Başkonak'ta üç nesil akrabalar yedinci defa toplandı

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Başkonak (Giraman) köyü, Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan akrabalarını yedinci defa ağırladı. Bağlarını koparmak

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Başkonak (Giraman) köyü, Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan akrabalarını yedinci defa ağırladı. Bağlarını koparmak istemeyen yaklaşık bin Başkonaklı, köylerine akın etti. Misafirler, iki gün boyunca akrabalarının evlerinde kaldı. Hafta sonundaki şenliğe İstanbul, İzmir, Aydın, Manisa ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin değişik yerlerinde yaşayan Başkonaklılar katıldı. Akşam mahalli oyunlar, havai fişekler ve tiyatro oyunları seyreden Başkonaklılar, geceyi akrabalarının yanında geçirdi. Sabahlara kadar koyu sohbetlerin yapıldığı köyde, gündüz de toplu yemek yendi.

Her yıl bu şenliği yaptıklarını Başkonak Köyü Muhtarı Mustafa Ay, "Köyümüzde birkaç nesil toplanıyor. Dedesini tanımayanlar, sülalesini bilmeyenler burada öğreniyor. Şenliğimize, köyümüz dışında yaşayan binden fazla Başkonaklı misafirimiz katıldı. Dedesinin, babasının eski evlerini görüyorlar. Köyde herkesin sülalesinin lakabı var. Bu sayede tanışmaları daha da kolay oluyor. Şehir dışından gelen misafirlerimizle toplu yemek yiyoruz. Akşamları mahalli oyunlar ve eğlenceler düzenliyoruz. Gündüz de meydanda toplanıp köylülerimizin hazırladığı oyunları oynuyoruz. Herkes biraraya gelip tanışıyor, muhabbet ediyor. Katılanlar memnun, her yıl yapılmasını istiyorlar." dedi.

Köy meydanında gündüz devam eden etkinliklerde balon patlatma, sandalye kapmaca, halat çekme ve yoğurt kazanı içindeki hediyeyi bulma yarışmaları yapıldı. En çok ilgiyi yoğurt yarışması çekerken, Başkonaklıların gücüne dayanamayan halat koptuğu için yarışma berabere ilan edildi. Kütahya yöresinin halk oyunları ekiplerinin sergilediği efe oyunlarının büyük beğeniyle seyredildiği buluşma, yemek ve vedayla sona erdi. Yemekte, dışarıdan gelenlere mahalli un helvası ve kiraz ikram edildi.