Bankamatik, müşteriyi parmak damarından tanıyacak

İş Bankası'nın ATM hizmeti olan Bankamatikler, artık hız ve güveni aynı anda sunan Parmak Damar Tanıma Sistemi ile çalışacak. Söz konusu sistemi banka

İş Bankası'nın ATM hizmeti olan Bankamatikler, artık hız ve güveni aynı anda sunan Parmak Damar Tanıma Sistemi ile çalışacak. Söz konusu sistemi bankacılık sistemine entegre eden İş Bankası, her müşterinin kendisine has ve eşsiz olan parmak damar haritasını Bankamatik işlemlerinin şifresi haline getiriyor. Böylece İş Bankası müşterileri Bankamatiklerden artık şifre girmeksizin kartları ve parmak damar haritalarından elde edilecek verilerin eşleştirilmesi sayesinde işlem yapabilecek.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, söz konusu biyometrik teriminin, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal karakteristiklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanıldığını ifade etti. Aran, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Yüz tanıma, iris tanıma, ses tanıma, parmak izi tanıma, damar tanıma biyometrik yöntemlerden birkaçıdır. Parmak damar tanıma, en gelişmiş biyometrik yöntemlerden biri olup, kullanıcıya yüksek güvenlik ve kullanım kolaylığı sağlar. Kesinlik ve güvenlik seviyesi olarak en üst düzeyde yer alan iris tanıma ile eşdeğer yapıda olup, Parmak Damar Tanıma Sistemi'nde bilgilerin eşleştirme süresi iris tanıma ile karşılaştırıldığında daha kısadır. Ayrıca iris tanımada karşılaşılan göz kırpmama gibi kullanım zorlukları da bulunmamaktadır."

İnsanın yaşamı boyunca değişime uğramayan parmak damar yapısı, her bireyin kendisine özgü özellik taşıyor. Hatta tek yumurta ikizlerinin bile parmak damar yapıları birbirinden farklı. Aran, "Böylece müşterilerimiz yaşamları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi, her an üstlerinde güvenle taşıyor olacaklar." dedi.

JAPONYA'DA KULLANILIYOR

Sistemden yararlanmak isteyen İş Bankası müşterileri, önce bankanın şubelerine giderek parmak damar haritalarını çıkarmaları gerekiyor. Biyometrik tanıma sistemlerinin dünyadaki uygulamaları hakkında da bilgi veren İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dünyanın en büyük biyometrik projesinin bankacılık alanında Japonya'da hayata geçirildiğini aktardı. Japonya'da 75 bin ATM ve 30 binden fazla banka şubesinde Parmak Damar Tanıma Sistemi'nin kullanıldığını belirten Aran, Brezilya, İspanya ve Polonya'daki bankalarda da sistemin kullanıldığını ifade etti.