Erdoğan, Obama'dan İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırmasını istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Obama'dan İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldır

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı . Erdoğan , Obama ' dan İsrail ' in Gazze ' ye uyguladığı ambargoyu kaldırmasını istedi .

Yaklaşık bir saate yakın süren görüşmede , Erdoğan , Obama ' ya Gazze ' ye yardım götüren gemilere yapılan İsrail salıdırısı hakkında bilgi verdi . Erdoğan , olayın nasıl cereyan ettiğini ve Türkiye için önemi hakkındaki düşüncelerini Obama ' ya iletti . Erdoğan , İsrail saldırısının " kabul edilemez bir hukuk dışılık " ve " uluslararası teamüle aykırı bir faaliyet olduğunu " belirterek , en kısa zamanda öldürülen Türk vatandaşların cenazelerinin verilmesini , yaralılar ve gönüllüler ile yardım faaliyeti içindeki gemilerin serbest bırakılarak Türkiye ' ye iadesini istedi . Erdoğan , Gazze ' ye uygulanan ambargonun da bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi .

Başbakan Erdoğan , Akdeniz ' de gerçekleşen saldırının sadece Türkiye ile İsrail arasında değil , İsrail ile 32 ülke arasında , dolayısıyla bütün dünyayla olduğuna işaret etti . Erdoğan , " İsrail bölge barışına bugüne kadar en büyük katkıyı yapan bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır . Önümüzdeki günlerde atacağı adımlar , bölgedeki konumunu belirleyici olacaktır " ifadesini kullandı .

ABD Başkanı Barack Obama ise konuşmasına , İskenderun ' da askeri birliğe teröristlerce yapılan saldırı ile Gazze ' ye yardım götüren gemilerde hayatını kaybeden Türk vatandaşları için üzüntülerini belirterek , şehit aileleri ve Türk milletine en derin taziyelerini ilettiğini ifade etti .

Obama , Türkiye ' nin Gazze ' ye yardım konusu ve müteakip gelişmelerle ilgili hissiyatını çok iyi değerlendirdiğini , Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararına katılarak bunu gösterdiğini dile getirerek , " Bu konunun uluslararası hukuka ve Türkiye ' nin beklentilerine en uygun şekilde bir çözümü için yoğun çaba gösteriyoruz . Göstermeye de devam edeceğiz . Türkiye ile ABD ' nin bölge barışı için bugüne kadar olduğu gibi , bundan sonra da çok yakın ilişki içinde olacaklarına inanıyorum . Bölgeyle ilgili diğer konuları Toronto ' da yapılacak G-20 toplantısında sizinle yüz yüze , ayrıntılı olarak görüşmek istiyorum " dediği öğrenildi .