G-20 şiddeti: Kanada'da küçük kıyamet

G20'nin Kanada'nın Toronto kentinde dün başlayan zirvesi, protestocuların eylemleri nedeniyle adeta kaosa dönüştü. Günler öncesi Toronto'da toplanmaya başlayan protestocuların sayısı 10 bini aşarken, yapılan gösterilerde araçlar yakıldı, binalar taşlandı.

G20'nin Kanada'nın Toronto kentinde dün başlayan zirvesi, protestocuların eylemleri nedeniyle adeta kaosa dönüştü. Günler öncesi Toronto'da toplanmaya başlayan protestocuların sayısı 10 bini aşarken, yapılan gösterilerde araçlar yakıldı, binalar taşlandı. Eylemcilere protestolar için tahsis edilen Toronto merkezindeki Allen Gardens Parkı'nda toplanan göstericiler, önce zirvenin yapılacağı Metro Toronto Convention Center'a çıkan yolları tutmaya başladı.

Polisin olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen, Queen Caddesi'nde ilerleyen binlerce gösterici, eylemlerini bir süre sonra şiddete dönüştürdü. 2 polis aracını ateşe veren göstericiler, ele geçirdikleri diğer polis araçlarının da üzerine çıkarak tekmeledi, polise ait megafonlarla şarkılar söyleyip, sloganlar attı. Polise golf topları, kaldırım taşları ve yollardan söktükleri asfalt parçalarını atan eylemcilerin tepkisi, MacDonald, Starbucks, CIBC ve Scotiabank binalarını da hedef aldı. Bir çk işyeri ve bankanın camları kırıldı. Yanan araçlardan çıkan dumanlarla adeta savaş alanına dönen Toronto sokakları, alınan milyonlarca dolarlık güvenlik önlemlerine karşın, kaostan kurtulamadı.

Olaylar sırasında 3 eylemci yaralanırken, protestocular yaralı arkadaşlarına ilkyardım müdahalesi yapmak isteyen sağlık ekiplerine izin vermedi.

Sağlık ekipleri, yaralı eylemcilerin de ilkyardım müdahalesini reddettiklerini açıkladı. Göstericilerin, gece kalmak üzere Allen Gardens Parkı'nda 200'e yakın çadır kurdukları ve güvenlik birimlerinin umut bağladıkları yağmurlu havanın da eylemciler üzerinde caydırıcı etkisi olmadığı gözlendi.

Öte yandan, gösterilerin yapıldığı bölgede küçük çaplı bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından olay yerine gelen itfaiye ekipleri göstericilere tazyikli su sıktı. Güvenlik güçleri, etkisiz hale getirdiği göstericileri gözaltı merkezine götürürken, kızgın kalabalığı kontrol etmekle yetiniyor.



"Bunlar Torontolu olamaz"

Olaylarla ilgili olarak Kanadalı yetkililerden de ardı ardına açıklamalar yapılıyor.

Toronto Belediye Başkanı David Miller, protestocuların neden olduğu olaylardan üzüntü duyduğunu söyledi.

İnsanların herhangi bir konuyu protesto etmelerinin, en doğal haklarından biri olduğunu ifade eden Miller, "Yüzleri maskeli, yakan yıkan insanlar var.

Bunlar Torontolu olamaz. Zaten 200 kişi civarındalar. Olanlardan üzgünüm" dedi.

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Vic Toews de, "Bu görüntüler Kanadalılar için gerçekten şok edici. Kanadalılar, heyetler, medya ve uluslararası ziyaretçilerin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alıyoruz" diye konuştu.

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın sözcüsü Dimitri Soudas da, "İfade özgürlüğü demokrasimizin bir prensibi. Ancak bugün şiddete yol açan haydutlar hiçbir şekilde Kanadalılar'ın yaşam tarzını yansıtmıyor" ifadelerini kullandı.

Toronto kentinde G-20 zirvesi nedeniyle, ülkenin farklı kentlerinden gelen takviyelerle birlikte 19 bin civarında polis yetkilisinin görev yaptığı, güvenlik harcamalarının 1,1 milyar doları geçtiği ifade ediliyor.


CNN Türk