Van Emniyet Müdürü Mert'in İddianamesi Tamamlandı

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın olaylı Van gezisi ile ilgili hazırlanan iddianame Van 1

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın olaylı Van gezisi ile ilgili hazırlanan iddianame Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcılık, iddianamede Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert'i "Resmi belgede sahtecilik"le suçluyor.
Deniz Baykal, il kongresine katılmak üzere 2 Nisan 2010'da Van'a gelmiş ve kongrenin yapılacağı Sıhke Caddesi üzerindeki Beyaz Saray Düğün Salonu'na geldiği sırada bir grubun taşlı, yumurtalı saldırısına uğramıştı. Yaşanan bu olaydan sonra İçişleri Bakanlığı 2 Mülkiye Müfettişi'ni 7 Mayıs 2010'da Van'a göndererek olayları incelettirdi. Müfettişlerin yaptığı incelemenin ardından hazırladığı raporda gezi öncesi 39 polisin görevlendirildiği, Van Emniyet Müdürlüğü'nün saldırıdan 3 gün sonra 163 kişilik
ikinci bir liste hazırladığı ve buna ilk listenin hazırlandığı tarihi attığı saptandı. Müfettişlerin hazırladığı 17 sayfalık raporun ardından da savcılık olaya el koyarak soruşturma başlattı.
Van Cumhuriyet Savcısı Resul Köse'nin hazırladığı 3 sayfalık iddianame tamamlanarak bugün Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcı Köse'nin hazırladığı iddianamede Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, "Resmi belgede sahtecilik" yapmakla suçlanıyor.
Savcı Köse'nin hazırladığı iddianamede, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Van CHP İl Kongresi'ne katılmak üzere Van iline gelişi münasebetiyle Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert tarafından 01.04.2010 tarihli emniyet tedbiri konulu emir yayınladığı ancak Deniz Baykal'ın kongre salonuna girişi esnasında pankartlı, yumurtalı ve taşlı saldırıya maruz kalması sonrasında yeterli önlem almadığı, ortaya çıkan görev zaafiyetini gizlemek amacıyla gerçek istihbari bilgiye dayanmadığı halde istihbari bilgi varmış gibi
göstererek 02.04.2010 tarihli ikinci bir görev emri hazırladığı, bu görev emrinin 04.04.2010 tarihinde hazırlandığı halde 02.04.2010 tarihli olarak imza ettirdiği ve ilgili birimlere gönderdiği anlaşılmıştır. İddianamede ayrıca, şüphelinin savunmalarının suçtan kurtulma maksatlı olduğu, gerçeği ifade etmediği değerlendirilmiştir" denildi.