Gamek Kadın Kursiyerler İçin Mikro Kredi Semineri Düzenledi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GAMEK tarafından, Mikro kredi uygulamasının anlatılması ve daha çok kişinin bu projeden faydalanmasını sağlamak için kadın kursiyerlere yönelik "Mikro Kredi Semineri" düzenlendi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GAMEK tarafından, Mikro kredi uygulamasının anlatılması ve daha çok kişinin bu projeden faydalanmasını sağlamak için kadın kursiyerlere yönelik "Mikro Kredi Semineri" düzenlendi.
Türkiye Grameen Mikrokredi Programı, Merkez ve Şube Müdürleri tarafından verilen seminerde Mikro kredi sisteminin ne olduğu, nasıl alınıp ve nasıl geri ödendiği hususunda açıklamalar yapılarak katılımcılardan gelen sorular cevaplandı.
Yapılan açıklamada, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Bangladeş kökenli Grameen (Köylü) Trust Bankası'nın işbirliğiyle Diyarbakır'da, 18 Temmuz 2003'te başlatılmış bulunan, 'Türkiye Grameen Mikro-kredi Projesi', toplumun en fakir insanlarına kredi vererek, onların iş kurmalarını sağlama amacını güden bir yoksullukla savaşım projesi olduğu ifade edildi.
Mikro kredi sistemi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici, faaliyette bulunarak, kendi işletmelerini kurma imkanı sağlaması için, teminat ve kefalet istemeden verilen küçük bir sermaye olduğu vurgulandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muhtar Akyol, eğitimin ne kadar önemli olduğunu ve bu doğrultuda Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu hizmetleri açıkladı.
Akyol yaptığı açıklamada, "İstatistiklere bakıldığında tüm dünyada kadın erkek eğitim seviyeleri ve hatta okuma yazma oranları arasında bile uçurumlar olduğu görülmektedir" dedi. "Özelikle geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerde eğitim fırsatı genelde erkek çocuklara veriliyor" diyen Akyol, "Öte yandan kız çocukları ev işlerinde ya da çeşitli atölyelerinde çalıştırılmak üzere evden çıkarılıyorlar. Batı ülkeleri ve ülkemizde de son zamanlarda yapılan çalışma ve projelerler de, kadının çalışıp
çalışmaması gibi bir seçeneğin kalmayacağını, işgücüne katılımda iki cinsin de eşitleneceği işaret ediliyor" diye konuştu.
Kadınların eğitimine önem verilerek meslek sahibi olmalarının sağlandığının altını çizen Akyol, "Buna bağlı olarak girişimcilik özendiriliyor. Yeterli gelire sahip olmayan kadınlara yönelik mikro kredi projeleriyle sermaye sağlanarak, istihdam artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. 5 yılda yaklaşık 30 bine yakın kadının, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik anlayışıyla ücretsiz eğitim hizmetinden faydalanarak meslek kazandıkları ve birçoğunun gelir elde ederek aile ekonomisine
katkıda bulunduğu bilinmektedir" şeklinde konuştu.
Muhtar Akyol, GAMEK'in kadınlar için bir umut kaynağı olduğu gibi, eğitimin yanı sıra sosyal ve kültürel gelişim için de önemli bir adres olduğunu sözlerine ekledi.