Türk ve Alman iş adamları: Vizeler daha uzun süreli verilmeli

Türkiye - Almanya İşbirliği Günü nedeni ile bir araya gelen iki ülke işadamları, karşılıklı vize kolaylıkları istedi.

Türkiye - Almanya İşbi

Türkiye - Almanya İşbirliği Günü nedeni ile bir araya gelen iki ülke işadamları, karşılıklı vize kolaylıkları istedi.

Türkiye - Almanya İşbirliği Günü nedeni ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nda gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine Türkiye ve Almanya'dan şirketler katıldı. Toplantıda vize kolaylıkları üzerinde duruldu, iş adamlarının işlerini uzun süre yapabilecekleri şekilde vize verilmesi istendi.

BTSO çok amaçlı salonda gerçekleştirilen görüşmelerin açılış konuşmasını yapan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, yapılan toplantının iki ülke arasında ki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine ve işadamlarına Almanya pazarına açılması temennisinde bulundu.

Türkiye ile Almanya'nın yüzyıllardır barış ve dostluk içinde yaşadıklarına dikkat çeken İlhan Parseker, Türk ve Alman askerlerinin birbiri ile çarpıştığı son savaşın 1683 yılındaki ikinci Viyana kuşatması olduğunu hatırlattı. Türk ile Almanların yaklaşık 3 buçuk asırdır hep aynı safta yer aldıklarına değinen Parseker, "1913 yılında Berlin'de 1301 Türk vardı, bugün Almanya'da 2.3 milyon Türk var. Bu ülkede 70 bin girişimcimiz var. Bu girişimciler, bugün 9 milyar euro'luk yatırım yapıp 400 bine yakın Türk ve Alman çalıştırıyor. 50 bine yakın Alman vatandaşı ise Türkiye'de ikamet ediyor. Her yıl 4 milyonu aşkın Alman Türkiye'de tatil yapıyor." dedi.

Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından olduğuna vurgu yapan Parseker, "1990'ların ortasında dış ticaretimizin yüzde 20'sini Almanya ile yapıyorduk, bugün bu oran biraz düşse de Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke yine Almanya. Almanya ithalatımızda Rusya ve Çin'in ardından üçüncü sırada. İki ülke arasındaki ticaret 2008'de 31,5 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Bu rakam geçen yıl krizin etkisi ile 24 milyar dolara geriledi." şeklinde konuştu.

"LUFTHANSA HAVA YOLLARI, BURSA - MÜNİH ARASI UÇAK SEFERİ BAŞLATACAK"

Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olan Bursa ile Almanya arasında önemli ticaret fırsatları olduğuna değinen İlhan Parseker şu müjdeyi de verdi: "Alman Lufthansa Hava Yolları, uzun süredir neredeyse atıl durumda kalan Bursa Yenişehir Havalimanı'ndan Münih'e karşılıklı seferler başlatıyor. Ağustos ayının başından itibaren Bursalılar Yenişehir'den Münih'e buradan da aktarmalı olarak dünyanın her tarafına uçabilecek. Alman işadamı ve turistlerde aynı şekilde Bursa'ya gelebilecekler."

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Franz Koller ise son zamanlarda Rusya ve Çin'in ardından üçüncü sırada gelen Almanya'nın her zaman olduğu gibi yine Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden olduğunu belirtti. Türkiye'nin Almanya'ya yönelik ihracatının 2010 yılının ilk çeyreğinde 2.6 milyar dolar, Almanya'nın Türkiye'ye ihracatının ise 3.5 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini veren Franz Koller, "Böylece ikili Ticaret hacmi 6.1 milyar. Artış eğilimi 2010 yılında da sürmekte. Aynı eğilim odamızın gelişimine de yansıdı. Geçtiğimiz yılın içinde üye sayımızda yüzde 25 artış sağladık. Ekonomik kriz dolayısı ile bazı üyelerimizin ayrılmasına rağmen her ayrılan üyenin yerine 6 yeni üye katıldı." dedi.

Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz da, vize kolaylıkları üzerinde dururken, iki ülke arasında ki yaşanan vize sıkıntılarına dikkat çekti. Özellikle iş adamlarının vize kolaylığı talebinde bulunduklarına vurgu yapan Cuntz, vize kolaylığı için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan vekili Refik Yılmaz da, Almanya'nın tarihsel itibari ile Türkiye'nin dost ülkesi olduğun belirterek, Alman iş adamlarını Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da beklediklerini söyledi. Vali Yardımcısı İsmail Demirhan ise, Bursa Valiliği olarak bu tür etkinliklere her türlü desteği verdiklerini belirterek, bu program ile Türkiye'nin en büyük sanayi ve tarihi kentlerinden Bursalı iş adamları ile Alman iş adamlarının ikili ekonomik ilişkilerinin gelişeceğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından kısa bir Bursa tanıtım filmi gösterilirken, daha sonra İlhan Parseker tarafından Alman konuklara plaket takdiminde bulunuldu. Daha sonra Türk ve Alman firmalar tarafından yapılan sunumun ardından ikili görüşmele geçilecek.