Populizmle 1’e 5 dağıtan sonra Züğürt Ağa olur - EKONOMİ

TİM’in genel kurulunda konuşan Başbakan Erdoğan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ekonomi ile ilgili vaatlerini eleştirdi. Erdoğan “1’e 5 dağıtanlar sonra Züğürt Ağa olur” dedi



TİM’in genel kurulunda konuşan Başbakan Erdoğan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ekonomi ile ilgili vaatlerini eleştirdi. Erdoğan “1’e 5 dağıtanlar sonra Züğürt Ağa olur” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) dün Rixos Otel’de düzenlenen seçimli genel kurulunda populizm uyarısı yaptı. CHP’nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı genel kurulda konuşmasının büyük bölümünü Mavi Marmara’ya İsrail tarafından yapılan kanlı saldırıya ayıran Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun ekonomik vaadlerine gönderme yaparak, popülizmin çok ciddi bir siyaset hastalığı olduğunu ve etkisinin de hiçbir zaman lokal kalmadığını belirtti. Erdoğan “Biliyorsunuz 1’e 5 dağıtanlar olur, 1’e 2 dağıtanlar olur ama ondan sonra Züğürt Ağa’ya dönersiniz” dedi.

ARTIK YOK ÖYLE 25 KURUŞA SİMİT

Erdoğan şöyle konuştu: “Geldiğimizde bunları hep yaşadık, gördük. Geçmişte bu siyaseti yaşadık. Bu çirkin siyasetten bu millet çok çekti. 70’lerin siyaseti bu, Türkiye’yi bir şey kazandırmaz. Ne aldatan olacağız, ne aldanan olacağız. Gerçekçi olacağız. Yapamayacağınızı vadetmeyeceksiniz. Yapacağınızı söyleyeceksiniz ama söylerken ortaya reçeteyi koyacaksınız. ‘Ben şu, şu, şu şekilde gerçekleştireceğim’ diyeceksiniz. Efendim, ‘Sen git de biz gelelim de ondan sonra biz nasıl yapacağız görürsün.’ Yok öyle 25 kuruşa simit. Eğer vatanını seviyorsan, milletini seviyorsun bunu şimdiden söylersin.”

ORTAYA TUVALET MİLYONERLERİ ÇIKTI

Yıllarca karşılıksız para basıldığını vurgulayan Erdoğan, bunun adının modern hırsızlık olduğunu belirterek “Bu en büyük ihanettir. Efendim ‘bizim paramız çok değerli’. Tabii olacak. Paramızın değerinden korkanlar yıllarca bedelini ödettiler bu millete. Ne yaptılar. Akşam yattılar sabah kalktılar bir sıfır koydular. Bir liraya  gittiğimiz tuvalete bir milyona  gitmeye başladık. Tuvalet milyonerleri çıktı ortaya” dedi.

• ANKARA star

İhracatçı ‘Kur İstikrar Fonu’ önerdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından heç edilmesi amacıyla bir Kur İstikrar Fonu kurulmasını önerdi. Büyükekşi “Büyümeyi ithalatla değil ihracatla sağlamanın bir yolunu bulacağız. Ama (özgün ve yaratıcı bir yol) diye söze başlayarak ihracatçıların cam fanus içine  alınarak özel ihtimamla beslenmesini önermiyoruz. Biz acı patlıcanlara döndük bizi kırağı çalmıyor. Soğukta donmuyor, sıcakta pişmiyoruz. Tek arzumuz öngörülebilir ve istikrarlı bir Türk Lirası’dır” dedi.

Kılıçdaroğlu: Bardağın boş tarafını da göstereceğim

TİM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Sayın Başbakan’ın konuşmalarını dinledik. Sayın Başbakan bardağın dolu tarafını gösterdi. Ama karar size ait. Bende izin verirseniz bardağın boş tarafını göstereceğim. Neden, çünkü dolu ve boş tarafını tartmak zorundayız. Çünkü doğruyu bulmak zorundayız” dedi. Kılıçdaroğlu, hükümetin yanlışlarını göstereceğini belirterek 7 yıldır iktidar olan AK Parti’nin de herhalde doğru şeyler yaptığını, bu doğrulara CHP olarak parlamentoda görev yaptıkları dönemde destek verdiklerini hatırlatırken, izlenen kur politikalarının ihracatçıyı açıkça cezalandırdığını savundu.

Büyükekşi yeniden başkan

Genel kurulda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı’na Mehmet Büyükekşi yeniden seçildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve çok sayıda bakanın katıldığı Genel kurulda açılış konuşmalarının ardından 61 ihracatçı birliğinden gelen 374 TİM delegesi oy kullandı ve Mehmet Büyükekşi yeniden TİM Başkanlığına seçildi. Genel kurul çerçevesinde ayrıca, her sektör kendi içinden 1’er kişiyi 24 kişilik TİM Sektörler Konseyine seçti.

Çağlayan: Merkez dediğim dedik diyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Türkiye’yi ithalat cennetine çeviren, Türkiye’de üretimi, istihdamı azaltan sorumlunun Merkez Bankası ve uyguladığı yanlış faiz politikası olduğunu söyledi. Genel Kurul’da muhalefet partilerinin konuşmalarındaki bazı noktalara yanıt veren Çağlayan, Kılıçdaroğlu’nun kur politikaları ile ilgili eleştirisi üzerine ‘bir şeyler yapalım dendiğinde Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ortaya konduğunu’ kaydederek Merkez Bankası’nın faiz politikasının yanlış olduğunu kendisinin 8 yıldır söylediğini ifade etti. Bakan Çağlayan “Ama Merkez Bankası bu konuda bildiğim bildik, çaldığım düdük diye devam ettirmeye çalışıyor” dedi.

İşsizliği sıfırlayacağım diyen yalan söylüyor

Erdoğan, enflasyon sorununu yoluna koydukları gibi işsizlik sorunu da arzuladıkları seviye çekeceklerini kaydetti. Böyle büyük bir sorunu tek başına çözmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, muhalefet partilerinin kayda değer öneriler üretilmediğini ifade etti. İşsizlik sorununu çözmeye çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan, “Sıfırlarız derseniz koskoca bir yalan söylersiniz” dedi.

Star Gazete