Deniz Gökçe: 'Yüksek Öğretimle Askerlik Bağını Koparın, Erkek Nüfusun Yarısı Üniversiteyi Bırakır'

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi ve gazeteci Doç. Dr. Deniz Gökçe, yüksek öğretimle askerlik bağının koparılması halinde erkek nüfusun yarısının üniversiteyi bırakacağı iddiasında bulundu.

  Bilişim Sanayicileri Derneği ' nin ( TÜBİSAD ) " Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi " kapsamında Eskişehir Anadolu Üniveritesi ' nde düzenlediği KOBİ Seminerleri ' nin ikincisinde konuşan Gökçe , şu anda çalıştığı üniversitenin sahibinin 130 dershanesi , 50 koleji , 2 üniversitesi olduğunu açıklayarak , " Ama ben iki sebepten dolayı o dershanelerin hepsinin kapanması gerektiğini düşünüyorum . Birincisi , insanların eğitim döneminden 2-3 seneyi çalıyor . Ondan sonra daha yukarıda da askerliği eğitime bağlıyoruz .
Bugün üniversite eğitimiyle askerlik bağını koparsanız erkek nüfusun yarısı üniversiteyi bırakır . Çözüm , insanlara beceri öğreten yerlerde , bunu teknoloji ve verimlilik konusuna saygı duyarak , yani bilişimi kullanarak yapmaktır . Ben 60 yaşından sonra bilgisayar kullanmayı öğrendim " dedi .
Deniz Gökçe , " Bunu üniversite hocası olarak söylüyorum . Gençlerde bir yorgunluk var " diyerek sözlerini şöyle sürdürdü :
" Lise sonda dershane , sonra üniversite giriş sınavı . Üniversite 1 . , 2 . sınıfa geldikleri zaman baygın vaziyette duruyorlar . Zorlayamıyorsunuz . Bir okuma parçası veriyorsunuz . ' Bunu okuyacak mıyız? ' diye soruyor . Ne için veriyorum? Duvara mı asacaksın? Yorgunlar . Bu dershane , çoklu seçmeli sınav , askerliğe bağlı eğitim gençler üzerinde öyle bir inanılmaz etki yapıyor ki , ne kadar nasihat ederseniz edin , fırsat tanırsanız tanıyın , arzu edilen verimliliği alamıyorsunuz . Sistemde ciddi bir eğitim reformu
şart . Üniversite eğitiminde savaşlardan çıkmış yaralılara eğitim vermek değil , savaşmadan üniversiteye giren , belki lisede aldığı notlara , performansa dayanılan bir sistem gerekli . Türkiye ' nin 1 milyon muhasebe bilen insana ihtiyacı yok . Zaten bu muhasebe işini bilgisayar yapıyor . "
Değişimin hayatın esası olduğunu vurgulayan Gökçe , " Ben 40 yaşında Türkiye ' ye geldim . Baktım ki , bu ülkede öğretim üyesi olunamaz . Çocuğuna , eşine ızdırap çektirmeden üniversite faaliyetini bıraktım . 68 yaşındayım ve Türkiye ' nin en yaşlı doçenti benim . Çünkü futbol yazarı olarak 4 , gazeteci olarak 5 misli daha fazla para kazanıyorum . Ben değişime ayak uydurdum , işimi geliştirdim . Sanayicinin benden cevval olması lazım " diye konuştu .