Tso Başkanı Salih Demir'in Bakan Ergün'e Verdiği Dosyadaki Bölge Sorunları

TSO Başkanı Salih Demir, Cumartesi günü Zonguldak'a gelen Ticaret ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'e verdiği dosyada, ilin iktisadi teşekküllerine bağımlığından işsizlik ve Filyos vadisine kadar kent için önemli sorunlar yer alıyor

Tso Başkanı Salih Demir'in Bakan Ergün'e Verdiği Dosyadaki Bölge Sorunları
  TSO Başkanı Salih Demir , Cumartesi günü Zonguldak ' a gelen Ticaret ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün ' e verdiği dosyada , ilin iktisadi teşekküllerine bağımlığından işsizlik ve Filyos vadisine kadar kent için önemli sorunlar yer alıyor .
TSO Başkanı Salih Demir tarafından Bakan Ergün ' e verilen dosyada Zonguldak ' ın Cumhuriyet tarihinin mihenk taşlarından birini oluşturmasının Ulusal Tarım Toplumu ' ndan Sanayi Toplumu ' na geçişindeki rolü ile üstlendiği vurgulandı . Aynı dosyada , geçmişteki aktif role rağmen bugün il merkezinde ve ilçelerinde bulunan 5 TSO ' ya kayıtlı aktif 11 bin sanayici ve tüccarın Kamu İktisadi Teşekküllerine bağımlı olmasından hoşnut olmadığı kaydedildi . Raporda yanlı ve yanlış teşvik yasaları ile kömür ve demirçeliğe bağımlılığın arttırıldığını belirten Salih Demir , ifadele yer verdi ;
" İl Genelindeki vasıfsız orman arazilerinin bu iktisadi teşekküllerin tasarrufunda bulunması kadastro çalışmalarının yapılamayışı , arsa ofisinin olmaması ilde sanayi arsalarının oluşmasını engellemekte , yanlı ve yanlış teşvik yasaları ilin önünü tıkamakta dolayısıyla kömür ve demir çeliğe bağımlılığı sürekli kılmaktadır . Bölgedeki bu gerçek nedeni ile OSB ' lerde doluluk oranı yüzde 30 ' lar seviyesinde kalmıştır . Bu nedenledir ki kurumlar ile işletmeler ve KOBİ ' ler arasındaki ücret farklılıkları nedeni ile işsizler , özel sektörde çalışmak yerine İş Kura kayıtlı birer işsiz olmayı yeğlemektedir . İl genelindeki özel sektör işletmelerinin kamu kurumları ile mukayese edilir olmasına alt yapı eksiklikleri , yerel yönetim zaaflarının da da eklenmesi ile Zonguldak bölgesindeki üretim kültürü yok olmaya yüz tutar hale gelmiştir . "
" YANLIŞ TEŞVİK GÖÇÜ HIZLANDIRDI "
Yanlış uygulama ve teşvikle gibi nedenlerden dolayı Zonguldak ' ın son 20 yılda hızlı bir göç veren bölge haline dönüştüğünü de ifade eden Demir , özel sektör madenciliği ile Ereğli ' de yaygınlaşan ve olgunlaştırılan tersanecilik nedeni ile göç yavaşlatıldığını da kaydetti . Her iki sektörün son 2 yıldır yaşadığı sıkıntıların frenlenmemesi nedeniyle göçün yeniden hız kazandığı konusunda uyarıda bulunan Demir , " Bu tırmanışın en büyük nedenlerinden birisi hiç şüphesiz politik teşvik uygulamalarıdır . Bu uygulamalar nedeni ile adeta Bartın ve Düzce gibi teşvik bölgelerinin arasına sıkıştırılan Zonguldak ' ta yatırımcıya Zonguldak ' ı terk etme şartı getirilmiştir . Zonguldak ' a yatırım yasaklanmış , Zonguldak hakkında yeterince bilgi ile donanmamış kişi ve kurumlar Zonguldak ' ın sesini ve hakkını ilgili kulvarlarda duyurmaması ve savunmaması 3 ayrı teşvik yasasından Zonguldak Bölgesinin hakkını elde etmesini zaafiyete uğratmıştır . Günümüzde Ereğli tersane bölgesi , Zonguldak ' ta özel sektör maden işletmeleri sıkıntı da ise bunun açıklanabilir tek gerçeği budur " diye konuştu .
" ÇALIŞMALAR SONUÇLANDIRILAMIYOR "
Bölge sorunlarına yönelik çalışmaların 1970 yılında başladığını ve 40 yıldır hiç birinin sonuçlandırılamadığını belirten Başkan Demir , şöyle devam etti ;
" Zira Filyos Vadisi Projesinin gerçekleşemeyişi , Arsa ve Kadastro sorunu , kaçak ocakların varlığı , Kdz Ereğli ' de ki saç tüccarlarının özel bankaların istikrarsız ve çıkarcı tutumları nedeni ile iflasa sürüklenmesi , Çaycuma OSB , Kdz Ereğli OSB ' ye yatırımcının gelmemesi , Devrek Ormanlarının rantabıl kullanılmaması ulaşım ve benzeri alt yapı sorunlarının gündemde kaldığı yıllar ile hali hazırdaki politikacıların politika yaptıkları zaman süreçleri arasında müthiş benzerlikler vardır . Öyle ki bölgede Üniversite kurulması , TTK ' nın ( eski adı ile E . K . İ ) özerk bir yapıya kavuşturulması , Filyos Vadisi Projesini hayata geçirilmesi Zonguldak -Ankara ve Zonguldak- İstanbul kara yolunun iyileştirilmesi 1970 ' li yılarda başlanılmış geçen 40 yılda hiç birisi nihai sonuca ulaştırılamamıştır . Son olarak Filyos Vadisi projesinin hayata geçirileceği inancını hisseden 50 ' ye yakın ulusal ve Uluslararası ciddi holdingler Filyos Vadisinde yatırım için 6 yıl öncesinde çok ciddi başvurularda bulunmuş , ne yazık ki bu ciddi kuruluşlara aynı ciddilikte olumlu veya olumsuz yanıt dahi verilmemiştir . "
FİLYOS VADİSİ PROJESİ
Filyos Projesi gibi bölge için önemli olan tüm sorunların çözümünün çevre illere de önemli derece fayda sağlanacağına dikkat çeken Demir , " Filyos Vadisi devletin sırtında kambur değil , devletin ve ülkenin yatırım istihdam ve Uluslar arası pazar için can simididir . Bu gerçeğin farkında olunmaması yatırımcılara arsa tahsisi için onay verilmemesi nedeni ile kaybedilen her zaman dilimi ülke ekonomisi için israftır . Ülkemizin ve bölgemizin böyle bir israf lüksü yoktur . Liman projesi , HES , başta olmak üzere çimento , ateş tuğlası , kent mobilyaları fabrikaları , sulama amaçlı barajlar , Serbest Bölge inşası sadece il geneline değil Batı Karadeniz Bölgesi illerine de her anlamda katma değer oluşturacaktır . Zonguldak ' ın sorunlarının çözümünün Batı Karadeniz Bölgesi ' ndeki Bartın , Karabük , Kastamonu , Çankırı gibi bir çok ilde ekonomik ve sosyal yaşamı canlandıracağı bilinci , bu projeyi koordine eden kuruluşta mevcut değildir . Bu mevcudiyetin eksikliği projenin gerçekleşmesinde ki en büyük engeldir . Sonuç olarak bölge insanı Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı olarak faaliyetlerini sürdüren 11 . 000 oda üyesi bölgenin alt yapı sorunlarının çözümlenmesi ile bölge avantajlarının yatırıma hazır hale getirilmesini arzu etmektedir . OSB ' lerin dolu olması , üniversitenin düzenli gelişebilmesi , sektörel çeşitliliğin sağlanması , rekabet edilebilirliliğin oluşturulması için tüm Bakanlıklarımızın olduğu gibi şahsınızda da sanayi bakanlığımızın bölgemize ilgi ve yardımlarınızı arz ediyoruz " diyerek sunduğu raporu tamamladı .
Öte yandan , raporu TSO Başkanı Salih Demir ' in elinden alan Bakan Ergün , dosyayı titizlikle inceleyip , gereken desteği vereceğini kaydetti .