Amerika'yla siyasî birlikteliğimiz var, ekonomik ortaklığımız yok

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 4 eyaletini kapsayan resmi temaslarına Chicago kentinden başladı. Kalabalık bir heyetle gerçekl...



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 4 eyaletini kapsayan resmi temaslarına Chicago kentinden başladı.

Kalabalık bir heyetle gerçekleştirilen ziyarette Türkiye'nin ABD'ye yaptığı ihracatın ve Türk işadamlarının bu ülkedeki varlığının artırılması hedefleniyor. Dünya ihracatının yüzde 0,85'ini yapan Türkiye'nin, ABD ithalatındaki payının binde 2'lerde kaldığını belirten Bakan Çağlayan, bu kötü tabloyu düzeltmek için çaba gösterdiklerini söyledi. 2009 yılında ABD 1,6 trilyon dolarlık ithalat yaptı, Türkiye'nin bundaki payı ise 3,2 milyar dolarda kaldı.
Bakan Çağlayan, gezinin zamanlamasının 'Amerika ile soğukluk yaşandığı' döneme gelmesinin ne kadar doğru olduğuna ilişkin bir soru üzerine, "Bana göre olması gereken bir zaman. ABD ile bizim siyasi, askerî ortaklığımız var ama ekonomik ortaklığımız yoktu. Bizi tanımıyorlar. Bizde ne olduğunu bilmiyorlar. ABD'lilerin bizi tanıması lazım." cevabını verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın model ortaklık öngörülerine de değinirken, "Biz ABD'lileri sadece Türkiye'ye yatırım için çağırmıyoruz. Üçüncü ülkelerde ortak iş üzerinde duruyoruz. Türkiye, ABD tarafından Afrika, Ortadoğu ve bölge için bir zıplama, bir tedarik noktası olabilir." açıklamasını yaptı.
Zafer Çağlayan, ABD'ye ihracatı artırmak için bazı hedef eyaletler belirlediklerini aktardı. Buna göre Kaliforniya için gıda, kimya, deri, tekstil, hazırgiyim, ev tekstili, toprak ürünleri, mücevherat, makine imalat, elektrik elektronik, otomotiv yan sanayi, mobilyalar; New York için gıda, kimya, deri, tekstil, hazırgiyim, ev tekstili, toprak ürünleri, mücevherat, demirdışı metaller; Teksas için kimya, toprak ürünleri, demirdışı metaller, makine imalat, elektrik elektronik, otomotiv yan sanayi, mobilyalar; Illinois için makine imalat, elektrik elektronik, otomotiv yan sanayi; Florida için hazırgiyim, demirdışı metaller sektörleri tespit edildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin ithalatında ilk 5 ay itibarıyla yüzde 34 artış yaşandığını dile getiren Bakan Çağlayan şöyle devam etti: "Bu yıl sonu itibarıyla bu rakam 2 trilyon doları bulacak. İlk hedefimiz ABD'nin ithalatındaki Türkiye'nin payını yüzde 1'e çıkarmak. Bunu 2-3 yıl içinde yapacağız. Böylece bu ülkeye ihracatımız 20 milyar dolar olur. Şu anda mal ticaretimiz (ithalat artı ihracat), genelleştirilmiş tercihler sisteminde yapılan gümrüksüz ihracat dahil 11,5 milyar dolar. 20 milyar dolar ihracatı çok kolay gerçekleştireceğiz." Müteahhitlik hizmetleri konusunda da ümitli olduklarını kaydeden Çağlayan, "Müteahhitlik sektöründe Çin'den sonra ikinciyiz ama ABD'de Kiska şirketinden başka önemli ihale almış şirketimiz yok." açıklamasını yaptı.

Zaman