Rafineri lisansında mutlu son

SOCAR&TURCAS Enerji A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini sürdüren SOCAR&TURCAS Rafineri A.Ş,'nin, Petkim'in Aliağa kompleksinde bin 375 dönüm al

  SOCAR& ; TURCAS Enerji A . Ş . çatısı altında faaliyetlerini sürdüren SOCAR& ; TURCAS Rafineri A . Ş , ' nin , Petkim ' in Aliağa kompleksinde bin 375 dönüm alanda yapacağı rafineri yatırımında mutlu sona ulaşıldı .

2008 Aralık ayında başvurdukları Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ( EPDK ) ' ndan lisans almayı başardıklarını belirten SOCAR& ; TURCAS Enerji A . Ş . CEO ' su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz , bürokrasi sürecini çok titiz bir çalışmayla hiçbir aksama olmadan tamamladıklarını belirtti . 2009 Kasım ayında Çevresel Etki Değerlendirme ( ÇED ) olumlu belgesini alarak en zorlu etaplardan birini geçtiklerini hatırlatan Yavuz , yılda 10 milyon ton kapasiteli rafinerinin temelinin en kısa zamanda atılacağını kaydetti . İnşa aşamasında asgari 7 bin ile 10 bin , faaliyet aşamasında ise bin kişiye ek istihdam sağlanacağını , SOCAR& ; TURCAS grubu olarak 2018 yılında 10 bin kişilik istihdam potansiyelini hedeflediklerini vurguladı .

2004 yılında genel müdür olarak atanmasından sonra , " Petkim ' de bir petrokimya rafinerisi kuramazsak , Petkim ' i bir üretim üssü yapamazsak bu şirket Sümerbank olur , biz de tarih önünde sorumlu oluruz . " dediğini vurgulayan Kenan Yavuz , şu değerlendirmeyi yaptı : " Günümüz rekabet gücünün olmazsa olmaz temel iki girdisi , entegrasyon ve pazar olarak öne çıkıyor . Entegrasyonumuzu rafineri projesi ile tamamlayacağız . Türkiye ' nin iç pazar tüketim kabiliyeti olarak dünyanın en cazip pazarlarının başında geldiği gerçeği ile bütünleşen entegrasyonumuz , bizi Avrupa ' nın en büyükleri arasına taşıyacaktır . 2008 Aralık ayında lisans başvurumuzu yaptık ve hemen ÇED sürecini başlattık . Ne mutlu ki geçen hafta EPDK , 23 Haziran 2010 tarihli RAF/2610-3/27891 sayılı rafinerici lisansımızı verdi . "

5 milyar dolara mal olacak bu yatırımların 1960 ' lı yıllarda başlayan sanayileşme hamlesinden sonra , bilgi ve sermaye yoğun sektörlere yapılan en büyük özel sektör yatırımı olduğuna dikkat çeken Yavuz , üretilecek 10 milyon ton ürünün tamamının , bugün ithal edildiğini kaydetti .

2014 ' TE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

2014 yılı sonunda üretime almayı hedefledikleri rafineri yatırımı ile birlikte Petkim yarımadasına SOCAR& ; TURCAS grubu olarak 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını , 2008 Mayıs ayında Petkim ' i satın almalarını müteakip kamuoyuna açıkladıklarını hatırlatan Yavuz , şöyle devam etti : " Rafinerimiz , özel sektör eliyle tek noktaya yapılacak en büyük yatırımların başında gelmektedir . Bu yatırımın en önemli özelliği , ülkemizin ihtiyacı olan ara malı üretimine yönelik entegrasyon ve yaratacağı katma değer boyutudur . Çok önemli bir yerlileşme projesidir . Üretimi yapılacak olan her gram mamulün şu anda ithal edildiği gerçeğinden hareket edersek , Sayın Başbakanımız ' ın geçen yıl açıkladığı teşvik paketinde tanımlanan üretim ve istihdam odaklı yatırım sürecinin en somut örneği olacaktır . Bu rafineri ile hem Petkim hem de Türk petrokimya sektörü , hammaddede yaşadığı dışa bağımlılık zincirini kıracak . "

' BAŞBAKANIMIZ PROJEMİZE DESTEK VE HİMAYESİNİ ESİRGEMEDİ '

Süreçte en başta projelerini her dinleyişinde heyecan ile destek veren ve himayesini esirgemeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' a teşekkür eden Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz , istihdam konusunda özel sektörden talebine bu yılın son çeyreğinde 200 yeni teknisyen daha işe alarak cevap vereceklerini vurguladı . Kenan Yavuz , şöyle konuştu : " İnşaat sürecimiz başladığında , bu rakam 10 bin kişiye ulaşacak , 1-4 Haziran arasında Bakü ' de düzenlenen COG Fuarı ' nda Petkim standını ziyaretinde projelerimizi büyük bir ilgi ile dinleyip destek veren ve bu desteğini yerine getiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ' e , süreçte her zaman bizi destekleyen ve yanımızda olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız ' a , ÇED sürecimizde bize destek veren Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ' na , Petkim yarımadasını endüstri parkı haline dönüştürme çalışmalarımıza destek veren Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün ' e , projemizin henüz düşünce aşamasında olduğu dönemlerden başlayarak büyük bir heyecan ile bize destek veren EPDK Başkanımız Sayın Hasan Köktaş ve bürokratlarına , desteğini hep yanımızda bulduğumuz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu ' na , Aliağa ' nın önceki dönem ve şimdiki belediye başkanlarına , İzmir bürokrasisine , Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası başkanlarımıza ve tüm sivil toplum örgütlerine teşekkürü , her şeyden önce Petkim çalışanları ve grubumuz adına bir borç biliyorum . Bu proje gerçekleştiğinde emeği geçen herkes için bir gurur vesilesi olacak ve bu gururu inşallah çocuklarımız ile paylaşacağız . "

PETKİM ' E JURONG ADASI MODELİ UYGULANACAK

Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk de kurulacak rafinerinin İran , Ural , Kerkük ve Azeri petrollerini işleyebilecek esnek bir yapıda tasarlandığına dikkat çekti . Son iki yılda Japonya , AB ve ABD ' de pek çok petrokimya tesisinin , rekabetçi olamadığı için kapandığını vurgulayan Öztürk , Singapur ' daki Jurong Adası modelinin Petkim ' de uygulanması için Jurong Int firması ile danışmanlık sözleşmesi imzaladıklarını söyledi . Böylelikle rafineri , petrokimya , enerji , lojistik değer zincirine yönelik bir kimya parkı oluşumu için master plan hazırlanmasına temel olacak çalışma yapılacağına işaret etti . Genel Müdür Öztürk , özelleşerek ekonominin içinde kalmayı başaran Petkim yarımadasında yapılacak yatırımlar ve ulaşılacak istihdam sayısının , Türk özelleştirme tarihinin en başarılı modellerinden birini yaratacağını açıkladı . Petkim ' in bugün yüzde 100 dışa bağımlı olduğu hammadde ihtiyacının yüzde 100 ' ünün yerli kaynaktan sağlanmasıyla çok önemli bir sinerji yaşayacaklarına değinen Hayati Öztürk , şirketin dünya piyasalarında çok daha iyi şartlarda rekabet şansı kazanacağını sözlerine ekledi .