Yorgunluktan başa çıkmak için yapılması gerekenler

Genel güçsüzlük, çabuk yorulma ve konsantrasyon zorluğu sık görülüyor ve iş performansını, aile yaşamını, sosyal ilişkileri olumsuz etkiliyor.

Yorgunluktan başa çıkmak için yapılması gerekenler
  Amerikan Hastanesi İç ; Hastalıkları Uzmanı Prof . Dr . Sunay Sandıkç ; ı ' ya gö ; re , yorgunluğun en sık nedenleri aşırı egzersiz , uyku bozukluğu , beslenme yetersizliği , kondü ; syon eksikliği , ü ; st solunum yolu enfeksiyonları , kansızlık , tiroid hastalıkları ( tiroidin az veya ç ; ok ç ; alışması ) akciğer hastalıkları , ilaç ; lar , viral hastalıklar , kanser ve depresyon .

Ö ; zellikle sakinleştiriciler , depresyon , allerji ve tansiyon ilaç ; ları , kas gevşeticiler ve pek ç ; ok antibiyotiğin de yorgunluğa neden olabileceğini belirten Prof . Sandıkç ; ı , bu durumun altı aydan uzun sü ; rmesi halinde kronik yorgunluktan bahsedildiğini sö ; ylü ; yor ve şö ; yle devam ediyor :

' Kronik yorgunluğu olan olguların 2/3 ' ü ; nden psikiyatrik hastalıklar , ö ; zellikle de depresyon ( yü ; zde 58 ) , panik bozukluk ( yü ; zde 14 ) ve somatizasyon bozukluğu ( yü ; zde 10 ) sorumludur . Kronik yorgunluğun yazde 10 ' undan azını &ldquo ; kronik yorgunluk sendromu&rdquo ; oluşturur ki ; bu durumda tıbben aç ; ıklanamamış mental ve fiziksel yorgunluk hali ile birlikte uykuda dinlenememe , konsantrasyon gü ; ç ; lü ; ğü ; ve grip benzeri semptomlar ( baş ağrısı , kas ağrısı , eklem ağrısı , boğaz ağrısı , halsizlik ) mevcuttur . Kronik yorgunluk sendromu , ç ; oktan beri bilinen , eskiden nevrasteni dediğimiz , fizik inceleme ve laboratuvar tetkiklerinde anormallik olmasa da gerç ; ek bir hastalıktır . Fiziksel , mental veya duygusal aşırı yü ; kü ; n oluşturduğu stresi tolere edememe , stresle başedememe sö ; z konusudur .

KİŞİLİK Ö ; ZELLİKLERİ BİLE ETKİLİ

Yorgunlukta pek ç ; ok faktö ; rü ; n rolü ; olduğu biliniyor . İnfeksiyonlar , fizik travma , depresyon , uyku bozuklukları , bağışıklık sisteminde bozukluk , endokrin ve metabolik bozukluk ve kişiliğin rolü ; var . Kadınlarda , eğitim dü ; zeyi ve mesleki statü ; sü ; dü ; şü ; k olanlarda ve genç ; -orta yaş grubunda daha fazladır . Sü ; rekli veya tekrarlayıcı yorgunluğu olanlarda fizik muayene ve rutin testler normalse akla gelmelidir . Kronik yorgunluğun değerlendirilmesinde ö ; ykü ; ç ; ok ö ; nemli . Fizik muayene ve laboratuvar testleri destekleyici veri sağlar . Ö ; ykü ; de yorgunluğun başlangıcı , seyri , sü ; resi , gü ; nlü ; k paterni , azaltan veya artıran faktö ; rler , gü ; nlü ; k yaşantıya etkisi , uyku miktarı , dü ; zeni ve kalitesi , uykunun semptomları iyileştirip iyileştirmediği sorgulanmalı , kullanılan reç ; eteli ve reç ; etesiz ilaç ; ların doz ve şemaları gö ; zden geç ; irilmeli , organik hastalıklar yö ; nü ; nden karekteristik diğer belirtiler sorgulanmalıdır .

Egzersiz-uyku-beslenme arasındaki dengesizlikten olan fizyolojik yorgunlukta altta yatan tıbbi bir sorun yoktur ve dinlenmekle dü ; zelir . Organ hastalığına bağlı yorgunluk , genellikle aktivite ile ortaya ç ; ıkar . Depresyonda , kişi genel olarak hiç ; bir şey yapamayacağını tanımlar . Kronik yorgunluk sendromunda ise yorgunluğun egzersizle ilgisi yoktur , istirahatle de geç ; mez .

Laboratuvar testleri , ö ; ykü ; ve fizik muayene spesifik hastalığı dü ; şü ; ndü ; rmedikç ; e sınırlı olmalı . Tam kan sayımı , sedimantasyon , kan şekeri , karaciğer ve bö ; brek fonksiyonları , elektrolitler , TSH , tam idrar tetkiki , ağrı veya kas zayıflığı varsa kreatinin kinaz bakılmalı . Ö ; ykü ; ve fizik muayenede pozitif bulgu olmadan yapılan ayrıntılı testlerin tanıda değeri az . Ö ; rneğin bir ç ; alışmada ana yakınması en az 1 aydır yorgunluk olan 100 erişkin hastada laboratuvar testleri tedaviyi sadece yü ; zde 5 hastada etkilemiştir . '

UYKU HİJYENİ NEDEN Ö ; NEMLİ?

Yorgunluk tedavisinin kişiye ö ; zel dü ; zenlenmesi gerektiğini vurgulayan , fizyolojik yorgunlukta yeterli uykunun ö ; nemine vurgu yapan Prof . Dr . Sunay Sandıkç ; ı , erişkinler iç ; in geceleri 7-8 saat ve iyi uykunun ö ; nemli olduğunu sö ; yleyerek , uyku hijyeni iç ; in dikkat edilecek noktaları sıralıyor :

' Sabahları kalkış saatlerinizi dü ; zenleyin , ö ; gleden sonra aktivitenizi artırın , akşamları veya yatmadan ö ; nce egzersiz yapmayın , gü ; ndü ; zleri bol ışıklı ortamda bulunun , yatmadan ö ; nceki 2 saat iç ; inde ılık duş alın , akşamları kafein , nikotin , alkol , fazla yemek ve iç ; ecekten sakının , yatak odanızı sadece uyumak iç ; in kullanın , yatarken ışığı ve televizyonu kapatın . '

KRONİK YORGUNLUĞUN TEDAVİSİ KOLAY OLMUYOR


Prof . Sandıkç ; ı ' nın diğer ö ; nerileri ise şö ; yle :

- Dü ; zenli egzersiz , enerji dü ; zeyini artırır ve neden ne olursa olsun yorgunluğu azaltır . Dü ; zenli orta dü ; zeyde aerobik egzersizin ( haftanın ç ; oğu gü ; nü ; 30 dakika yü ; rü ; yü ; ş veya eşdeğeri ) hastalıkla ilgili yorgunluğu istirahatten daha etkin olarak azalttığı gö ; sterilmiştir .

- Depresyonu olanlarda antidepresif ilaç ; tedavisi ö ; nerilir . Antidepresanlar yorgunluğu artırabilmesine rağmen 6-8 hafta kullanmadan kesilmemeli . Egzersizle kombine edildiğinde ise sonuç ; lar daha iyi olur .

- Kahvenin uyarıcı etkisi vardır ve geç ; ici olarak performansı artırır .

- Kronik yorgunluk sendromunda 2 yaklaşımın ( bilişsel davranış terapisi ve kademeli egzersiz tedavisi ) faydası kanıtlanmıştır . Bilişsel davranış terapisi , iyileşmeyi geciktirecek inanç ; ve davranışlarını değiştirmeye yö ; nelik olarak seanslar halinde dü ; zenlenir . Dü ; zeyi giderek artırılan egzersiz tedavisi yorgunluğu azaltır . Olguların yaklaşık yü ; zde 40-50 ' sinde bu tedavilerle yorgunluk azaltılır . Gerek klinik deneyimler gerekse araştırmalar , kronik yorgunluk sendromu tedavisinin gü ; ç ; olduğunu gö ; stermektedir .



( ensonhaber )