Simon Kuper'den Dünya Kupası'nın şifreleri

İngiliz Financial Times gazetesi spor yazarı Simon Kuper, yaklaşan Dünya Kupası öncesi Güney Afrika'da takımların Messi'yi nasıl durduracağından, Türk

  İngiliz Financial Times gazetesi spor yazarı Simon Kuper , yaklaşan Dünya Kupası öncesi Güney Afrika ' da takımların Messi ' yi nasıl durduracağından , Türkiye ' nin 2016 Avrupa Şampiyonası adaylığına kadar pekçok konuda önemli açıklamalar yaptı .

Ülkemizde özellikle " Futbol Asla Sadece Futbol Değildir " kitabıyla tanınan Kuper , Radyospor ' da Özgür Canbaş ' la " Ada ' dan Futbol Programı " na verdiği röportajda , FIFA Başkanı Blatter ' den UEFA Başkanı Platini ' ye ve Güney Afrika ' nın son durumuna kadar bir çok konuda görüşlerini açıkladı .

BLATTER SEÇİM VAADİNİ YERİNE GETİRDİ

Dünya Kupası finalleri hakkında konuşan Simon Kuper , turnuvanın Afrika için anlamını şu sözlerle açıkladı ;

" Dünya Kupası Afrika için kesinlikle çok önemli . Kupanın Güney Afrika ' ya verilmesi Afrikalılar için yıllar süren çok uzun bir bekleyişin mutlu sonuçlanması oldu . Yıllarca " Biz neden bir kupa ya da olimpiyat alamıyoruz? " diyerek dünyadan izole olduklarını hisseden pekçok Afrikalıyı gururlandıran bir kupa olacak . Ancak bununla beraber tek bir Afrika olduğunu düşünmemek gerek . Afrika 1 milyardan fazla insanın yaşadığı Avrupa ' nın üç misli büyüklüğünde dev bir kıta . Zimbabveli ile Gineli Nijerya ' lı ile Cezayirli insanların hepsinin ortak bir Afrika içinde olduğunu düşünmek mümkün değil . FIFA , sonuçta Sepp Blatter ' ın başkanlık seçiminde Afrikalı delegelerin oylarını alabilmek için verdiği seçim vaadini yerine getirmiş oldu . Ve kıtanın en zengin ülkesini seçti . "

BİR DAHA AFRİKA ZOR

Güney Afrika ' nın Dünya Kupası finalini düzenlemesinin izinden kara kıtanın kuzeyindeki ülkeler Mısır ya da Cezayir takip edebilirler mi sorusuna Kuper şu cevabı verdi ;

" Sanmıyorum . Bu kupadan sonra ben hayatım boyunca bir daha Afrika ' da bir Dünya Kupası finali göreceğime inanmıyorum . Çin ' i Avusturalya ' yı düşünürsek sırada bekleyen o kadar yeni ülke var ki . Muhtemelen bundan sonra ne zaman Afrikalılar ağızlarını açsa " Siz sıranızı savdınız " deyip geçiştirilecektir . "

FEDERASYONLAR BİLETLERİN ÇOĞUNU İADE ETTİ

Finallerin nasıl geçeceği konusunda da yorum yapan Simon Kuper , " Anne ve babam Johannesburg ' da uzun yıllar yaşadıkları için hala orada yaşayan pekçok akrabam var ve onlardan ülkenin müthiş bir heyecanla kupayı yaşamaya başladığını duyuyorum . Neredeyse evlerin arabaların dörtde üçünde Güney Afrika bayrakları var . İnsanlar işlerine Cuma günleri milli takım formalarıyla gidiyorlar ve kupa bir ulusal gurura dönüştü . Paraguay gibi küçük takımların bile ülkeye gelişleri olay oluyor , onları binlerce insan havaalanlarında karşılıyor . Öteki taraftan tribünlerde de büyük çoğunluğu Güney Afrikalılar oluşturacak gibi gözüküyor ; çünkü yabancı federasyonların çoğu biletlerini iade ittiler ve o biletler daha ucuza yerel halka satıldı . ' ' dedi .

Her maçta kulakları sağır eden ve Afrika ' ya özgü çalgı " vuvuzela " yı da değerlendiren Kuper bunun yasaklanmasının zor olduğunu vurguladı . Kuper , " O konuda biraz mutsuzum . Güney Afrika çok ilerlemiş ; ancak şarkı söyleme geleneği olan bir ülkedir ve çoğu zaman futbol ve rugby maçlarına yansıyan muhteşem tezahüratları vardır . Vuvuzelaların zırıltısıyla bu şarkıların kaybolacağını düşünüyorum . Üstelik vuvuzelayla hangi takımı desteklediğinizi bile anlatmak cok zor . " ifadelerini kullandı .

MESSİ NASIL DURDURULUR?

Hangi futbol sitilinin ön plana çıkıp çıkmayacağı yönündeki soruya ise Kuper , " Futbol artık dünyanın her yerinde o kadar yakından takip ediliyor ki ; dünya kupalarının çığır açma , yeni futbol görüşlerini dünyaya sunma devri bence kapandı . ' ' diyerek şunları söyledi ;

' ' Hiçbir şey kupaya kadar gizli kalmıyor . Mesela 1974 ' te Hollanda ' nın yarattığı devrimi beklememek lazım ; çünkü herkes bütün ligleri , Şampiyonlar Ligi ' ni yakıntan izliyor zaten . Ancak birkaç ana eğilimden bahsetmek mümkün yine de . Örneğin pekçok takımda klasik santrafor yerine daha modern , çok yönlü ve hareketli golcü oyuncular göreceğiz . Wayne Rooney , Van Persie gibi takımın parçası olarak oynayan ve sahada çok gezen golcüler , Hakan Şükür , İnzaghi , Owen ya da Huntelaar gibi santraforların yerini alacak .

Bir de Jose Mourinho ' nun dünyaya öğrettikleri var . Mesela Messi ' nin nasıl durdurulacağı gibi . Çok iyi çalışmış üç oyuncuyu arka arkaya kademeli olarak onun karşısında kullanıp gol atmasını önleme planı bugüne kadar hiç olmadığı kadar etkili oldu . Hatırlarsak Messi , Morinho ' nun çalıştırdığı takımlara karşı ( Chelsea ve Inter ) son 7 maçta gol atamadı . Yine aynı şekilde İspanyol Xavi ' yi durdurmanın yollarını da takımlar Inter örneği üzerinden deneyebilir . Mourinho , Barcelona ' nın zayıf karnını topu kaybettikleri anda Xavi ' nin takım savunmasından koptuğu bölgeleri kullanarak geçmeyi denemiş ve başarmıştı . Belki İspanya ' nin rakipleri de bunu tekrarlayabilirler . "

İSPANYA BAŞARILI OLABİLİR

Simon Kuper , Dünya Kupası finallerinde hangi takımın başarılı olabileceği konusunda ise şu yorumları yaptı ;

" Dünya Kupası gibi kısa sürede oynanan turnuvalarda , başarının şansa da bağlı olduğunu düşünüyorum . Direkten dönen bir top ya da bir hakem kararı turnuva sonucunu etkileyebiliyor . Bunu en iyi siz anlarsınız . 2008 ' de Semih ' in son dakika şutu 20 santim yukardan gitse belki Türkiye başarısız , Hırvatistan başarılı sayılacaktı . Bunun için favorileri değerlendirirken son 10 senelik performanslarına bakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum . Son kitabımda – ki yakında Türkiye ' de " Futbolun Şifreleri " adıyla Türkçe okuyabileceksiniz - bunu detaylı olarak işledik . Son 10 yıla bakıldığında İspanya ' nın bütün maçlarının %70 ' ini kazandığını görüyoruz . Bu kupada bundan daha iyi bir orana sahip takım yok . Brezilya bile bunun gerisinde . İstatistikler İspanya ' nin bütün zamanların en başarılı takımı olduğunu gösteriyor . "

BAŞARIDA TEKNİK DİREKTÖR FAKTÖRÜ FAZLA DEĞİL

Maradona ' nın çalıştırdığı Arjantin ' in gizli favori olduğunu kaydeden Simon Kuper , " Bence Arjantin , çoğu kişinin düşündüğünün aksine , kupada başarılı olacak . Çeyrek finale kadar önlerine Fransa dışında büyük bir takım çıkma ihtimali az . Elemeleri cok ciddiye almamak lazım . Unutmayalim ki Guney Amerika elemeleri Avrupa ' ya gore çok uzun ( takımlar 18 maç oynuyorlar ) ve yıpratıcı geçiyor . Yıldız oyuncular genellikle deniz aşırı uzun yolculuklarla maçlara geliyorlar ve akıllarında hep kulupleri ile 3-4 gün sonra yapacakları büyük maçlar oluyor . Kimse Brezilya ya da Arjantin ' in Kupa ' ya katılacağından gercekten şüphe duymuyor . Dolayısıyla elemelerdeki performanslarıyla kupadaki arasında çok fark olacaktır . Bu sefer cok daha konsantre ve istekli bir takım göreceğiz . ' ' diye konuştu .

Arjantin ' i ayrı , teknik direktörünü ayrı yorumlayan Kuper , ' ' Maradona ' ya gelince . . ' ' cümlesiyle başladığı eskinin efsane , günümüzün kapalı kutu teknik adamıyla ilgili olarak ise şunları söyledi ; :

' ' Yine kitapta savunduğumuz bir gerçek var . Futbolda teknik direktörlerin sonuçlardaki payı düşündüğümüzden çok az . Premier Lig ' de yaptığımız geriye dönük bir araştırmada menajerlerin sadece %10 ' u takımlarının maddi değerleriyle orantılı beklenenin üzerinde başarı almasını sağlayabiliyor . Mourinho ' lar Capello ' lar bu %10 ' un içinde . Onun dışında takımınız iyi ( ve dolayısıyla pahalı ) oyunculardan oluşuyorsa uzun vadede hep kazanıyorsunuz . Ben de Arjantin ' in performansında Maradona ' nın müthiş bir etkisi olacağını düşünmüyorum . Ama yıldız oyunculara gelince o konuda çok sanşlılar . Dünya kupalarında özellikle çeyrek final ve ötesinde takımlar çok disiplinli oynadıkları için farkı ufak tefek pırıltılar ve daha çok futbolun dahileri belirliyor . Geçmiş kupalarda Fransa ' nın Zidane ' ı ya da Brezilya ' nın Ronaldo ' su gibi . Ve Arjantin de bu konuda şanslı takımlardan . ' '

Fabio Capello ' nun İngiltere ' sinin maç kazanma oranının yüzde 75 gibi yüksek bir oran olduğuna vurgu yapan Simon Kuper , " Aynı istatistikle Capello ' nun göreve geldiginden beri İngiltere ' yle oynadığı maçların %75 ' ini kazandğını görüyoruz ki bu Ingiliz futbol tarihinde erişilmez bir oran . Ondan sonra gelen en yüksek oran %60 ' larda . İngiltere aslında nufus olarak Fransa , Almanya , Brezilya gibi ülkelere göre daha dezavantajli ve uzun vadede başarısızlıkların bir temel nedeni de bu . Sakatlıklardan Ferdinand dışında ilk 11 ' i etkileyecek bir kayıp olduğunu sanmıyorum . Zaten İngiltere de Messi ile karsılaştırılacak dahi denecek süper yetenek de yok . Takımda Rooney gibi Lampard gibi yetenekli yıldızlar olduğu kadar 4-5 tane oldukca vasat görev adamı da var . Bizim kitaptaki kehanetimiz İngiltere ' nin gruplardan çıkıp yoluna Almanya çıkana kadar gideceği ve penaltılarla Almanya ' ya eleneceği . . ( her zaman ki gibi ) ' ' yorumunda bulundu .

Dünya Kupası finallerinde sürpriz bekliyor musun şeklindeki soruya ise Kuper şu ifadelerle cevap verdi , " Bizim yaptığımız simulasyonlarda Sirbistan finale kadar çıkmayı başardı ve Brezilya ' ya finalde kaybetti . Sırbistan küçük nüfusuna rağmen müthiş bir futbol geleneğinden geliyor ve eski Yugoslavya ' yı da düşünürseniz kupalarda hep boy göstermiş bir takım . Onları turnuvanın tepelerine tırmanırken görürsek şaşırmam . Bunun dışında Afrikalılardan fazla bir sürpriz beklemiyorum . "

UEFA RİSKE GİRMEK İSTEMEDİ

Euro 2016 ' yı Fransa ' nın kazanmasına da değinen Simon Kuper , UEFA ' nın Fransa ' yı tercih etme nedeni olarak Avrupa ' da futbolun patronunun riske girmek istememisini gösterdi . Kuper , sözlerini şöyle tamamladı ;

" Çok yakından takip etmedim ; ancak UEFA ' nın 2012 Polonya-Ukrayna organizasyonundan başı çok ağrıdı . Kazanan açıklandıktan yıllar sonra bile bazı turnuva şehirleri değişmek zorunda kaldı , stadlar gecikti . Belki bu sefer , daha huzurlu ve güvenilir bir evsahibi istemiş olabilirler . Türkiye ' nin pekçok stadı yeniden inşaa edilecekti . Ulaşım , konaklama gibi altyapının tamamlanması gerekiyordu ve UEFA yeni gelişen ekonomide bu riskleri almak istemedi . Fransa ' da bütün bu konular aşağı yukarı hazır . "