Türkiye kartlarını açtı masada askerî seçenek de var

İsrail'in Gazze'ye insanî yardım götüren gemilere saldırısı Ankara'yı alarma geçirdi. Başbakanlık konutunda son yılların en geniş boyutlu 'güvenlik zirvesi' toplandı. Başbakan Ta...



İsrail'in Gazze'ye insanî yardım götüren gemilere saldırısı Ankara'yı alarma geçirdi. Başbakanlık konutunda son yılların en geniş boyutlu 'güvenlik zirvesi' toplandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, bir yanına MGK üyesi bakanları, diğer yanına Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını alarak, İsrail'e yönelik alınabilecek askerî seçeneğin de yer aldığı tedbirleri konuştu.

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan 'Geniş Kapsamlı Güvenlik Zirvesi'nde İsrail saldırısıyla ilgili yol haritası tartışıldı. MGK üyesi bakanlar ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının katıldığı toplantı 5 saat sürdü. Askerlerin tam kadro davet edilmesi İsrail'e uyarı mesajı olarak yorumlandı. Yapılan açıklamada, "Konu siyasî, askerî, ekonomik ve hukukî boyutlarıyla masaya yatırılmıştır." denildi.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan duyuruda ilk olarak 31 Mayıs gecesi İskenderun'da meydana gelen terör saldırısı ve aynı gün Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırının değerlendirildiği aktarıldı. İki saldırı tüm boyutlarıyla incelenirken, yaşananların ve son gelişmelerin tüm ayrıntılarıyla ele alındığının altı çizildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son dönemde gerçekleşen terör olayları, terörle mücadeleye yönelik yapılan çalışmalar, alınacak ilave önlemler ve atılacak adımlar müzakere edilmiştir. Terörle çok boyutlu mücadelenin her alanda kararlılıkla sürdürüleceği, terörün istismar ettiği koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara hız verileceği kaydedilmiştir. İsrail'in gerçekleştirdiği saldırı sonrasında yaşananlar, son durum ve atılacak adımlar ele alınmıştır. Konu, siyasi, askerî, ekonomik ve hukuki boyutlarıyla masaya yatırılmıştır. Bu çerçevede yapılan uluslararası girişimler değerlendirilmiştir. Türkiye'nin girişimleriyle olağanüstü toplantıya çağırılan BMGK ve NATO Konseyi, İsrail'in saldırısını kınama açıklamaları yapmıştır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, bugün Cenevre'de gerçekleştirdiği toplantıda İsrail'in saldırısının uluslararası ve tarafsız bir 'gerçekleri araştırma komisyonu' tarafından incelenmesini kabul etmiştir. Hükümetimizin yürüttüğü çalışmalar neticesinde yaralıların, cenazelerin ve tüm gönüllülerin ülkemize dönüş işlemi başlatılmıştır. İsrail'e gönderilen askerî ve sivil ambulans uçaklarımız, yaralıları Ankara'ya getirecektir. Tüm cenazeler ve bütün ülkelere ait gönüllüler hükümetimiz tarafından özel olarak görevlendirilen THY uçakları ile İstanbul'a getirilecektir."
En kapsamlı toplantı
Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen Başbakanlık resmi konutundaki zirveye sivil kanattan Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay katıldı. ABD'den dönen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da toplantıya gecikmeli iştirak etti. Askerî kanattan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mustafa Bıyık, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Tekin toplantıya katıldı. Bürokratlardan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammet Dervişoğlu ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da toplantı masasındaki yerini aldı. ERDAL ŞEN ANKARA

Zaman