Daha temiz Burdur Gölü için köylere arıtma tesisi

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma altına olan Burdur Gölü'nün çevresindeki köylerin 3'te ikisine doğal arıtma tesisi yapıldı. Kalan köyl

  Uluslararası Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma altına olan Burdur Gölü ' nün çevresindeki köylerin 3 ' te ikisine doğal arıtma tesisi yapıldı . Kalan köylerde çalışmaların devam ettiği ve bu yılın sonuna kadar Burdur Gölü kenarında artıma tesisi olmayan köy kalmayacağı bildirildi .

Burdur Gölü ' nün kurtarılması ve tanıtılması için ' Burdur Gölü Yönetim Planı ' çerçevesindeki resmi ve sivil toplum kuruluşları çalışmalarını sürdürüyor . Yapılan çalışmaların içerisinde ise Burdur İl Özel İdaresi ' nin yürüttüğü , göl kenarındaki bütün köylere doğal arıtma tesisi yapımı en dikkat çeken projelerden biri .

Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimkek , bu yılın sonuna kadar göl kenarında doğal artıma tesisi olmayan köy kalmayacağını belirtti . Sadece Burdur Gölü ' nde değil , Türkiye ' nin en temiz gölü olan Yeşilova ilçesindeki Salda ' da da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şimşek , çalışmaları en kısa zamanda bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti .

Burdur İl Çevre ve Orman Müdürü Salim Özdemir , Burdur Gölü Yönetim Planı çerçevesinde diğer kurumların yaptığı çalışmalardan bahsetti . Doğa Derneği ' nin yaptığı projeleri anlatan Özdemir , " Doğa Derneği Burdur ' da doğru tarımsal faaliyetlere geçilmesi için alt projelerden olan ' Burdur Gölü Kapalı Havzasında Su Kaynaklarının Akılcı Kullanımına Doğru ' projesini hayata geçirdiler . Proje kapsamında Burdur ili sınırları içersinde 44 köyde kahvelerde sunumlar yapılarak çiftçilere tarımsal faaliyetlerin doğaya uyumlu yapılması hakkında bilinçlendirme toplantıları yapıldı . Ayrıca , dernek yetkilileri verdikleri eğitimlerde çiftçilerden damla sulama yöntemine geçmelerini istedi . " diye konuştu .

Tasarruflu su kullanılmasının sağlanması için Devlet Su İşleri Müdürlüğü ' ne Burdur Gölü kenarındaki köylerden gelen sondaj taleplerine olumlu cevap verilmediğini kaydeden Özdemir , şöyle devam etti : " Bu bölgedeki köylerimizden gelen şahsi taleplere olumlu cevap vermedik . Ancak kooperatif aracılığıyla vatandaşların ortak kullanımlarında gerekli izinler verildi . "

Öte Yandan , Burdur ' a yeni atanan Vali Süleyman Tapsız ' ın ilk işlerinden biri de Burdur Gölü ' nde incelemelerde bulunmak oldu . Tapsız , incelemeleri sırasında , Burdur Gölü ' nün eskiye göre neredeyse 500 metre çekildiğine dikkat çekerek , " Burdur gölü aslında bizlere ' ben gidiyorum , yavaş yavaş kuruyorum ' diyor . Ama biz duyamıyoruz . Biz doğal kaynaklarımızı çok dikkatli kullanmalıyız ve bizden sonraki nesilleri özellikle düşünmeliyiz . Bizim kaynaklarımız sınırsız değil . Toprağımızı , suyumuzu , havamızı tüm doğal kaynaklarımızı çok dikkatli bir şeklide kullanmalıyız . Gelecek nesillere de koruyarak aktarmalıyız . " ifadelerini kullandı .