1. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu sona erdi

Kars''ın Kağızman ilçesinde İstanbul Üniversitesi ve Kağızman Kaymakamlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu son

Kars''ın Kağızman ilçesinde İstanbul Üniversitesi ve Kağızman Kaymakamlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu sona erdi.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu''nda gerçekleştirilen sempozyuma İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Kağızman Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Kağızman Cumhuriyet Savcısı Yusuf Sezer, Kağızman Jandarma Komutanı Yavuz Sonat Güzel ve İstanbul Üniversitesi''nden çeşitli dallarda 65 öğretim üyesi katıldı.

Sempozyumda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, 14 bin yıllık bir kültürün parçası olmasına rağmen bugüne kadar bölgenin tarih, coğrafya, sanat, jeoloji, ekonomi, geleneksel mutfak kültürü ve halk biliminin düzenli bir şekilde değerlendirilmediğini söyledi. Yapacakları örnek çalışma ile Türkiye''deki örneğin Fırat, Dicle, Kızılırmak ve Sakarya nehirleri için bir örnek olacağını vurguladı.

Aras Havzası''nın, Türk dünyasının en ünlü ve bir kültür ırmağı olduğunun altını çizen Belli, "Bu bölgede Aras''tan daha güçlü bir doğa olayı yoktur. Sempozyumu Aras''ın tam orta yeri olan Kağızman''da başlattık. Bu bir dönüm noktasıdır. Katılımcılar olarak sizin verdiğiniz bilgiler çok önemli ilk kez bu bölgede tarihi yeniden yazacaksınız." dedi.

Kağızman Kaymakamı Şuayip Gürsoy ise "Öncelikle ilçemiz açısından da bir ilk teşkil eden böylesi bir uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmanın ve bunca kıymetli bilim adamını ilçemizde ağırlamanın heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Aras Havzası''nda ortaya koyduğunuz fikirler sayesinde biz idarecilerin, yerel yöneticilerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkımızın, bölgemizin sahip olduğu kültürel değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek konusunda azmi artacak. Bir koruma kültürü çerçevesinde bu kültürel varlıkları hak ettikleri şekilde kıymetlerinin bilinmesi sağlanacaktır." dedi.

Kağızman''ın Camuşlu köyünde bulunan "Yazılı Kayalar" ziyaretiyle sona eren Aras Havzası Sempozyumu''nda, bölgenin 10 bin yıllık tarihi irdelendi. Özellikle İran ve Azerbaycan''dan katılan akademisyenlerin sunumları ilgi çekti. Sempozyumda Kağızman''ın tarihi ve dil yapıları da ele alındı. Camuşlu''daki yaklaşık 16 bin yıllık yazılı kayaların Türkiye''nin en eski kaya resimleri olduğu belirtilerek, resimlerin bugüne kadar gelmesinin büyük bir şans olduğu vurgulandı. Kültür ve Turizm varlığı olarak tescil edilmiş Karaboncuk, Çallı ve Camuşlu''daki kaya yazılarının ve resimlerinin koruma altına alındığı bildirildi.

Sempozyum köylülerin verdiği ayran ziyafetiyle son buldu.