Beşir Atalay, Habur'un vebalini Baykal'a yükledi

Demokratik açılım ile Habur'da yaşananları yol kazası olarak niteleyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Habur'u en ajite ederek takdim edenin Baykal olduğunu söyledi. Atalay, Baykal'a "Bunu yaptın ne oldu" dedi.

  İç ; işleri Bakanı Beşir Atalay , &ldquo ; İç ; işleri Bakanlığı , insan hakları bakanlığı gibi algılansın istedim . O yö ; nde inanın ç ; ok adım attık&rdquo ; diyerek , ' Demokratik aç ; ılım ' la ilgili bakanlığının gö ; revlendirilmesinin , isabetli karar olduğunu sö ; yledi .

Atalay , Habur ' da yaşananları &ldquo ; Bir yol kazası&rdquo ; olarak nitelendirdi , &ldquo ; Habur olayını en ajite ederek takdim eden Baykal olmuştur .

Velev ki biz yanlış yaptık , bunu ajite ettirici şekilde takdim ettin de ne oldu?&rdquo ; dedi . Atalay ' ın değerlendirmeleri şö ; yle :

Sorunu sessiz ç ; ö ; zdü ; k

Aç ; ılım konusunda gö ; revlendirilmem Başbakanımızın bir kararıdır . İç ; işleri Bakanlığı ' nın bu konularla ilgilenmesi de isabetli oldu . Vallahi dışarıya bunu hissettirdik mi , hissettiremedik mi bilmiyorum .

İç ; işleri Bakanlığı , insan hakları bakanlığı gibi algılansın istedim . Gü ; venlikten sorumlu bakanlığın bö ; yle algılattırılması kolay değil .

Ama o yö ; nde inanın ç ; ok adım attık . Buradaki birç ; ok problemi , sü ; rtü ; şme alanlarını sessiz sessiz ç ; ö ; zdü ; k .

Poliste zihniyet değişimi


( Karakolda dayak olayları , Festus Okey ' in ö ; lü ; mü ; gibi ) ö ; yle olaylar var ; ama bir yandan da bu sene daha hiç ; kö ; tü ; muamele ve işkenceyle ilgili dava olmadı . Onları yendik .

Polis merkezlerini yeniledik , her yere kamera taktık . Daha insani ortamlar haline getirdik ,

40 bin polisi eğittik . Bu olaylara karışanları da korumadık . Bü ; yü ; k teşkilat , problemler olabiliyor . Esas olan zihniyet değişimi . Kırmadan değişim iç ; in zamana yaymamız gerekiyor .

Aç ; ılım hızla sü ; rü ; yor

Demokratik aç ; ılım yü ; rü ; yor . Belki algılatma olarak bizim de hatalarımız olabilir . Ama ç ; abuk zamanda ç ; ok beklenti bu işlerde yanıltıcı .

Bunlar zaman alıcı ve sabırla iğneyle kuyu kazarcasına uğraşmayı gerektiren işlerdir . O uğraşı tü ; m boyutlarıyla sü ; rü ; yor , iç ; eride dışarıda .

Habur bir yol kazası

Habur bir yol kazasıdır . Ama onun olmaması iç ; in 2 gü ; n ö ; nceden Ahmet Tü ; rk ile gö ; rü ; ştü ; k . Tarım Bakanımız Mehdi Eker Bey ' in , Orman Ç ; iftliği Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' ndeki makam odasında gö ; rü ; ştü ; k .

Gizli bir gö ; rü ; şme değildi . ' Ne olur bu sü ; reci tahrip ettirmeyin . Bu insanları ö ; yle karşılatırsanız yansımaları yanlış olur , bunu yaptırmayın ' dedim . ' Sizi ü ; zecek bir şey olmayacak rahat edin ' dedi .

Oradan tekrar telefonla konuştuk . Sonuna kadar ç ; aba gö ; sterildi , ama ö ; nlenemedi .

Baykal ' ın bü ; yü ; k yanlışı

Sayın Baykal , siyasi hayatındaki en bü ; yü ; k hatayı bu konuda yaptı . Habur olayını en ajite ederek takdim eden Baykal olmuştur .

Velev ki biz yanlış yaptık , bunu ajite ettirici şekilde takdim ettin de ne oldu? Bu sü ; reç ; belki daha fazla yara aldı . Terö ; r işin en acı boyutu ; ama şimdi iyi bir yerdeyiz .

Şu manada : Halk şu anda terö ; re bir anlam veremiyor . Soruyorsunuz , bu terö ; r niye tekrar şu anda? Bilmiyor cevabını . Ha diyor o zaman uluslararası bir etki var mutlaka!

Gelişler sü ; rece zararlı

Gelişleri biz durdurduk . Oradan veya Avrupa ' dan gelişi durdurduk . Bö ; yle gelişi biz yü ; rü ; temeyiz . Ben de yü ; rü ; tmek istemem bu gelişi .

Bu gelişin ö ; zü ; şudur : İnsanlar gelsin , ö ; rgü ; tten ayrıldığını ifade etsin , normal hayatını yaşasın . Nitekim o gelişlerin sü ; rece katkısı olmadı , sü ; rece zararı oldu .

Muhatabımız Meclis

Yol haritası diye bir şey konuşulup duruyor . Ama bana gelmedi . Biz istedik ki bu işler Meclis ç ; atısı altında olsun . Muhatap da oydu .

Bildiğimiz sebeplerle , o parti kendisi bir muhatap gibi algılanmak istemedi . Bize esas muhatabı gö ; sterir gibi bazı konuşmalar oldu . O zaman sağlıklı bir gö ; rü ; şme yapamazsınız .

Kö ; yler isim değiştiriyor


Ç ; ok adım atıldı . Yerleşim merkezlerinin isimleri değişiyor . Gelirse bana ben imzalıyorum . Şimdi size sayı veremem . Bir kö ; yde oturanların yarıdan fazlası , kendi ismini değiştirmek istiyorsa valilik bize yazıyor .

Bu illa Tü ; rkç ; e ' den , Kü ; rtç ; e ' ye değil , Tü ; rkç ; e ' den Tü ; rkç ; e ' ye de insanlar şehirlerinin ismini değiştirmek istiyor . Bize yazıyor ben de onaylıyorum .

Artık rahat konuşuluyor

Bu sü ; reç ; başladıktan sonra Tü ; rkiye ' de bu konuların ne kadar rahat konuşulduğunu , tartışıldığını gö ; rü ; yorsunuz . Herkes daha gerç ; ekç ; i şekilde konuya bakabiliyor .

Bırakın dil kursunu , RTÜ ; K daha geç ; enlerde 14 radyoya , televizyona izin verdi . Bunun iç ; inde Tü ; rkç ; e ' si , Zazaca ' sı , Arapç ; a ' sı var , artık bunlar mesele olmaktan ç ; ıktı . Yani Tü ; rkiye ' de ç ; ok bü ; yü ; k rahatlama var .

PKK ' da sıkışmışlık var


Bü ; yü ; k bir sıkışmışlık sö ; z konusu onlar iç ; in . Biz demokratik ve insani ç ; ö ; zü ; mü ; hep ö ; ne alıyoruz . Terö ; rle gü ; venlik birimlerimiz gerektiği gibi mü ; cadele ediyor edecek .

Onlara da her tü ; rlü ; desteği veriyoruz vereceğiz . Ç ; ok etkili bir mekanizma yü ; rü ; tü ; yoruz . Bırakan İrlanda , İspanya ö ; rneklerini incelemeyi onları rapor haline getirilmesini sağladım .

Yaptığımız gö ; rü ; şmeler , toplantılar hepsi belgeleniyor . Kitaplaştırmayı da dü ; şü ; nü ; yorum .

hü ; rriyet