Fethiye'deki 5 bin yıllık Kayaköy, ziyaretçi akınına uğruyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Kayaköy, ziyaretçi sayısında birinciliği kimseye kaptırmıyor. İlçede bulunan 8 ö

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Kayaköy, ziyaretçi sayısında birinciliği kimseye kaptırmıyor. İlçede bulunan 8 ören yerinin ziyaretçi sayısının üçte birini tek başına Kayaköy ağırlıyor.

Fethiye Müze Müdürlüğü 2010 yılının ilk 6 aylık dönemine ait müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısını açıkladı. Müze Müdürü İbrahim Malkoç tarafından yapılan açıklamaya göre, Fethiye'de ziyarete açık olan 8 ören yeri ve Fethiye Arkeoloji Müzesi'ni 1 Ocak-15 Haziran tarihleri arasında 30 bin 783 kişi ziyaret etti. Ücretli gerçekleşen ziyaretlerin bin 672'sini yerli ziyaretçiler oluştururken, yabancı sayısı 18 bin 645 kişi oldu. Yerli ücretsiz girişinin 5 bin 363 kişi olduğunu açıklayan İbrahim Malkoç, müze ve ören yerlerini ziyaret eden ücretsiz yabancı sayısını ise 600 kişi olarak ifade etti. 4 bin 458 kişinin de indirimden yararlanarak müze ve örenyerlerini ziyaret ettiğine işaret eden Malkoç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uygulaması olan müze kart girişi sayısının ise 3 bin 568 olduğunu söyledi. Malkoç, 19 Mayıs 2010 tarihinden itibaren tadilatı biterek ziyarete açılan Fethiye Müzesi'nin ise bin 147 kişi tarafından ziyaret edildiğini ve bin 263 TL gelir elde edildiğini açıkladı.

Gerçekleşen bu ziyaretler sonrasında 155 bin 646 TL gelir elde edildiğini de kaydeden Malkoç, en fazla ziyaretçi kabul eden ören yerinin 12 bin 976 kişi ile 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Kayaköy olduğunu duyurdu. Malkoç, en fazla ziyaretçi kabul eden ikinci yerin 10 bin 231 kişi ile Kaunos Antik Kenti olduğunu söyledi.

Kayaköy ve Kaunos'un ardından Fethiye'deki müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı şu şekilde oluştu: Amynthas kaya mezarları bin 147 kişi, Gemiler koyu bin 260 kişi, Kadyanda 375 kişi, Pınara bin 39 kişi, Letoon bin 371 kişi, Tlos bin 711 kişi.

KAYAKÖY ESKİ BİR RUM YERLEŞİMİ

Eski bir Rum köyü olan Kayaköy'de her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler görünümünde ikişer katlı ve girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçların olduğu 3 bin 500'e yakın taştan evler bulunuyor. Fethiye'ye 8 kilometre uzaklıkta bulunan eski bir Rum yerleşimi olan Kayaköy'ün geçmişi MÖ.3000'lere kadar gidiyor. Eski adı Levissi olan köyde, konutların yanı sıra evler arasına serpiştirilmiş çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul ve gümrük binası yer alıyor. 1922 yılında yapılan mübadele sonrasında köyde yaşayan Rumlar Yunanistan'a gönderilirken, Yunanistan'daki Türkler de bu bölgeye yerleştirilmişti. Fakat köye yerleştirilen Türkler köyü terk ederek, ovaya yerleşmiş, tarihi evler de yıllarca bakımsız ve ilgisiz kalmıştı.