Atb'de Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Toplantısı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Avrupa Birliği (AB) kırsal kalkınma destekleri ile Afyonkarahisar'da yeni iş imkanlarının gelişeceğini ve gizli işsizliğin önüne geçileceğini dile getirdi

Atb'de Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Toplantısı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Avrupa Birliği (AB) kırsal kalkınma destekleri ile Afyonkarahisar'da yeni iş imkanlarının gelişeceğini ve gizli işsizliğin önüne geçileceğini dile getirdi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü'nün tanıtım toplantısı, Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantı da konuşan İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, IPARD Programı çerçevesinde Afyonkarahisar'da 9 yatırım alanına hibe desteği verileceği müjdesini verdi. Şehitoğlu, AB kırsal kalkınma desteklerini bir an önce üretici ve yatırımcılar ile buluşturmak istediklerini dile getirdi. Hedeflerinin Afyonkarahisar'ın bu desteklerden en yüksek payı almasını sağlamak olduğunu kaydeden Metin Şehitoğlu, bu amaçla, il koordinatörlüğünün bünyesinde, 31 uzman ve 6 destek personel olmak üzere toplam 37 kişi hizmet verdiklerini anlattı. Afyonkarahisar'da AB kırsal kalkınma destekleri ile tarım sektörünün verimliliği ve rekabet gücünün artacağını ileri süren Şehitoğlu, bu destek ile yeni iş imkanlarının gelişeceğini ve gizli işsizliğin önüne geçileceğinin altını çizdi. İl Koordinatörü Şehitoğlu, "Tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyi yükselecek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlanacak. Tarım sektöründeki yatırımlar artacak, tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanacak. Bölgesel dengesizlikleri en az indirilmesi ile kırsal nüfusun azalmasını ve göçün önlenmesine katkıda bulunulacak. AB standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısı artacak ve tarımsal ürünlerin Avrupa pazarına erişimi kolaylaşacak. Çiftçi, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşlarının proje yapma kapasiteleri gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacak" dedi.
IPARD programı kapsamında, belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından, ilk etapta 20 ilde ve 2011-2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber, toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımların destekleneceğini vurgulayan Şehitoğlu, Afyonkarahisar'ın ilk etap iller arasında olmasının Afyon açısından önemli bir kazanç olduğunu ifade etti. Türkiye'ye, 2007-2013 döneminde toplam 1 milyar 165 milyon Euro destek sağlanacağını dile getiren Metin Şehitoğlu, bu rakama faydalanıcı katkısının da ilave edildiğinde 7 yılda kırsal alanda yaklaşık 2,5 milyar Euro'luk bir yatırım gerçekleştirileceğini kaydetti. Şehitoğlu, "Burada şunu ifade etmek istiyorum. AB'nin 25 üye ülkesi ve 2 aday ülke yani Türkiye ve Hırvatistan için ayırdığı bütçe yaklaşık 11,5 milyar Euro. Bu kırsal alan için ayrılan bütçe. Bu 11,5 milyar Euro'nun 1 milyar 165 milyon Euro'su Türkiye için ayrıldı. Yani bu şu demek, bu paranın 10'da 1'i Türkiye'nin kırsal kalkınmasına harcanacak demektir. Dolayısıyla bu para çok ciddi bir rakam" şeklinde konuştu.