Sağlık Bakanlığı hastane enfeksiyonlarını rehberle azaltacak

Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarında mevcut veya yeni açılacak olan Parenteral N

Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarında mevcut veya yeni açılacak olan Parenteral Nütrisyon Üniteleri (PN)'nin standardize edilerek hastane kaynaklı enfeksiyonlara bağlı mortalite ve morbiditenin azaltılmasını hedefliyor. Bu amaçla özel bir rehber hazırlatan Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Total Parenteral Nütrisyon İçin Güvenli Uygulamalar Rehberi genelgesi' 81 il valiliğine gönderildi. Genelgede hastanelerdeki hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Parenteral Nütrisyon uygulamalarının belirli standartlar doğrultusunda yapılması isteniyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan genelgede, bakanlıkça oluşturulan Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu'nun kararlarına da yer verildi. 'Total Parenteral Nütrisyon İçin Güvenli Uygulamalar Rehberi' ile tüm yataklı tedavi kurumlarında, PN işleminin hazırlandığı yerin ve dolum ünitelerinin özellikleri, dolum cihazının bakımı, dolum işlemi, bölümün temizliği, personel ile ilgili özellikler, PN ilaç etkileşimi, PN solüsyonlarının depolanma, saklanma, taşınma ve teslimi, PN uygulaması gibi konular standardize ediliyor. Rehber hakkında tüm klinisyenlerin bilgilendirilmesi, rehbere uygun çalışmalarının sağlanması, merkezlerin büyüklük hasta profili ve yapısına göre nütrisyon ekiplerinin kurulmasının gerektiğinin vurgulandığı genelgede şu ifadelere yer verildi:

"PN solüsyonlarını ünitelerinde kendileri hazırlayan merkezlerin, deneyimli eczacıları nütrisyon destek ekiplerine dahil etmeleri önemlidir. Dolum ünitesinde hazırlanan tüm solüsyonlar, dozları, uyumlulukları ve geçimlilikleri yönünden mutlaka bir eczacı tarafından değerlendirilmeli ve bir sağlık teknisyeni tarafından eczacı gözetiminde hazırlanmalıdır. TPN hazırlama ekibine konuya ilişkin eğitim verilmeli ve eğitimin sürekliliği sağlanmalıdır. Ayrıca bu ekip, klinikte TPN uygulayan ekibe eğitim vermelidir. Yataklı tedavi kurumlarında yer alan Parenteral Nütrisyon Ünitelerinin rehbere uygunluğu yönünde denetlenmesi gerekir."

Genelgede yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin denetlenmesi amacı ile oluşturulan komisyona bir diyetisyen ve bir eczacının da eklenmesi ile oluşturulacak alt komisyon tarafından Parenteral Nütrisyon Ünitelerinin de denetlenmesi isteniyor.