Bursa'ya Ait Değerler Antikacılarda Müşteri Bekliyor

Bursa'da bir antikacının elindeki 200 yıllık sedef kakmalı Bursa işi kama göz kamaştırıyor.

Bursa'ya Ait Değerler Antikacılarda Müşteri Bekliyor
Antikacı Ahmet Aygenç'in Mudanya'da bir evden aldığı kama meraklısını bekliyor. Mudanyalı bir ailenin yıllarca evinde sakladığı kama hiç kullanılmadığından dolayı kan değil tarih kokuyor. Hiç yıpranmadan günümüze kadar gelen kamanın gümüş üşerine mercan ve sedef kakmalı sapı göz kamaştırıyor.
Ahmet Aygenç, işi gereği kamayı satışa çıkardığını, ama bir yandanda kamayı değer bilmez birinin almasından korktuğunu söylüyor. Aygenç, ''Biz bu işten ekmek kazanıyoruz, bıçağı almak isteyen birinin bu değerli ürüne nasıl muhafaza edeceğini bilemeyeceğimden dolayı tedirginim. Benim gönlümden geçen Bursa işi bu kamayı Kent Müzesi veya başka müzelerin sahiplenmesidir'' dedi.
Üzerinde gümüş, sedef ve mercanın birlikte işlendiği bu kamanın pırıl pırıl olduğuna dikkat çeken Aygenç, bıçaktaki kan oluklarının dahi diri bir şekilde günümüze kadar geldiğini belirtti. İşlemeleriyle Osmanlı'yı temsil eden bu eserlerin gün geçtikçe azaldığını vurgulayan antikacı Aygenç, yetkililerin bu konuya daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.
Elindeki boynuz saplı başka bir kamanın da son derece ince işçiliğe sahip olduğunu anlatan Aygenç, 100 yıllık kamanın ucunun kalkık olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Aygenç, Trabzon Sürmene yöresine ait olan küçük kamanın Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine geçişte yapıldığını, bu eserin de raflarda sahibini beklediğini belirtti.