Dede, pehlivan torununu cami bahçesinde Kırkpınar'a hazırlıyor

Edirne'de yaşayan eski pehlivanlardan Sedat Çelik (58), torununu Darülhadis Camisi'nin avlusunda tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazırlıyor. Bu yı

Edirne'de yaşayan eski pehlivanlardan Sedat Çelik (58), torununu Darülhadis Camisi'nin avlusunda tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazırlıyor. Bu yıl 649.'su yapılacak olan Kırkpınar Er meydanında kendini göstermek isteyen güreşçiler hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu kapsamda hazırlıklardan bir tanesi de Edirne merkezde bulunan Darülhadis Camii çim avlusunda yapılıyor. Karaağaç Mahallesi'nde oturan eski pehlivanlardan Sedat Çelik torunu Ayhan Çelik'i Camii avlusunda Kırkpınar'a hazırlıyor.

Kendisi 1970 ile 1990 yılları arasında tam 30 yıl güreşen Sedat Çelik 5 kez kürsüye çıkarak çok sayıda madalya aldı. En son yağlı güreşlerin başaltı kategorisinde güreşlere veda eden Çelik kendisinin bıraktığı yerden torunun devam etmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Sponsor olmadığı için tam anlamıyla güreşlere hazırlanamayan dede ile torunun yardımına Darülhadis Camii'nin imamı ve cemaati yetişti. Yaklaşık 4 yıldan bu yana camii avlusunda güreşlere hazırlanan dede ve torun pehlivana imam ve cemaat yardım ediyor.

Vakit aralarında yapılan antrenmanlarda imam ve cemaat dede ve torunun güreş antrenmanını izliyor. Sedat ve Ayhan Çelik'in Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ndeki havayı yakalamaları için cemaatten biri de cazgırlık yapıyor.

Cemaat er meydanında olduğu seyirci olarak hazırlık güreşinde yapılan iyi hareketlere tempo tutuyor. Darülhadis Camiisi'nin hazırlık çalışmaları Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başlayacağı tarihe kadar belirli aralıklarla devam edecek.

Darülhadis Camii İmamı Mahmut Eroğlu, kendi imkanları dahilinde dede ve torun güreşçiye destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Eroğlu, "Camii olarak biz bunlara canı gönülden destek oluyoruz ama gücümüz belli. Biz daha çok peygamber ve ata sporu olduğu için destek veriyoruz. Bizim ricamız Edirne'de bu işi seven insanlar bu kardeşlerimize destek olsunlar. Maddi ve manevi destek olsunlar. Uzun yıllar aradan sonra bu Kırkpınar şehri Edirne bir başpehlivan çıkartsın ve milletimiz sarayiçine insin istiyoruz." diye konuştu.

Sedat Çelik ise her yıl olduğu gibi torununu tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazırladığını belirterek onu ileride başpehlivan olarak görmek istediklerini belirtti. 30 yıl Kırkpınar'da güreş yaptığını anlatan Çelik, "Kırkpınar'da 5 kez kürsüye gittim. Başaltı güreş yaptım. Atalarımızdan bize gelen bir spor dalıdır. Kardeşlerimiz birlikte çalışıyoruz. Şu anda Allah nasip ederse Kırkpınar'a torunumu hazırlıyorum. İnşallah başarılı güreşler yapacağız. Camii hocası Mahmut Eroğlu kardeşimizden Allah razı olsun. Bazı konularda bize çok yardımcı oluyor. Edirne zengin iş adamlarından sponsorluk bekliyoruz. Fakat maalesef destek yok. Darülhadis hocasından Allah razı olsun elinden gelen yardımı yapıyor. Gelecekte iyi bir başpehlivan olmasını bekliyoruz." dedi.

Dedesi ile birlikte hazırlık çalışmalarını sürdüren 16 yaşındaki Ayhan Çelik Kırkpınar'da deste küçük boy grubunda mücadele edeceğini belirterek bu yıl yapılacak güreşlerde iddialı olduğunu ifade etti. Çelik, 6 yıldan bu yana Kırkpınar'da güreştiğini ve hedefinin er meydanında başpehlivan başarısını göstermek olduğunu anlattı.