mühendislik ve İnşaat Şirketi ile Samsung C&T Şirketi de bulunuyor.

Uzmanlar, Güney Kore ile BAE arasındaki ticari ilişkilerin son dönemde arttığına dikkat çekiyor. Abu Dabi taç prensi ve BAE Silahlı Kuvvetler vekil başkomutanı Şeyh Muammed Bin Zayid El Nahyan, geçen Mayıs ayında Güney Kore ile imzalanan nükleer reaktör anlaşmasından övgüyle söz etmiş ve anlaşmanın iki ülkenin tarihindeki en büyük anlaşma olduğunu belirtmişti.

Kore Ticaret Yatırım Promosyon Ajansı verilerine göre, Koreli firmalar bu yılın ilk yarısında büyük çoğunluğu BAE''de olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde 26 milyar dolarlık iş anlaşması imzaladı.

Dubai''de basılan Gulf News''e konuşan ajans bölge başkanı Eung Chun Oh, Doosan''ın BAE ile imzaladığı anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olacağını söyledi. Eung Chun Oh, Koreli firmaların aynı zamanda BAE ve diğer komşu ülkelerde inşa edilecek raylı sistemlerle ilgilendiğini de hatırlattı.