Euro'daki düşüş ihracatın hızını kesebilir, tedbir alınsın

Küresel krizde düşüş gösteren ihracatta artış sürüyor. Mayısta ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,9 artışla 9 milyar 69 milyon dolara çıktı. Yunanistan ve İsp...

 

Küresel krizde düşüş gösteren ihracatta artış sürüyor . Mayısta ihracat , geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 , 9 artışla 9 milyar 69 milyon dolara çıktı . Yunanistan ve İspanya ' daki krizle Euro ' nun değer kaybettiğine dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi , ihracatçının bundan zarar görmemesi için tedbir alınmasını istedi .

Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) verilerine göre , bu yıl mayıs ayında ihracat , 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 24 , 89 artışla 9 milyar 69 milyon 178 bin dolar seviyesinde gerçekleşti .
TİM tarafından Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi ' ndeki Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisi ' nde düzenlenen toplantı öncesinde mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı . Açıklamaya göre , bu yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 23 , 42 artışla 44 milyar 153 milyon 375 bin dolar oldu . Son 12 aylık ihracat ise önceki döneme göre yüzde 2 , 72 azalışla 105 milyar 460 milyon 14 bin dolara geriledi . Sonuçlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi , Yunanistan ve İspanya ' da meydana gelen kriz sebebiyle Euro ' daki düşüşün ihracata menfi etkisine dikkat çekti . Euro ' nun dolar karşısında düşüşünün , ihracata üç sonucu olacağını vurgulayan Büyükekşi , " Bir ; ihracat rakamımızı olumsuz etkileyecek ; iki , Avrupa ülkelerinde durgunluğa bağlı olarak ihracat miktarsal olarak gerileyebilecek . Üç , girdi maliyetleri dolar olan , ama ihracatını Euro ile yapan firmalarımızın kârlarında düşme olacak . " dedi . Büyükekşi , bu gelişmelerin verimli firmalara büyük zarar vereceğine işaret ederek , Euro ' nun durumunun artık sadece Avrupa için değil tüm dünya için tehdit oluşturduğunu kaydetti . Merkez Bankası ile beraber ihracatçının zarar görmemesi için hemen bir plan yapılmasını isteyen TİM Başkanı , " Euro ' nun dolar karşısındaki değerinin kısa vadede gerilemeye devam edeceği ihtimali konuşuluyor . Yunanistan ' dan sonra İspanya ' ya da sıçrayan sorunlar , Avrupa ' nın kötü bir yaz geçireceğini gösteriyor . Çok şükür ki , son dört yılda ihracatımızı komşu ve çevre coğrafyalara yayarak , Avrupa ' dan kaynaklanan kötü etkileri asgariye indirme imkânını bulduk . Yine de dolar cinsinden maliyetlerle Euro cinsinden ihracat yapan sektörlere destek anlamına gelebilecek adımların atılması gerekiyor . Merkez Bankası ' nın faizler konusundaki istikrarlı duruşuna devam etmesi son derece önemli . " şeklinde konuştu .
Büyükekşi , Euro ' da yaşanan bu düşüşün henüz ihracat rakamlarına bir yansıması olmadığını da belirtti . Sanayi rakamları , kapasite kullanım oranları ve ihracat rakamlarının , Türkiye ekonomisinin toparlanmakta olduğunu gösterdiğini kaydeden Büyükekşi , Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD ' nin de bunu teyit ettiğini belirtti .

Reel sektör sadece bankalara bırakılamayacak kadar önemli
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi , ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıdaki konuşmasında , bankaların sanayicilere yönelik tutumunu eleştirdi . Bankaların piyasa gerçekleri doğrultusunda değil , kendi pozisyonları doğrultusunda müşterilerini yönlendirdiğini vurgulayan Büyükekşi , şu değerlendirmeyi yaptı : " Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK ) Başkanı Tevfik Bilgin ' in , kriz sürecinde bazı bankaların kredi kullanan firmalara gereğinden fazla sert davrandığını ifade etmesi dikkat çekicidir . Artık , sadece bankalar değil banka haricindeki finans kurumlarının da reel sektöre kaynak sağlayan bir şekilde oyuna sokulması gerekmektedir . Hükümetimizin bu konuda önemli adımlar atmakta olduğunu müşahede ediyoruz . Reel sektör , sadece bankaların eline bırakılamayacak kadar hayatidir . "
TİM ' in verilerine göre , yılın ilk beş ayında otomotiv sektöründe ihracat bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 38 , 86 artışla 7 , 3 milyar dolar olurken otomotiv hem aylık hem de ilk 5 aylık dönemde en çok ihracat yapan sektör oldu . Otomotivin ardından yılın ilk 5 ayında 5 , 81 milyar dolar ile en çok ihracat yapan sektör hazır giyim ve konfeksiyon oldu . Bu sektörde ihracat ilk 5 ayda bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 14 , 93 oranında artış gösterdi . Aynı dönemde en çok ihracat yapan üçüncü sektör ise 4 , 79 milyar dolarla demir çelik ürünleri . Bu sektördeki artış ise ilk 5 ayda yüzde 2 ile sınırlı kaldı .
Geçen ay ihracat artışı 2009 yılının aynı dönemine göre Türk Lirası bazında değerlendirildiğinde yüzde 23 , 52 olurken , azalış yüzde 6 , 36 oranıyla kuru meyve ve mamulleri ile yüzde 0 , 97 oranıyla kesme çiçekte gerçekleşti . Mayıs ayında ihracatta ilk 10 ülke sırasıyla Almanya , İtalya , İngiltere , Fransa , Irak , Rusya Federasyonu , Birleşik Arap Emirlikleri , İspanya , Amerika ve Suudi Arabistan oldu . Türkiye ' nin ilk 20 ülkeye ilk 5 aydaki ihracatının toplamı 30 milyar 55 milyon 200 bin dolar seviyesinde olurken , bu dönemdeki toplam ihracat ise 44 milyar 153 milyon 381 bin dolar olarak gerçekleşti .
Dünya İsrail ' e tavır alsın
TİM Başkanı Büyükekşi , konuşmasına , Hatay ' daki terör ve İsrail ' in Gazze ' ye insani yardım götüren gemiye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı . Uluslararası sularda insani yardım taşıyan silahsız insanlara saldırıldığına işaret eden Büyükekşi , " Ortadoğu ' nun barış ve refah bölgesi olmasını istiyoruz . Çatışmalardan ve nükleer silahlardan arındırılmış , her ulusun uluslararası hukuk ile belirlenmiş sınırlarda , barış içinde yaşanmasını diliyoruz . AB , ABD ve dünyanın geri kalan kısmı , alçakça bir devlet terörü olduğu çok açık olan saldırı karşısında gerçek bir tavır almadıkça dünyada adalet duygusunun yerleşmesi , bireysel ve örgütlü terörün önlenmesi mümkün değildir . " dedi .

Zaman