Kasaplık et ithalatı için yeni ihale yarın

Piyasadaki et fiyatlarını dengelemek için canlı kasaplık ve besilik sığır ithalatı yapan Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) 4 bin ton kasaplık hayvan ithalatı ihalesi yarın yapılacak.

  Piyasadaki et fiyatlarını dengelemek için canlı kasaplık ve besilik sığır ithalatı yapan Et ve Balık Kurumu ' nun ( EBK ) 4 bin ton kasaplık hayvan ithalatı ihalesi yarın yapılacak . Canlı kasaplık sığırlar ABD ( Teksas , Alabama ve Washington eyaletleri hariç ) , Brezilya ( Parana bölgesi hariç ) , Uruguay , Arjantin ( Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç ) , Yeni Zelanda , Avustralya , İzlanda , Norveç , Estonya , Litvanya , Letonya ve Macaristan ' dan ithal edilecek .

İthal edilecek sığırlar , Angus , Hereford , Simmental , Charolais , Limousin ve Brown swiss ırkı , yaşları 14-24 ay arasında , cinsiyeti erkek , ağırlıkları asgari 400 kilogram , azami 750 kilogram olacak .

İthal edilecek hayvanların 500 tonu Adana , bin 500 tonu Ankara , bin tonu Sakarya , 500 tonu Bursa , 500 tonu da İstanbul kombinasına teslim edilecek .

EBK ' nın 20 Mayıs ' ta düzenlediği 8 bin ton kasaplık sığır ithalatı ihalesinde 4 firmanın teklifi uygun bulunmuş , ithalatın büyük bölümü , Ürdün merkezli Khaled Hijazi firmasına ihale edilmişti .

Besi hayvanı için başvuru 400 bin başı geçti

EBK , et fiyatları yanında besi hayvanı fiyatını da dengelemek için açtığı 4 bin ton besilik hayvan ithalatı ihalesinde 14 Haziran ' da teklifleri almıştı . Talep başvuruları bugün sona erdi . Yetkililer , başvuruların 400 bin başı aştığını kaydetti .

EBK tarafından kullanılmak üzere , 16 bin ton canlı hayvan , 7 bin 500 ton taze veya dondurulmuş sığır eti ithalatı için tarife kontenjanı açılmıştı . Hayvan ithalatında yüzde 10 , et ithalatında ise yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacaktı . Ancak , EBK , bugüne kadar et ithalatı yapmadı . EBK yetkilileri , et için açılan kontenjanı kullanmayı düşünmediklerini ifade etti .

Bu arada , EBK ' nın canlı kasaplık sığır alımı için 4 ve 6 Mayıs 2010 tarihlerinde yaptığı ihaleler ise " serbest rekabet şartları oluşmadığı " gerekçesiyle iptal edilmişti .

12 bin ton kasaplık sığır , 4 bin ton da besilik sığır olmak üzere toplam 16 bin ton sığır ithalatı için ihale düzenleyen EBK , yarın da 4 bin ton kasaplık sığır ithalatı ihalesini gerçekleştirecek .

CNN Türk