Orman Genel Müdürlüğü kendi filosunu kuruyor
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, bünyelerinde kullanmak üzere 20 helikopter satın a
Orman Genel Müdürü Kahveci, beraberindeki Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın'la Ula Göleti Helikopter Filosu'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bir dönem geçirildiğini kaydeden Osman Kahveci, ekiplerin durumunu yerinde görmek için İzmir'den başlayarak Antalya'ya kadar olan bölgelerde yerinde incelemelerde bulunduğunu söyledi. Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsulardan birinin hava gücü olduğunu vurgulayarak, "Orman yangınlarına en hızlı müdahaleyi, ancak havadan yapabiliyoruz. Yer ekipleri müdahale edinceye kadar geçecek süre, yangınları büyütebiliyor ve önü alınmaz büyük bir felaket haline getirebiliyor. Onun için etkili ve hızlı mücadelede ağırlı olarak hava gücünün bir unsuru olan helikopter kullanıyoruz." dedi.
Türkiye'ye orman yangınlarıyla mücadelede gereken helikopter sayısının 21 olacağı yönünde stratejik bir plan yaptıklarının altını çizen Kahveci, şunları söyledi: "Bu helikopterler gibi 3,5 ton su alabilen, içinde 25 kişi taşıyabilen ve en az 3 saat havada kalabilen hava araçlarına ihtiyacımız vardı. Her yıl kiralamak suretiyle ihtiyacımızı gördük. Bu yıl elimizde 21 tane kiralanmış helikopterimiz var. Çeşitli yerlerde konuşlandırılmış vaziyette görev başındalar."
Kahveci, önümüzdeki süreçte kiraık helikopter bulamama endişesi taşıdıklarını belirterek, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yaptıkları görüşmelerde sonucunda Orman Genel Müdürlüğü'ne 20 tane satın alınacağını açıkladı. Kahveci, "Kurumumuz, önümüzdeki birkaç yıl içinde kendi helikopter filosuna sahip olacak. Bunlar için hangar yerlerine ihtiyaç var. 20 tane alındığında, Türkiye genelinde beşerli filolar halinde konuşlandıracak yerler tespit ettik. Antalya, Muğla, İzmir ve Ankara'da duracak helikopterlerimizin, yılın 12 ayı yazın orman yangınları, kışın da ihtiyaca göre başka işlerde kullanmasını sağlayacağız." şeklinde konuştu.
Bugün kadar hiçbir ülkede, geceleri orman yangınlarına havadan müdahale edebilecek donanıma sahip hava aracı bulunmadığını vurgulayan Osman Kahveci, "Hava araçlarının gece operasyonu karanlıkta yapılabiliyor. Ona ait hassas gözlükler kullanılıyor ancak orman yangınlarında aşağıda alev olduğundan, pilotların gece görüşünü olumsuz etkiliyor. Orman yangınlarında hava araçlarımız, 40-50 metreye kadar alçalıyor. Dağlar, ağaçlar ve enerji hatları bulunması sebebiyle oldukça riskli olduğu için geceleri yerden müdahale ediyoruz." dedi.