Alman Büyükelçi Cuntz: Alman vatandaşlarına çalışma izninin verilmemesini şaşkınlıkla izliyorum

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Türk iş adamlarının Almanya seyahatlerini mümkün olduğunca kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirterek, "A

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Türk iş adamlarının Almanya seyahatlerini mümkün olduğunca kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirterek, "Ancak bizim de Türkiye'den bazı isteklerimiz var. Ben zaman zaman Alman vatandaşlarına çalışma izninin verilmemesini şaşkınlıkla izliyorum. Çünkü böylece milyonluk yatırımlar, istihdam imkanları engelleniyor.'' dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Alman - Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Siemens tarafından düzenlenen ''Türkiye-Almanya İşbirliği Günü'' programı için geldiği Bursa'da işadamları için vize kolaylığı istedi. Almanya'daki Türklerin çoğunluğunun Alman vatandaşı olduğuna işaret eden Cuntz, "Biz bununla gurur duymaktayız. Çünkü, onlar ülkemizin başarısına ekonomide sadece işçi olarak değil, girişimci olarak da katkıda bulunuyorlar. Ffilm sektöründe, Fatih Akın, Sibel Kekilli gibi kişiler veya 4 milyondan fazla turisti Türkiye'ye getiren Vural Öger, spor alanında Alman milli takımında şu anda Güney Afrika'da oynayacak milli takımımızda da 2 Türk asıllı oyuncu var.'' dedi.

Bursa'da da büyük oranda Alman yatırımcı bulunduğuna vurgu yapan Büyükelçi Cuntz, ''Bildiğim kadarıyla 60 Alman 150 ortak girişim. Ekonomik kriz döneminde dahi Alman şirketleri burada yatırım yapmaya devam ettiler. 2006 yılında Türkiye'ye geldiğimde 2 bin 100 Alman şirketi vardı, bugün 4 bini geçti bu sayı." şeklinde konuştu.

Türklerin, Almanya'dan sadece heyet kabul etmeyip, aynı zamanda Almanya'ya seyahat ettiklerine vurgu yapan Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz, ''Avrupa Birliği (AB) kapsamındaki vize uygulaması değişmediği halde, çünkü biz buna uymak zorundayız, biz vizede örneğin telefonla randevu sistemini uygulamaya soktuk. Bu önemli bir kolaylık sağladı. Bu kapsamda Ankara'da, İstanbul'da ve İzmir'deki vize bölümlerimizde imkanlarımızı daha da zorlamak istiyoruz, uzun süreli vizeler verebilmek için. Tanınan, yerleşik iş adamlarının Almanya'ya her gittiklerinde vize Almak istememeleri son derece doğal. Bu bürokratik formaliteleri yapmamaları için bence de uzun süreli vizeler almalarını istiyoruz ve elimizdeki tüm imkanları da bunun için zorlayacağız. Bu sadece iş adamları için değil bilim adamları, üniversite öğrencileri için de geçerli.'' şeklinde konuştu.

Bu konudaki temel sorun olarak öncelikle AB ile müzakerelerin yapılması gerektiğini kaydeden Eckart Cuntz, ''İlk adım bunun için Türkiye ile AB'nin bir geri iade anlaşması yapması, yasa dışı yollarla ortaya çıkmış olan kişiler konusunda. Bu anlaşma şu anda müzakere ediliyor ve en kısa zamanda sonuçlandırılacağını umuyorum. Bu anlaşma imzalanır ise ve sınır koruma tedbirleri de alınırsa o zaman AB komisyonu vize konusundaki kolaylıklar konusunda görüş bildirebilir. Fakat ben size tekrar söz verdiğimi ifade etmek istiyorum, iş adamlarının seyahatlerini mümkün olduğunca kolaylaştırmak amacındayız.'' dedi.

Bu konuda kendilerinin de Türkiye'den bazı istekleri olduğunu kaydeden Büyükelçi Eckart Cuntz, şunları söyledi: ''Bizim tarafımızda da Türkiye'den bazı istekler var. Ben zaman zaman Alman vatandaşlarına çalışma izninin verilmemesini şaşkınlıkla izliyorum. Çünkü böylece milyonluk yatırımlar, istihdam imkanları engelleniyor. Bu yatırımlar engellendiği için bu tür kararların aslında ileri görüşlü olmadığını düşünüyorum. Bursa gerçekten Bosch gibi bir şirketle ne kadar çok istihdam imkanı kurulabildiğinin bir örneği. Çünkü burada Almanca bilen çok sayıda insan var ve Almanya'dan çok az kişinin gelmesiyle burada binlerce istihdam sağlanıyor.''