Basescu: Rusya'nın Avrupa güvenliği projesini desteklemiyoruz

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Rusya'nın önerdiği Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması projesini desteklemediklerini söyledi. Basescu, "Zaten NATO ve

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Rusya'nın önerdiği Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması projesini desteklemediklerini söyledi. Basescu, "Zaten NATO ve AGİT gibi yapılar var." dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili iki günlük resmi ziyaret için geldiği Bükreş'te temaslarını sürdürüyor. Romen mevkidaşı Traian Basescu tarafından törenle karşılanan Saakaşvili, Basescu ile bir süre baş başa görüştü. Güvenlik ve Karadeniz bölgesine ait son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Romanya'nın Gürcistan'ın NATO üyeliğine verdiği destek yinelendi. Heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında ekonomi, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğini öngören bir dizi anlaşma imzalandı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Rusya'nın iki yıl önce gündeme getirdiği Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması'na veremeyeceklerini belitti. Basescu, "Bize göre bu tür problemleri çözecek AGİT ve NATO gibi organlar var. Romanya'nın bakış açısına göre, bu uluslararası yapıların üzerine Moskova'dan gelen bir öneri yerleştirilemez." şeklinde konuştu.

Rus lider Medvedev, 2008 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT'in kurulmasına kadar varan 1975 Helsinki Antlaşması benzeri bir Avrupa-Atlantik güvenlik antlaşması önermişti. Rus tarafı teklifini yazılı olarak çeşitli ülkelerin cumhurbaşkanlarına ve NATO dahil birçok uluslararası kuruluşa göndermişti. Amerika dışişleri bakanı Hillary Clinton projeyi reddetmiş; ancak 20 kadar ülkenin cumhurbaşkanı ya da başbakanından olumlu cevap gelmişti.

Gürcü lider Mihail Saakaşvili ise, Azerbaycan-Gürcistan-Romanya (AGRI) doğalgaz nakil hattı projesinin kısa zaman içinde meyve vereceğini söyledi. Bu fikrin sahibi Basescu'yu tebrik eden Saakaşvili, "AGRI çok önemli bir projedir, çünkü şimdiye kadar enerji nakliyesinde tekel vardı. Bu durum sadece büyük oyuncuların varlığından kaynaklanıyordu. Sayın Bassecu'nun teklifi kaynakları çeşitlendirme adına somut ve hızlı tesir göstermiştir." ifadelerini kullandı.