Prof. Dr. Berksoy: Türkiye krizden çıkan 4'üncü büyük ülke

Prof. Dr. Taner Berksoy, Türkiye ekonomisinin krizden çıkan 4'üncü büyük ülke ekonomisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Taner Berksoy, Uğur Dershanesi,

Prof. Dr. Taner Berksoy, Türkiye ekonomisinin krizden çıkan 4'üncü büyük ülke ekonomisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Taner Berksoy, Uğur Dershanesi, Batman Üniversitesi ile Batman Barosu'nun organize ettiği Batman Buluşmaları kapsamında 'Dünya Ekonomisi ve Türkiye' konulu konferans verdi. Prof.Dr. Berksoy Türkiye ekonomisinin krizden çıkan 4'üncü büyük ülke olduğunu vurguladı.

Dünya'nın 2008 yılında fırtına gibi esen krizi yaşadığını belirten Berksoy şunları söyledi: "Yaşanan kriz merkezi bir krizdi. ABD'de başladı ve çok derinleşti. 1930'larda başlayan bunalımlarla özdeşleştirilen bu kriz en çok Avrupa'yı da etkileyecekti. Dünya ülkeleri krizin fazla hasar yaratmaması için krizi kontrol altına aldı. Piyasa ekonomilerinde büyük bir güven oluştuğundan kriz baltalandı. Kriz olduğunda harcamalarımızı genelde kısıyoruz. Taleplerimizin kısılması ekonomik talep kaybını da beraberinde yaratıyor. Bu komplikasyon etkisiyle yatırım harcamaları da yaşanmıyor. Türkiye'de de bu yaşandı. Bu durumda iki çözüm söz konusu, birincisi ya krizin geçmesini bekleyeceksiniz ya da devlet kamu harcamalarını artırarak talep kaybını engelleyerek iç piyasa da krizin etkisi kırmayı deneyecek. Son yaşanan krizde Türkiye daha az etkilendi; çünkü 2001 yılında kriz yaşayan Türkiye, bankacılık düzenlemesiyle bugün yaşanan krizden daha az etkilenecek adımları attı. Türkiye krizden 4'üncü büyük ülke olarak çıkmayı başardı."

Avrupa'nın krizden yavaş yavaş çıkmaya başladığına da değinen Prof. Dr. Berksoy, Türkiye'nin 1988 ile 2010 yılları arasındaki büyüme hızının yüzde 8 olduğunu söyledi. İstihdam ve işgücünün 2009 yılından bu yana ilk defa arttığına da değinen iktisat Profesörü Berksoy, Türkiye'nin nüfus artış hızının yüksek, tarım alanlarının ancak yüzde 7'sinin kullanıldığını ve ülke ekonomisinin büyümesi için yılda 1 milyon 300 kişiye istihdam sunduğu vakit büyüme gerçekleştireceğini kaydetti.

Türkiye ekonomisinin büyümesine rağmen istihdam artmadığına, gelir dağılımı adil şekilde dağıtılmadığından da ekonomik büyümenin halk tarafından hissedilmediğine dikkati çeken Berksoy şöyle konuştu: "Türkiye krizden hızlı çıkıyor. Türkiye ekonomisi çok sağlıklı yürüyor. Para ve maliye politikalarıyla krize müdahale edildiğinden krizden çıkılmada başarılı ivmeler yaşandı. Türkiye faizleri düşürdü, ama parasal genişlemeler yaratılmadı, açıklar kapatılmadığı vakit yeni riskler de yaşanabilir."

Dünya ekonomilerinin yaşadığı küresel krizi kalp kriziyle benzeştiren Berksoy, Türkiye'nin dünya geneli ekonomik anlamda krizden az etkilenen ülkeler arasında olduğunun altını çizdi.

Katılması beklenen Deniz Gökçe'nin ise Başbakan'ın spor adamlarıyla yaptığı 'açılım' toplantısı nedeniyle gezisini ertelediği bildirildi.