Türkiye Iv. Organik Tarım Sempozyumu Devam Ediyor

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu'nda ülkemizdeki organik tarımın sorunları ele alınıyor.

Türkiye Iv. Organik Tarım Sempozyumu Devam Ediyor
Palandöken Palan Otel'de gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar yaptı 1980'li yıllarda ülkemizde dış talep üzerine başlayan organik tarımsal üretimin hızla gelişerek günümüzde önemli bir sektör haline geldiğini söyledi.
"Türkiye organik tarımsal üretim bakımından çok önemli bir potansiyele sahiptir" diyen Prof. Dr. Faik Kantar, potansiyelin değerlendirilebilmesi için örgütlenme, eğitim, araştırma, destek ve teşvik çalışmalarının daha organize hale getirilmesi ve artarak devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Faik Kantar, Hızla gelişen organik tarım sektörünün araştırma ve geliştirme çalışmalarına ihtiyacı olduğunu, kamu ve özel araştırma kuruluşlarının organik tarım araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız verdiğini vurguladı.
ORGANİK TARIMIN GELİŞTİRİLMESİ ZORUNLU
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ise konuşmasına tarımın günümüzü olduğu kadar geleceğimizi de yakından ilgilendirdiğine dikkati çekti. Canbolat, "Tarımsal faaliyetlerde bugünkü çabalarımızın hedefi çevre, bitki, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden tarımsal üretimin yapılması, toprak ve su kaynaklarlının korunması, tarımda sürdürülebilirliğin, gıda güvenliği ve kalitesinin sağlanmasına yönelik tarımı istenilen yere getirebilmektir. Bu bakımdan organik tarımın geliştirilmesi zorunludur" diye konuştu.
Canbolat, ülkemizin iklim koşullarının sunduğu fırsatların, farklı çeşitlilikte bitkisel ve hayvansal üretimin yapılmasına imkân verdiğini hatırlatarak, dünya pazarlarından daha fazla yararlanabilme adına organik tarımın geliştirilmesinin ülkemiz için daha önemli olduğunu vurguladı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin tarım eğitiminde organik tarıma gereken önemi verdiğini, ders programlarında, araştırmalarda, hazırladığı projelerle, çevre eğitimlerinde organik tarımın esaslarını, gerekliliğini, avantajlarını ve uygulamalarını ortaya koyarak görevini yerine getirdiğini anlatan Canbolat, mezunları için organik tarımın yeni bir istihdam alanı olduğuna inandıklarını, önümüzdeki yıl, örnek organik çiftçilik uygulaması başlatacaklarını kaydetti.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da, konuşmasında, Türkiye'nin tarım konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Koçak, "Tarım alanında bilgi alış-verişi ve yakın diyalog bağlarının kurulması açısından bu tür bilimsel etkinlikler önem taşımaktadır" dedi.
Land Grand Tipi bir üniversite olarak kurulan Atatürk Üniversitesi'nin bilimsel önderliğinde, evrensel değerlerle zenginleşip, ülkemizin geleceği için her açıdan bir güvence olma özelliğini bugünde sürdürdüğünü anlatan Koçak, "Üniversitemizin bugün itibariyle hem bilimsel nitelikli yayınlar hem de nitelikli kitle eğitimi bakımından ülkemizin en seçkin yüksek öğretim kurumlarından biri haline gelmiş olduğunu belirtmekten mutluluk duyuyorum. Bilimsel araştırmalar için zemin hazırlayan, bilimsel bilgi üretilmesi için tüm imkânlarını seferber eden Atatürk Üniversitesi'nde araştırmacılara hızlı ve etkin bir şekilde destek sağlanmaktadır" dedi.
Atatürk Üniversitesi'nde organik tarımla ilgili çalışmaların Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilerek devam ettirildiğini anlatan Koçak, yapılan çalışmalarla organik tarımı daha da yaygınlaşacağını ifade etti.
Uluslararası Organik Tarım Çalışmaları (IFOAM) Genel Sekreteri Markus Arbenz de IFOM hakkında bilgiler verdi. Arbenz, dünya genelinde yaygınlaşan organik tarım hareketinin önemine değindi.
1 Temmuz'a kadar devam edecek sempozyuma 15 üniversiteden, 170 akademisyen katılıyor.
Sempozyuma Atatürk Üniversitesi'nin yanı sıra Borusan Holding, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tema Vakfı, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği, Veteriner Fakültesi, Erzurum İl Tarım Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İspir Meslek Yüksek Okulu, Çaykur Genel Müdürlüğü katkı sağlıyor.