MHP'li Bal: Türkiye'de yargı güvenli bir liman olmaktan çıktı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Faruk Bal, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin dava dosyasının aslını görmeden Erzincan Başsavcısı İlhan

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Faruk Bal, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin dava dosyasının aslını görmeden Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le birlikte Ergenekon'dan tutuklu 10 sanığı şartsız salıvermesini eleştirdi. Türkiye'de adaletin güvenli bir liman olmaktan çıktığını dile getiren Bal, yargının 'devasa' sorunları bulunduğunu ve ciddi neşter vurulması gereken bu sorunların kapsamlı bir yargı reformuyla çözülebileceğini belirtti.

Konya Zafer Meydanı'nda MHP'li 13 milletvekili ile bir basın toplantısı düzenleyen Faruk Bal, hükümetin tarım, açılım ve Ortadoğu politikalarını eleştirdi.

Bal, gazetecilerin, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve 10 Ergenekon tutuklusunu tahliye etmesiyle ilgili bir soruyu cevapladı.

Yargının önemini "yargı peygamber postudur" sözüyle ifade eden Faruk Bal, "Yargı hiç kimsenin müdahalesine ihtiyaç duymadan kendi önüne gelen işleri Cenab-ı Allah'ın insanlara vermiş olduğu Mahkemeyi Kübra dediğimiz vicdanında tartmak suretiyle sonucunu ortaya koymak zorundadır. Bu kapsam içerisinde Türk yargısının sorunu var mıdır? Vardır ve devasadır. Bu sorunların çözümü için neşter vurulmalı mıdır? En ciddi bir biçimde neşter vurulmalıdır. Yargının reform ihtiyacı vardır, bu yapılmalıdır." dedi.

Bal, yargı içerisindeki sorunların ciddi biçimde masaya yatırılarak demokratik toplum gerekleri çerçevesinde ve evrensel değerlere uygun bir biçimde çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Bağımsız ve tarafsız yargının herkesin günü geldiğinde sığınabileceği güvenli bir liman olduğunu kaydeden Bal, "Görülmektedir ki Türkiye'de adalet güvenli bir liman olmaktan çıkmıştır." ifadesini kullandı.

Yargı sorununa AK Parti'nin yaklaşımını da eleştiren Bal, şunları söyledi: "AKP'nin yaptığı gibi hatalı ürün üreten yargı çarkının, çarkını değiştirmek yerine çarkı döndüren gücü ele geçirmek şeklinde olmamalıdır. Tahterevalli siyaseti gibi yargıyı ikiye bölmek istiyorlar. Peygamber postu ikiye bölünür mü? Adalet ikiye bölünür mü? Adaletin siyaseti, tarafı olur mu? Adalet bağımsız ve tarafsız bir organdır. Tahterevalli gibi bir tarafta AKP'nin eli. Diğer tarafta başka odakların eli, yargının içini karıştırmaktadır. Buradan peygamber postunun adaleti içerisinde bir sonuç çıkmamaktadır."

Yargıdaki sorununun Türkiye'nin en ciddi sorunu olduğunu söyleyen MHP'li Bal, "MHP en ciddi olan bu soruna en kapsamlı çözümü getirecektir. Milli Yargı Reformu ile yargının üst kademesindeki tüm organlarını ve alt kademelerini reorganize ederek yargıyı insani hatalardan arındıracak teknoloji ile barışık bir sistem uygulayacağız. Bütün halde İletişim teknolojisini, bilişim teknolojisini, yapay zekâ modellemesini, veri madenciliği dediğimiz sistemi yargının içine sokarak bu tür hataları ortadan kaldıracak olan projemizi milletimizin takdirine sunduk." açıklamasında bulundu.