Srebrenica katliamında hayatını kaybedenler anılıyor

2'nci Dünya Savaşı sonrası en büyük katliam olarak kabul edilen Srebrenica katliamı törenlerine dünyanın dört bir yanından insanlar katıldı.

  Srebrenica katliamının 15 ' inci yıldö ; nü ; mü ; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın da katıldığı tö ; renlerle anılıyor .

Sırp askerleri tarafından 1995 yılında 8 binin ü ; zerinde masum Boşnak Mü ; slü ; man , Avrupa ' nın ortasında katledildi . 2 ' nci Dü ; nya Savaşı sonrası en bü ; yü ; k katliam olarak kabul edilen Srebrenica katliamı tö ; renleri iç ; in dü ; nyanın dö ; rt bir yanından gelenler katılıyor . Gö ; zyaşının akmaya devam ettiği Srebnenica ' daki tö ; renler kapsamında bugü ; n kimliği tespit edilmiş 774 Boşnak ' ın cenazesi 50 bin kişinin katılacağı tö ; renle toprağa veriliyor . Yakınlarının yıllar sonra cenazelerini bulması Boşnak anneleri , eşleri acı da olsa mutlu etti . 15 yıl sonra toprağa verilecek olanlar iç ; in camilerin minarelerinden hoparlö ; rlerle Kuran-ı Kerim okunuyor .

Aç ; ılış tö ; renleri ardından , Srebrenica Valisi Osman Sulyiç ; , ABD ' nin Bosna-Hersek Bü ; yü ; kelç ; isi Charles L . English , AB Bosna-Hersek Ö ; zel Temsilcisi Valentin Inzko , AB Meclisi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland , Belç ; ika Krallığı Başbakanı Yves Leterme , Tü ; rkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan , Devlet Bakanı ve Başmü ; zakereci Egemen Bağış , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Ç ; alışma ve Sosyal Gü ; venlik Bakanı Ö ; mer Dinç ; er ve Bosna-Hersek Meclis Başkanı Dr . Haris Silayciç ; katılımcılara hitap edecek . Konuşmaların ardından Bosna-Hersek Reisi Uleması Mustafa Ceriç ; ' in kıldıracağı cenaze namazı ile kimliği tespit edilmiş 774 Boşnak ' ın cenazesi toprağa verilecek . Ayrıca Rudolf Hren adındaki Hıristiyan asıllı Boşnak ' ın cenazesi de Katolik rahip Martin Antunoviç ; tarafından yapılacak cenaze tö ; reniyle defnedilecek . Srebrenica tö ; renine başta , Avrupa devletleri olmak ü ; zere Amerika ve Avustralya ' dan katılımcılar gelmeye başladı .

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silayciç ; ' in ev sahipliğindeki 15 ' inci anma tö ; renine aynı zamanda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden , Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ; , Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç ; , Hırvatistan Başkanı Ivo Yosipoviç ; , Hırvatistan Başbakanı Yadranka Kosor , Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kuşner , AB Parlamento Başkanı Yerji Buzek ve ç ; ok sayıda uluslararası ü ; st dü ; zey yetkilinin katılması bekleniyor . Tö ; ren ö ; ncesi Sberenica ' da yoğun gü ; venlik ö ; nlemleri alındı .

SREBRENİTSA ŞEHİTLİĞİNDE BİR İLK

Srebrenitsa şehitliğinde bir de ilk yaşanacak , mezarlığa ilk kez bir Hıristiyan toprağa verilecek . Boşnaklarla birlikte savaşan Rafael isimli bir Hırvat da katliama kurban gitmişti ve şimdi o da birlikte savaştığı Boşnak dostlarıyla birlikte defnedilecek .

Srebrenitsa mezarlığında 3 bin 499 mezar var . 775 kişinin mezarlığa yerleşmesiyle birlikte bu sayı 4 bin 274 ' e ç ; ıkacak . 4 bin Boşnak ' ın ise kemiklerine bile ulaşılamadı , toplu mezarda yatıyorlar .

ERDOĞAN SIRBİSTAN ' A GEÇ ; ECEK

Srebrenica katliamının 15 ' inci yıldö ; nü ; mü ; programı ardından Başbakan Recep Tayip Erdoğan ö ; ğleden sonra Sırbistan ' a geç ; ecek .

Sırbistan Başkanı Boris Tadiç ; tarafından karşılanacak olan Erdoğan , Belgrad temasları sırasında Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç ; ' le bir araya gelecek . Başbakan Erdoğan ' ın Sırbistan ' a gerç ; ekleştireceği ziyareti iki ü ; lke arasındaki sıkı işbirliğinin artarak devamı aç ; ısından iyi bir fırsat olarak değerlendiriliyor . Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç ; kabinesinden yapılan aç ; kılamada , Başbakan Erdoğan ile yarın yapılacak gö ; rü ; şmelerde iki ü ; lke arasındaki sıkı işbirliğinin artarak devamının sağlanacağı vurgulandı . İmzalanacak protokolde Sırbistan ' da yapılması planlanan otobanların Tü ; rk inşat firmaları tarafından yapılmasının ö ; ngö ; rü ; ldü ; ğü ; ifade edildi . Aç ; ıklamada , gö ; rü ; şmelere Sırbistan Başbakanı Yardımcısı ve Ekonomi ve Yö ; resel Kalkınma Bakanı Mlacan Dinkiç ; , Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç ; , Ulusal Kalkınma Planı Bakanı Milica Deleviç ; , Ç ; evre ve Alan Planlama Bakanı Oliver Duliç ; ve AB Uyum Bü ; rosu Mü ; dü ; rü ; Milica Deleviç ; ' in yer alacağı bildirildi . Başbakan Erdoğan , daha sonra Boşnaklar ' ın yoğun yaşadığı Novi Pazar ' a geç ; ecek . Erdoğan burada Atatü ; rk Kü ; ltü ; r Merkezi ' nin aç ; ılışını yapacak . Sırbistan temasları ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Tü ; rkiye ' ye hareket edecek .

KATLİAMIN YILDÖ ; NÜ ; MÜ ; NDE KARAÇ ; İÇ ; ' E NİŞAN

Lahey ' deki ö ; zel mahkemede yargılanmakta olan Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karaciç ; ' e partisi tarafından Srebrenitsa katliamının 15 . yıldö ; nü ; mü ; nde nişan verildi .
Bosna-Hersek resmi haber ajansı FENA ' nın bildirdiğine gö ; re , kuruluşunun 20 . yıldö ; nü ; mü ; dolayısıyla dü ; n akşam bir tö ; ren dü ; zenleyen muhalefetteki Sırp Demokratik Partisi ( SDS ) , savaş suç ; u işlemekten 20 yıl hapis cezasına ç ; arptırılan ve savaş sırasında Bosnalı Sırpların parlamentosunun başkanlığını yapan Momcilo Krayisnik ' i de nişanla ö ; dü ; llendirdi .
Karaciç ; ve Krayisnik , 1990 ' lı yılların başında eski Yugoslavya ' nın parç ; alanması sırasında SDS ' yi kurmuşlardı .
Nişanların Karaciç ; ' in eşi Lyilyana Zelen-Karaciç ; ve Krayisnik ' in kardeşi Mirko Krayisnik ' e takdim edildiği belirtildi .
SDS ' nin Karaciç ; ve Krayisnik ' e nişan vermesi , Radovan Karaciç ; ' in askeri gü ; ç ; leri tarafından 8 bin Boşnak erkek ve gencin katledildiği Srebrenitsa katliamının 15 . yıldö ; nü ; mü ; ne denk dü ; ştü ; .
Radovan Karaciç ; , Lahey ' deki eski Yugoslavya iç ; in Uluslararası Ceza Mahkemesinde 1992-1995 ' deki Bosna savaşındaki ve ö ; zellikle Temmuz 1995 ' deki Srebrenitsa katliamındaki rolü ; dolayısıyla yargılanıyor .