ESDER: Et fiyatı artışında spekülatör yok, temkinli üretici var

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus, et fiyatlarını spekülatörlerin artırdığına inanmıyor. "Ancak üreticiler tedbirli ve temkinli davr

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus, et fiyatlarını spekülatörlerin artırdığına inanmıyor. "Ancak üreticiler tedbirli ve temkinli davranıyor olabilir." diyen Çelikus, Et ve Balık Kurumu'nu da 'günü kurtarmaktan vaz geçmeye' çağırdı.

Çelikus, et fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesiyle ilgili bir açıklama yaparak, geçici çözüm yerine kalıcı çözüm istedi. Mevcut durumdaki dalgalanmanın üretici ve tüketici için makul bir seviyede sabitlenmesinin gerekliliğini söyleyen Çelikus, "EBK artık günü kurtarmaya çalışmaktan vazgeçmeli, ileriye dönük ve üretime dayalı bir politikayla hayvancılığı desteklenmesi ve geliştirilmesi yönünde olmalıdır. Böylece Türkiye'nin canlı hayvan ihraç edebildiği günlerine dönebilecektir." dedi.

Ülke gündemini epeydir meşgul eden kırmızı et fiyatları ve canlı hayvan ithali üzerine konuşan Çelikus, "Et fiyatlarındaki dalgalanma dikkatle takip edilmelidir. ESDER olarak daha önce de ithalin geçici bir çözüm olacağını vurgulamış ve ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtmiştik. Ülkemizdeki canlı hayvan kapasitesi belli. Yurt dışından besi danası getirerek kesmek değil, damızlık ve süt hayvancılığının geliştirilmesi suretiyle üretimin artırılması etteki sorunun çözümü olabilir." diye konuştu.

"Türkiye genelinde et ve et ürünleri işletmeciliği yapan 1.100, kasaplık yapan 14 bin 175 ve lokantacılıkla geçimini sağlayan 47 bin 933 esnafımız var." diyen Çelikus, et fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketicinin etten uzaklaştığını, esnafların da bundan etkilenerek zarara uğradığını ve zor durumda kaldığını ifade etti.

Tarım ve hayvancılıktaki yanlış politikalar sonucunda bugün ette sıkıntı yaşandığını söyleyen Çelikus, "Fiyatların düşmesi ürün fazlalığından veya tüketim azlığından olabilir. Ancak mevcut durumda hem besi danasının, hem de et tüketiminin azlığından kaynaklanıyor. TÜİK verilerine göre de ülkemizde et üretimi yüzde 14,5 azalırken, kişi başına düşen kırmızı et 12 kilogramda kaldı." diye konuştu.