AGİT toplantısında konuşan Nazarbayev: Kırgızistan'daki gelişmeler bölgesel barışı tehdit ediyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan'da yaşanan gelişmelerin bölge barışını da tehdit ettiğini söyledi. Başkent Astana'da bugün

  Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev , Kırgızistan ' da yaşanan gelişmelerin bölge barışını da tehdit ettiğini söyledi . Başkent Astana ' da bugün düzenlenen Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı ( AGİT ) Yüksek Düzeyli Hoşgörü ve Ayrım Gözetmeme Konferansı ' na katılan Kazak lider , bölgesel barışa dikkat çekti .

Nazarbayev , barış ve hoşgörünün vatanı haline gelen Kazakistan ' da 140 ' dan fazla milletin hoşgörü içerisinde yaşadığını söyledi . Hoşgörünün Kazakistan ' da özellikle dini inançlar konusunda dünyaya örnek olabilecek bir seviyede olduğunun altını çizdi . Nazarbayev , " Son on yılda dünyada yaşanan olaylar , toplumların içerisindeki diyalog eksikliklerini gösteriyor " dedi . Kırgızistan ' da yaşanan olayların bölge barışını da tehdit ettiğini belirten Nazarbayev , AGİT ' e üye devletlerin bölgede yaşanan sorunun bilinenden daha da büyük boyutlarda olduğuna inandıklarını söyledi . Nazarbayev , " Bu bölgedeki çatışma , uyuşturucu kaçakçılığını ve silah tüccarlarının elini güçlendirir " ifadesini kullandı .

Medyanın yanı sıra toplumdaki farklı gruplar arasında karşılıklı anlayışı güçlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Kazak lider Nazarbayev , Avrupa devletlerinin İkinci Dünya Savaşı ' ndan sonra gelişmesinde hoşgörü , sabır ve başka kültürlere verilen değerin etkili olduğunu vurguladı .

Bu arada BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio da konuşmasında dinler arasında yaşanan ayrımcılıkların hiçbir kimseye fayda sağlamayacağını söyledi .

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi ( AKPM ) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu , AGİT dönem başkanlığını başarıyla sürdüren Kazakistan devletini tebrik etti . Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' i bölge barışına olan katkılarından dolayı tebrik eden Çavuşoğlu , toplumlarda bilinçli ve bilinçsiz olarak İslam ve başka dinler üzerinde oluşturulan korkuların , kültürler ve medeniyetler arasındaki köprüleri yıktığını dile getirdi . Mevlüt Çavuşoğlu , Kırgızistan ' da yaşanan olaylarda yüzbinlerce insanın mağdur olduğunu hatırlatarak Nazarbayev ' in çabaları sayesinde Kırgızistan ' da iç savaşın önlendiğini vurguladı .

Barış ve Birlik Sarayı ' nda ( Pyramid ) iki gün sürecek konferansa uluslarası sivil toplum örgüt temsilcileri ve 56 ülkeden gelen delegeler katılıyor . Konferansa Türkiye ' den Devlet Bakanı Mehmet Aydın katılıyor .