Polonya Ticaret Müsteşarı Mierzwa'dan Ziyaret

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Avrupa Birliği ülkelerinin Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlanması halinde ülkeler arasında ticaret hacminin artacağını söyledi.

Polonya Ticaret Müsteşarı Mierzwa'dan Ziyaret
Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michal Mierzwa'yı makamında kabul eden ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, şu anda Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticaretin artmasının önündeki en büyük engelin vize uygulaması olduğunu bildirdi. ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Kıvrak ve Mücahit Turgut'un da bulunduğu ziyarette bir konuşma yapan ATSO Başkanı Budak, "Sadece Polonya'nın değil, tüm AB ülkelerinin vize uygulamasından sıkıntı yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Antalyalı büyük bir yatırımcı, iş görüşmesi için Polonya'ya gitmek istedi ama vize alamadı. Eğer vize konusunda kolaylık sağlanırsa ticari ilişkiler daha iyi noktalara ulaşır. Yine Türk TIR'larına serbest dolaşım konusunda kolaylık sağlanırsa karşılıklı olarak ithalat ve ihracat artacaktır. Avrupa Birliği ülkeleriyle tüm irtibatlarımızda vize konusunu gündeme getiriyoruz. Ürünlerimiz Avrupa'da serbestçe dolaşıyor ama bu ürünleri üreten Türk işadamları dolaşamıyor. Bunu anlamak mümkün değil" dedi.
TURİST İYİ, TİCARET ZAYIF
Antalya ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgi veren Budak, Antalya'ya geçtiğimiz yıl 219 bin Polonyalı turistin geldiğini söyledi. Antalya'ya gelen Polonyalı turist sayısının her yıl artış göstermesine karşın, ticaret hacminin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Budak, Antalya'da sadece 2 Polonya firmasının bulunduğunu, bu sayının artması ve karşılıklı ilişkilerin gelişmesi için her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.
VİZE PROBLEMİ
Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michal Mierzwa ise AB üyesi olmaları nedeniyle vize konusunda Schengen kurallarını uygulamak zorunda olduklarını söyledi. Mierzwa, "Vize problemi işadamlarının önünü kesen bir sorun olarak duruyor. AB üyesi olmamıza rağmen bizim vatandaşlarımız da bazı ülkelerde serbestçe çalışamıyorlar. Sizin düşüncelerinizi ilgili makamlara ileteceğim" diye konuştu. Yıl sonunda TOBB ve DEİK işbirliğiyle İkili Yatırım Forumu gerçekleştireceklerini belirten Mierzwa, iki ülkede yatırım olanaklarının değerlendirileceğini ve işadamlarının karşılıklı görüşmeler yapacağını bildirdi. İki ülke işadamlarının birbirlerini tanıması için karşılıklı diyaloğun artması gerektiğini belirten Mierzwa, ATSO Başkanı Budak'ı ve Antalyalı firmaları foruma davet etti.
ATSO Başkanı Budak, ziyaretin anısına Ticaret Müsteşarı Michal Mierzwa'ya bir plaket verdi.