Kişi başına yıllık tüketim 17 kiloya çıktı, beyaz ette işler tıkırında (Özel)

Son yıllarda kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış, beyaz et sektörüne yaradı. Geçen sürde tavuk ve kanatlı et ürünlerinin satışı adeta tavan yaparken

  Son yıllarda kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış , beyaz et sektörüne yaradı . Geçen sürde tavuk ve kanatlı et ürünlerinin satışı adeta tavan yaparken , 10 sene önce yıllık kişi başına 3 ile 4 kilo olan beyaz et tüketimi 2009 itibariyle 17 kilo ' ya çıktı .

Kamuoyu uzun süredir kırmızı etteki fahiş fiyat artışını tartışırken , ikame ürünlere yöneliyor . Konuyla ilgili Cihan ' a değerlendirmelerde bulunan Beyaz Et Toptancıları ve Perakendecileri Derneği ( BEYAZ-DER ) Başkanı Ali Taş Gülen , halkın geliriyle doğru orantılı olarak Türkiye ' de beyaz et tüketiminin arttığını belirtti . Gülen , " Bundan 10 yıl önce kişi başına tüketilen yıllık 3-4 kiloyken bugün 17 kilolara çıktı . Beyaz ete olan rağbet günbegün artıyor . " dedi .

Beyaz et fiyatlarında yıllara göre büyük bir oynama olmadığının altını çizen BEYAZ-DER Başkanı , zaman zaman artışların yaşandığın , bunların üretimin tüketime cevap verememesinden kaynaklandığını söyledi . Ali Taş Gülen , beyaz etin yüzde 100 kayıt altında olduğunu savunurken , " Kırmızı et yüzde 20 kayıt altında . Devlet yasal değişikliklerle kayıt altına almaya çalışıyor . Dolayısıyla kayıt dışılık fazla . Türkiye ' de istatistikî olarak kırmızı üretimin ne kadar tüketildiğini bilemiyoruz . Ancak beyaz ette bunu biliyoruz . " ifadelerini kullandı . Beyaz ette üretimin 1 milyon 250 bin tona ulaştığını kaydeden Ali Taş Gülen , " Bunun yüzde 95 i tüketilip satılıyor . Yüzde 5 ile yüzde 7 gibi ihracatımız var . " açıklamasını yaptı .

Başkan Gülen , sektör olarak geleceğe umutla baktıklarının altını çizerek , " Yıllardır büyüyerek bugünlere gelen bir sektörüz . 10 yıl ile 15 yıla yüzde bin ya da 500 arasında artışlar yaptık . Kuş gribi hem üretimini hem kalite ve standardını arttırmıştır , bugüne kadar büyümüştür . " bilgisini verdi .