Nazarbayev'in Gençlik Parkı'ndaki heykeli yarın açılacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev'in talimatıyla Astana'da dikilen Atatürk heykeline karşılık Gençlik Parkı'ndaki eski Trafik Şube Müdürlüğü (Yeni kabul salonu) önün...



Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev'in talimatıyla Astana'da dikilen Atatürk heykeline karşılık Gençlik Parkı'ndaki eski Trafik Şube Müdürlüğü (Yeni kabul salonu) önüne yerleştirilen Nazarbayev heykeli yarın açılacak.

Heykelin açılışını TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov yapacak.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev, başkent Astana'ya Atatürk heykelinin dikilmesi için hükümete 10 Aralık 2007'de talimat vermişti. Kazakistan Kültür Bakanlığı tarafından inşa edilen ve Kazak heykeltıraş Bakıtjan Abişev'in yaptığı Atatürk heykeli, Astana'da Esil Nehri kenarına, kentin en önemli parklarından birine dikilerek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 8 Ekim 2009'da açılmıştı.
Nazarbayev, açılış töreninde, "Atatürk, Türk milletinin yetiştirdiği en büyük liderdir" diyerek, Kazak ve Türk milletlerinin ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirtmişti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev'in bu büyük jesti karşılığında Türkiye'de de Nazarbayev'in heykelini Ankara'nın önemli noktalarından birine yerleştirme kararı alındı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in heykeli, Gençlik Parkı'ndaki eski Trafik Şube Müdürlüğü önüne yerleştirildi.
Diplomatik çevrelerin, "Nazarbayev'in Atatürk jestine karşı jest" olarak nitelendirdiği heykelin açılışı, yarın yapılacak törenle TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov tarafından yapılacak.
Törene ayrıca, Kazakistan Cumhurbaşkanlık Genel Sekreteri Yardımcısı Baurjan Baybek, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Bağdad Amreyev, Kazakistan Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed, Kazakistan Turizm ve Spor Bakanı Temirhan Dosmuhanbetov ve Astana Valisi İmangali Tasmagambetov ile üst düzey Kazak ve Türk yetkililer katılacak.
Heykel açılışı için Ankara'da bulunan Kazakistan heyeti, açılış öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i makamında ziyaret edecek.


(CİHAN)

Zaman