Güneydoğu'daki sivil toplum çalıştayında BDP ağırlığı

Demokratik açılımının tıkandığını düşünen ve bundan sonraki süreçte inisiyatif almak için Diyarbakır'da toplanan Doğu ve Güneydoğu'daki sivil toprum k

Demokratik açılımının tıkandığını düşünen ve bundan sonraki süreçte inisiyatif almak için Diyarbakır'da toplanan Doğu ve Güneydoğu'daki sivil toprum kuruluşları arasında sert tartışmalar yaşandı.

Toplantıya bölge illerinden BDP'ye yakın STK'ların çağrılması, Diyarbakır'daki bazı STK'ların davet edilmemesi dikkat çekti. Toplantıda 'referandum' gündeme getirilmesi yasaklandı. Bazı STK'lar ise toplantıyı terk etti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Barosu'nun da aralarında bulunduğu 99 sivil toplum kuruluşu, geçtimiz haftalarda ortak bir açıklama yaparak, terör örgütüne 'eylemlerine son ver' çağrısında bulunmuştu. STK'lar, demokratik açılımın önünün tıkandığını ve inisiyatif almaları gerektiğini belirterek ikinci kez toplandı. Bu seferki toplantıya bölgedeki ticaret ve sanayi odası başkanları ile çok sayıda STK davet edildi.

Alınan bilgiye göre; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda yapılan çalıştayda tartışmalar yaşandı. Bazı STK'lar, Diyarbakır'da özellikle bazı STK'lanın toplantıya davet edilmediğini ve diğer illerden BDP'ye yakın STK'ların çağrıldığını ve bunun objektif bir sonuç vermeyeceğini belirterek itiraz etti.

Toplantıda teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın gündeme getirdiği ve BDP'li belediyelerin özerk bir yapıya kavuşturulması sözde önerisi üzerinde duruldu. Çalıştay sonunda yayınlanacak deklerasyona Öcalan'ın bu önerisinin konulacağı ileri sürülüyor.

BDP'ye yakın STK'ların çoğunlukta olduğu çalıştayda, teröristbaşı Öcalan'ın önerisi üzerine kurulan ve başkanı Hatip Dicle'nin cezaevinde olduğu, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Yüksel Genç ise çalıştayın öncüleri arasında oturdu. Bazı STK temsilcileri, çalıştayda 'referandum'un da konuşulması teklifine diğer STK'lar karşı çıktı.