Askeri savcının 'TSK'da cunta' iddiasını sivil savcı soruşturmalı

'Kaos Planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek ile ilgili askerî savcılığın hazırladığı iddianamedeki çelişkiler yetki tartışmasını da gündeme getirdi. ...



'Kaos Planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek ile ilgili askerî savcılığın hazırladığı iddianamedeki çelişkiler yetki tartışmasını da gündeme getirdi.

Askerî savcılığın, Dursun Çiçek'in hazırladığı planla ilgili cunta tespitinde bulunmasına karşın, hukuki işlem yapmaması tartışmaya neden oldu. Hukukçular cunta tespiti varsa soruşturmanın sivil mahkemeler ve cumhuriyet savcıları tarafından yürütülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hukukçuların görüşleri şöyle:
Emekli Askerî Hâkim Albay Mesut Kurşun: TSK içerisinde hükümeti devirmeye yönelik bir eylem söz konusuysa bu durumun hukuki soruşturmasını Cumhuriyet savcıları yapar. İrticayla Mücadele Eylem Planı hakkında askerî savcılığın Albay Dursun Çiçek için 'cunta elemanı' imasına gelen ifadeyi kullanması cunta yapılanmasının kabul edildiğinin göstergesidir. Cuntadan bahsedildiğine göre bu hukuk dışı plan tek kişinin yapacağı bir eylem olamaz. Askerî savcılığın iddiaları çelişkili ve inandırıcı değil. Yargının temel görevi maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Albay'ın yetkisinin dışında bir belge hazırlaması ve bu belgeye askerî kimliğini kullanarak imza atması 'Belgede sahteciliğe' girer. Fakat askerî savcının 'cunta elemanı' ifadesi ise bu eylemin tek başına yapılmadığının kabulüdür."
İDDİANAME BİRİLERİNİ KORUMAYA YÖNELİK
Emekli Askerî Yargıç Faik Tarımcıoğlu: Cunta yapılanması tespiti varsa soruşturma makamı sivil mahkeme ve savcılardır. Askerî savcı eğer 'cunta' suçunu tespit ettiyse kendi görev alanına girmediğini belirterek sivil savcıya intikal ettirmesi gerekiyor. Askerî savcılık soruşturmayı sivil savcılara bırakmayarak hukuki anlamda suç işliyor. Askerî savcılığın hazırladığı iddianame çelişkiler barındırıyor ve olaylarla örtüşmüyor. Islak imzanın hakiki olduğunu kabul ediyor ama sorumluluğu tek kişiye yüklüyor. Bunun böyle olmadığı uygulamalardan anlaşılacağı üzere bir kişi bunu tek başına yapamaz, hem astı hem üstü vardır. İddianamede yazıldığına göre bir cunta oluşumu var. Cunta tek kişi olamaz, birden fazla kişidir. Bu büyük bir çelişkidir. İmha edildiği iddia edilen evraktan bahsediliyor. Bunu resmi olarak kabul ettikten sonra bunun delilleri yok etme, karartma anlamına gelmeyeceğini söylemek büyük bir çelişkidir. O zaman ne sebeple böyle bir imha yapılıyor? Bazı deliller olay basına intikal eder etmez yok edildi. Bu iddianamede yer alan açıklamalar birilerini korumaya yönelik.

Zaman