Kula'da Jeoturizm Paneli

Türkiye'de Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Projesi kapsamında pilot bölge seçilen Manisa'nın Kula ilçesinde, "Jeolojik Miras ve Jeoturizm Potansiyeli" konulu panel düzenlendi.

Kula'da Jeoturizm Paneli
Kula Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen panele Kaymakam Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Selim Aşkın, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Kula İlçe Emniyet Müdürü Hasan Dedebaş, İlçe Müftüsü Yusuf Arslan, kamu kurumlarının yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Panelin açılışında konuşma yapan Başkan Selim Aşkın, Kula'nın eşsiz doğal güzellikleri bulunduğunu ancak bunun yeterli düzeyde kullanılamadığını söyledi. Aşkın, "Kula, hem jeolojik özellikleri, hem de tarihi güzellikleri hem yer üstü ve yer altı zenginlikleriyle önemli bir ilçemiz. Bu zenginliklerin jeoturizm kapsamında değerlendirilerek ortaya çıkarılması için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Kula büyüyecektir, Kula 10-15 yıl içinde turizm kenti olarak söz sahibi olacaktır. Türkiye'nin denize yığılmış turizmini dağlara, yer altı zenginlikleri ile yer üstü zenginliklerinin buluştuğu coğrafyaya taşınması gereklidir." dedi. Jeoturizmin Kula ve Manisa için çok önem arz ettiğini ifade eden Kaymakam Muzaffer Şahiner de bu anlamda düzenlenen panelin çok faydalı olacağını belirtti.
Jeoloji Yüksek Mühendisi, Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Mutlu Gürler'in yönettiği panelde konuşmacı olarak Çevre ve Orman Müdürü Yahya Güngör, Jeoloji Yüksek Mühendisi Gonca Gürler, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Milli Parklar Genel Müdürlüğü Temsilcisi Erol Kuru yer aldı. Jeoturizmin tüm detaylarıyla masaya yatırıldığı panelde, özellikle kırsal bölgelere sağladığı ekonomik ve sosyal katkıları üzerinde duruldu. Yerbilimciler için açık laboratuar niteliği taşıyan Doğal Anıt Nitelikli Oluşumlar, bir başka tanımı ile Jeolojik Miras Alanları açısından Türkiye'nin oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekildi. Anadolu'nun, sahip olduğu jeolojik yapı ve özellikleri ile büyük ölçekli bir Jeoloji Parkı olduğu ve Unesco Jeopark ağına dahil olmuş 30'dan fazla üye jeoparkı bulunduğu, bunun dışında toplam 50 adet jeoparka daha sahip olduğu anlatıldı. Türkiye'de Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Projesi kapsamında Kula'nın, seçilmiş 4 pilot bölgeden bir olduğu hatırlatılan panelde, jeoturizmin, Kula'nın vazgeçilmez kaynaklarından biri olması gerektiğine işaret edildi. Bu konuda yapılan açıklamada, "Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri işsizlik, altyapısızlık ve sosyal donatımsızlık nedeniyle kırdan kente yoğun nüfus akımıdır. Kırsal alanda ek iş oluşturulması, bu işin turizm sektörü gibi sosyal yönü zengin bir alanda olması, gelişmiş kentsel yörelerden az gelişmiş kırsal alana hem ekonomik hem de sosyal katkı sağlayacaktır. Jeoturizm kapsamında jeoloji mühendislerinin sadece depremi bilmedikleri doğanın diğer değerli objeleriyle de ilgilendikleri ortaya çıkmış olacaktır. Yerel yönetimlerin destekleriyle şehirlerde bilimsel içerikli ve eğitimsel amaçlı jeoloji parkları kurulması teşvik edilmelidir. Jeoturizm gibi faaliyetler insanlarda doğa bilincinin yoğunlaşmasına yardımcı olacaktır." denildi.
Panel sonunda Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın günün anısına katılımcılara plaket takdim etti.