Kılıçdaroğlu'ndan AB büyükelçilerine: Batı'ya da Doğu'ya sırtımızı dönemeyiz

Avrupalı yetkililerden son yıllardaki 'antidemokratik' tutumu nedeniyle tepkiler alan CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB büyükelçileri ile ilk kez buluştu. P...



Avrupalı yetkililerden son yıllardaki 'antidemokratik' tutumu nedeniyle tepkiler alan CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB büyükelçileri ile ilk kez buluştu. Partisinin AB ve ilkelerini desteklediğini belirten Kılıçdaroğlu, 'yanlış algılandıklarını' savundu. Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine Türkiye'de eksen kayması yaşanmadığını kaydetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB büyükelçilerine Türkiye'nin Doğu'ya sırtını dönemeyeceğini, Cumhuriyet'in kuruluşunda ifade edilen 'yurtta barış, dünyada barış' hedefi doğrultusunda hareket edildiğini söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda oyalanmamasını isteyen Kılıçdaroğlu, terörle mücadele konusunda da destek istedi. Kılıçdaroğlu, büyükelçileri, Avrupa'daki 'CHP darbe destekçisi' intibaının doğru olmadığı konusunda iknaya çalıştı.
Kemal Kılıçdaroğlu, İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos Matheu'nun ev sahipliğinde AB ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren yemekli toplantıda, partisinin yeni dönemine ilişkin büyükelçilere bilgi veren Kılıçdaroğlu, daha sonra Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi boyunca Batı ile entegrasyon sağlama çabası içinde olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, ancak üyelik sürecinde yaşanan sorunların karşılıklı güven sorununu da beraberinde getirdiğini söyledi. Büyükelçilerin sorularını cevaplarken son dönemde yaşanan diplomatik gelişmelerin 'eksen kayması' olarak yorumlanmaması gerektiğini aktardı. CHP lideri, Türkiye'nin ne Batı'ya ne de Doğu'ya sırtını dönemeyeceğini, Cumhuriyet'in kuruluşunda ortaya konulan 'yurtta barış, dünyada barış' hedefi doğrultusunda hareket edildiğini kaydetti.
Görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, büyükelçilere CHP ile ilgili önyargıların yanlış olduğunu ve AB uyum sürecine ilişkin tüm yasal düzenlemelere destek olduklarını anlattığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "İçeride eksen kayması tartışması oldu mu?" sorusuna şu cevabı verdi: "O konudaki düşüncelerimizi de ifade ettik. Ortadoğu'ya sırtımızı dönemeyeceğimizi, komşularımızla çok iyi ilişkiler kurmak istediğimizi, dış politikada temel hedefin Cumhuriyet'in kuruluşunda ifade edildiğini, yurtta barışın ve dünyada barışın ne kadar önemli olduğunu, nükleer silahlanmanın bu bölge için doğru olmadığını, onları da düşünce olarak ifade ettik." Başka bir soru üzerine terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Terörün içeride ve dışarıda sağlanacak desteklerle çözümlenmesinin çok önemli olacağını söyledim. Özellikle teröre finans desteği sağlayan olayların Avrupalı dostlarımız tarafından çok iyi sorgulanması gerektiğini, uyuşturucunun teröre finans kaynağı sağladığını, Batı'da gençlerin, çocukların uyuşturucu tuzağına düştüğünü ama bu konuda Batılı dostlarımızın daha dikkatli olmaları ve teröre finans sağlayan yasa dışı olayların daha sağlıklı izlenmesi gerektiğini söyledim." diye konuştu.

Zaman