Erciş İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali başladı

İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali, Erciş Balık Bendi mevkiinde düzenlenen programla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği,

Erciş İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali başladı
İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali, Erciş Balık Bendi mevkiinde düzenlenen programla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Doğa Gözcüleri Derneği'nin destekleriyle ortaklaşa yapılan İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali'nde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, amaçlarının kentin bütün değerlerini gün yüzüne çıkarmak olduğunu vurguladı. Bunun için festivallerin büyük önem arz ettiğinin altını çizen Vali Karaloğlu, "Bu şehri, tarihi, kültürel, coğrafi güzellikleriyle ve bütün değerleriyle bir marka olarak tanıtmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Bugün burada yapmış olduğumuz İnci Tefali Göçü Kültür Sanat Festivali de bu çalışmalarımızdan bir tanesidir." dedi.

Vali Karaloğlu, inci kefalinin sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayabilen ve neslini devam ettirmek için de yumurtlama mevsiminde tatlı sulara göç eden, akan suyun tersine giden, gerektiğinde önündeki engelleri açmak için adeta uçan bir balık türü olduğunu söyledi. Bu olayın dünyada iki noktada izlenebildiğinin altını çizen Vali Karaloğlu, "Biri Alaska'da, birisi de Deliçay ve Bendimahi Çayı'nda görülüyor. Bu kadar önemli doğa üstü bir olayı bizim sadece kendimize saklamamız olmazdı. Bunu tüm insanlıkla paylaşmamız gerekiyordu. Balık göçünü bugünden itibaren internet üzerinden bütün dünyayla paylaşıyoruz. Dünyanın öbür ucundaki insanlar internete girdikleri zaman bugün burada balığının göçünü bizimle beraber seyretme imkânı bulacak." ifadelerini kullandı.

Daha sonra festival kapsamında düzenlenen halk oyunları yarışmasında dereceye giren ekiplere ödülleri verildi. Ercişli ünlü Ozan Ahmet Poyrazoğlu'nun kısa bir konserinin ardından Ercişli sanatçıların yaptıkları resim ve fotoğraf sergisi açıldı. Erciş Belediyesi tarafından hazırlanan Erciş'e has yemek tanıtım çadırı ile Kırgız çadırı gezildi. Vali Karaloğlu, ardından valilik tarafından Deliçay üzerine yaptırılan asma köprü ve belediyenin yaptırdığı Erciş Toki Kavşağı'ndaki inci kefali heykelinin açılışını yaptı.