Gürültü Yapan Rus Uçaklarının İnmesi İstenmiyor

Avrupa Birliği'nde yasaklanan Rus uçaklarının Antalya Havalimanı'na iniş yapmasına vatandaşlar tepki gösterdi

Avrupa Birliği'nde yasaklanan Rus uçaklarının Antalya Havalimanı'na iniş yapmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Havalimanı yakınlarında oturan vatandaşlar dört motorlu Rus uçakları indiğinde evlerinde deprem oluyormuş gibi hissettiklerini, camlarının sesten dolayı şiddetli derecede titrediğini ve arabalarının alarmlarının çaldığını söyledi.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Hüseyin Barut da, Antalya havalimanına yakın bölgelerde oturan vatandaşlardan çok fazla şikayet aldıklarını desibeli yüksek uçakların Antalya'ya hatta Türkiye'nin hiçbir yerine inmemesini istediklerini anlattı.
MMO yetkilisi, artan uçak sesleri şikayetleri üzerine Güzeloba Mahallesi sakinleri ile birlikte uçakların oluşturduğu gürültüyü ölçmek için bir araya geldi. Eskişehir'deki MMO'dan uçakların oluşturduğu gürültü desibelini ölçmek için getirdikleri cihazla ölçüm yapan MMO Başkanı Hüseyin Barut, geçen uçakların bir çoğunun desibelinin normalin çok daha fazla üzerinde olduğunu belirtti.
Çevre ve Orman Bakanlığı yönetmeliklerine göre havalimanlarına inmesi gereken uçakların gürültü seviyeleri gündüz vaktinde 65 desibel, geceleyin 55 desibel olması gerektiğini söyleyen Barut, bölgeye inen uçakların desibellerinin zaman zaman 130 desibele çıktığını bildirdi. Antalya'ya yaklaşık senede 50 bin üzerinde uçak inip kalktığını söyleyen Barut, havalimanı yakınında oturan vatandaşların çok zor durumda olduğunu insanların sağlığı ve psikolojisinin bozulduğunu belirtti.
Uçağın teknolojik açıdan çok konforlu bir ulaşım şekli olduğunu ifade eden Barut, ancak bu uçakların olumsuz etkilerinin de olduğu çok fazla gürültü kirliliği oluştuğunun altını çizdi. Uçakların gürültü kirliliğine çözüm önerileri de sunan Barut, havalimanı iniş kalkış yerlerinde stratejik gürültü haritaları çıkarılması gerektiğini isteyerek, "O haritalar çerçevesinde burada oturan halkın ya da konutlaşmanın projeleri çizilmeli ve mevcut konutlarda mutlaka ses yalıtımı çalışmaları zorunlu hale
getirilmeli. Ses desibeli yüksek olacak yerlerde de yeni yapılacak binalara izin verilmemesi gerekiyor" dedi.
Mahalleliden sık sık şikayetler aldığını söyleyen Güzeloba Mahallesi Muhtarı Yusuf Elmas da, mahallelerinin en büyük sorunlarından birinin uçak gürültüsü olduğunu vurgulayarak, yaz aylarında özellikle Rus uçakları kalktığında sohbet ederken insanların birbirini duymadığını belirtti. Elmas, vatandaşların sağlığı ve psikolojisinin bozulmaması için devletin bir an önce Rus uçaklarına çözüm bulması gerektiğini bildirdi.
Uçakların gürültüsünden dolayı geceleri deprem olduğunu sandıklarını anlatan mahalle sakini Necati Özmeriç, iki yıl önce bin 500 imza toplayıp yetkili mercilere başvurduğunu fakat hiçbir olumlu sonuç alamadıklarından yakındı. Özmeriç, açıklamasında şunları söyledi: "En büyük derdimiz Rus uçakları bu uçakları desibel olarak ölçüldüğünde 130'lara varıyor. Türkiye olarak AB'ye girmek için adım atmış bir ülkeyiz. Bütün Avrupa'da yasaklanmış olan bu Rus uçakları niye bizim havaalanımıza iniyor. İnsan sağlığı
bu kadar ucuz mu?"