Daha temiz Burdur Gölü için köylere arıtma tesisi
Uluslararası Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma altına olan Burdur Gölü'nün çevresindeki köylerin 3'te ikisine doğal arıtma tesisi yapıldı. Kalan köyl
Burdur Gölü ' nün kurtarılması ve tanıtılması için ' Burdur Gölü Yönetim Planı ' çerçevesindeki resmi ve sivil toplum kuruluşları çalışmalarını sürdürüyor . Yapılan çalışmaların içerisinde ise Burdur İl Özel İdaresi ' nin yürüttüğü , göl kenarındaki bütün köylere doğal arıtma tesisi yapımı en dikkat çeken projelerden biri .
Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimkek , bu yılın sonuna kadar göl kenarında doğal artıma tesisi olmayan köy kalmayacağını belirtti . Sadece Burdur Gölü ' nde değil , Türkiye ' nin en temiz gölü olan Yeşilova ilçesindeki Salda ' da da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şimşek , çalışmaları en kısa zamanda bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti .
Burdur İl Çevre ve Orman Müdürü Salim Özdemir , Burdur Gölü Yönetim Planı çerçevesinde diğer kurumların yaptığı çalışmalardan bahsetti . Doğa Derneği ' nin yaptığı projeleri anlatan Özdemir , " Doğa Derneği Burdur ' da doğru tarımsal faaliyetlere geçilmesi için alt projelerden olan ' Burdur Gölü Kapalı Havzasında Su Kaynaklarının Akılcı Kullanımına Doğru ' projesini hayata geçirdiler . Proje kapsamında Burdur ili sınırları içersinde 44 köyde kahvelerde sunumlar yapılarak çiftçilere tarımsal faaliyetlerin doğaya uyumlu yapılması hakkında bilinçlendirme toplantıları yapıldı . Ayrıca , dernek yetkilileri verdikleri eğitimlerde çiftçilerden damla sulama yöntemine geçmelerini istedi . " diye konuştu .
Tasarruflu su kullanılmasının sağlanması için Devlet Su İşleri Müdürlüğü ' ne Burdur Gölü kenarındaki köylerden gelen sondaj taleplerine olumlu cevap verilmediğini kaydeden Özdemir , şöyle devam etti : " Bu bölgedeki köylerimizden gelen şahsi taleplere olumlu cevap vermedik . Ancak kooperatif aracılığıyla vatandaşların ortak kullanımlarında gerekli izinler verildi . "
Öte Yandan , Burdur ' a yeni atanan Vali Süleyman Tapsız ' ın ilk işlerinden biri de Burdur Gölü ' nde incelemelerde bulunmak oldu . Tapsız , incelemeleri sırasında , Burdur Gölü ' nün eskiye göre neredeyse 500 metre çekildiğine dikkat çekerek , " Burdur gölü aslında bizlere ' ben gidiyorum , yavaş yavaş kuruyorum ' diyor . Ama biz duyamıyoruz . Biz doğal kaynaklarımızı çok dikkatli kullanmalıyız ve bizden sonraki nesilleri özellikle düşünmeliyiz . Bizim kaynaklarımız sınırsız değil . Toprağımızı , suyumuzu , havamızı tüm doğal kaynaklarımızı çok dikkatli bir şeklide kullanmalıyız . Gelecek nesillere de koruyarak aktarmalıyız . " ifadelerini kullandı .