Türkiye ve Rusya Karadeniz'de yeni bir ittifak kurmayı mı planlıyor?

Rusya'da yayınlanan haftalık Nasha Versiya gazetesi, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın "Karadeniz Savunma Anlaşması" adıyla yeni bir ittifak kurmak üzere olduklarını öne sürdü.

  Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ' un anlaşmanın ayrıntılarını gö ; rü ; şmek ü ; zere temmuz ayında Moskova ' ya gideceğini belirten gazete , anlaşmayla ilgili protokollerin ağustos ayı iç ; inde imzalanacağını iddia etti .

Nasha Versiya ' nın iddiasına gö ; re , ü ; ç ; ü ; lkenin Karadeniz ' de askeri bir ittifak oluşturmasını ö ; ngö ; ren anlaşma ilk kez 2003 yılında gü ; ndeme geldi . Ancak 2005 yılında Ukrayna ' da Moskova karşıtı Viktor Yuşç ; enko ' nun iktidara gelmesinden sonra gö ; rü ; şmeler uzun bir sü ; re rafa kalktı .

Gazeteye gö ; re Ukrayna ' daki yö ; netime rağmen Tü ; rkiye , Rusya Savunma Bakanlığı ile yaptığı gö ; rü ; şmelerde anlaşma teklifini sü ; rekli gü ; ndemde tutarak Moskova ' yı ikna etmeye ç ; alıştı .

Ukrayna ' daki iktidar değişikliğiyle birlikte , savunma ittifakı da yeniden gü ; ndeme geldi . Kiev yö ; netimi savunma ittifakına yeşil ışık yaktı .

Nasha Versiya , Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ' un , konunun ayrıntılarını gö ; rü ; şmek ü ; zere temmuz ayı iç ; inde Moskova ' ya gideceğini ö ; ne sü ; rdü ; . Gazete ü ; ç ; ü ; lke savunma bakanlarının ayrıntıları bir ay iç ; inde sonuç ; landırıp , anlaşmayla ilgili protokolleri ağustos ayı iç ; inde imzalayacaklarını iddia etti .

Rus gazetesi , Tü ; rkiye ' nin NATO ü ; yesi olduğunu hatırlatarak , Brü ; ksel ' in anlaşmaya nasıl bir tepki vereceğinin henü ; z bilinmediğini yazdı .

Rusya ve Ukrayna ' nın NATO deniz kuvvetleriyle uzun zamandır ortak tatbikatlar yaptığını hatırlatan gazete , Brü ; ksel ' den ö ; nemli bir tepki gelmesinin beklenmediğini savundu .

Nasha Versiya ' ya gö ; re Rus gö ; zlemciler , Tü ; rkiye ile ortaklığın , bir yandan Moskova ' ya Akdeniz ' de daha aktif rol alma olanağı sunarken , diğer yandan da Romanya ve Bulgaristan ' ın Karadeniz ' deki petrol sahaları ü ; zerindeki iddialarına set ç ; ekeceğini belirtiyor .

Gazete , Tü ; rkiye ve Rusya ' nın Karadeniz ' de polis rolü ; ü ; slenerek , Amerika ' nın bö ; lgedeki varlığını da dengeleyeceklerini savunuyor