Konyalı avukatlar: Yüksek yargıda hukuk terörü estiriliyor

Denge Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, Yüksek yargıda bazıları tarafından hukuk terörü estirildiği iddiasında bulundu. Konyalı hukukçular, Türk yar

  Denge Hukukçular Derneği üyesi avukatlar , Yüksek yargıda bazıları tarafından hukuk terörü estirildiği iddiasında bulundu . Konyalı hukukçular , Türk yargısını böyle bir tartışmanın odağı haline getirmeye kimsenin hakkının bulunmadığının altını çizdi .

Yargıtay ' 4 . Hukuk Dairesi ' nin Ergenekon sanığı Mehmet Haberal ' ın tutukluluğunun devamına karar veren hâkimleri tazminat cezasına çarptırması , Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ' in tahliye edilmesi ve Ergenekon sanıklarının tahliye edilmesine bir tepki de Konyalı hukukçulardan geldi .

Denge Hukukçular Derneği üyesi avukatlar , yaşananların yüksek yargıya sirayet eden kokuşmuşluğun bir göstergesi olduğunu ileri sürdü .

Dernek adına açıklama yapan Başkan Erhan Şahin , verilen kararların hukuki değil ideolojik olduğuna dikkat çekti . Başkan Şahin şöyle konuştu : " Gözleri sadece Ergenekon ' u görenler , darbecilere destek olmak için yarışanlar , Ergenekon ' da kıyamet koparıyor . Yargıtay da hukuka tamamen aykırı biçimde , sürmekte olan bir davayla ilgili önlem kararı hakkında tazminata hükmediyor . Tutuklama veya arama gibi işlemler haksız yapılmışsa , bunun nasıl " tazmin " edileceğini CMK 141 . ve izleyen maddelerinde düzenlenmiştir . Dava bittikten sonra ve devletten tazminat talep edilebilir . Kararı verenlerden doğrudan tazminat talebi söz konusu değildir . "

Erhan Şahin , 4 . Hukuk Dairesi ' nin dava sona ermeden ' haksız tutuklama ' kararı verdiğini belirtti . Hukuk Dairesi ' nin böyle bir yetkisinin bulunmadığını belirten Şahin , " Bu karar Ceza Mahkemesi ' nin yetkisindedir . Hukuk Dairesi , ceza soruşturmasındaki delilleri zayıf bulmuştur . Oysa ceza yargısında bile Yargıtay ' ın ' delilleri takdir ' yetkisi yoktur . Bu karar , Ergenekon hâkimlerine gözdağı vermek , ' mahkemeyi etkilemek ' gibi bir sonuç doğuracaktır . " açıklamasında bulundu .

Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde ' Ergenekon terör örgütüne üye olmak ' iddiasıyla yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ' in tahliye edilmesinin hukuki olmadığının altını çizen Şahin , " Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' nin birleştirme konusunda emredici yetkisi yoktur , amir mahkeme değildir . 11 . Ceza dairesi , Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nin bir üst mahkemesi değil ve üst mahkeme sıfatıyla böyle bir karar vermemiştir . Birisi görevle ilgili diğeri çete suçlamasıyla ilgili iki ayrı dava söz konusudur . Tutuklamanın konusu terördür ama Yargıtay zorlama yapıp bu konuyu almış ve tahliye gerçekleşmiştir . Aynı işleyiş Balyoz soruşturması kapsamında tutuklananlar için de sürdürülmüştür . "

Kimsenin tutuklu bulunmasının kendilerini sevindirmeyeceğini anlatan Dernek Başkanı Şahin , devlete ve millete karşı suç işleme niyet ve cüretini gösterenlerin cezasız kalmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı .

Denge Hukukçular Derneği üyeleri , son dönemde artan şehit sayıları ve terör olaylarına da değinerek yaşananların sadece PKK işi olmadığını dile getirdi . Avukatlar , Türkiye ' nin bölgesel güç olarak öne çıkmaya başlamasının , bulunduğu bölgede hak ettiği söz sahibi ülke konumuna yönelik adımlarının içte ve dışta kimi odakları rahatsız ettiğine dikkat çektiler .