Avrupa Parlamentosu İsrail'i kınayan Gazze tasarısını kabul etti
Avrupa Parlamentosu (AP), Gazze'ye insanî yardım götüren Mavi Marmara gemisinde 9 Türk'ü katleden İsrail'i kınadı. Ancak ilk günlerde saldırıya çok sert tepki gösteren AP, dün ...
Avrupa Parlamentosu ( AP ) , Gazze ' ye insanî yardım götüren Mavi Marmara gemisinde 9 Türk ' ü katleden İsrail ' i kınadı . Ancak ilk günlerde saldırıya çok sert tepki gösteren AP , dün aldığı kararda tonunu büyük ölçüde yumuşattı .
Avrupa Parlamentosu ( AP ) , Gazze ' ye insanî yardım götüren Mavi Marmara gemisinde 9 Türk ' ü katleden İsrail ' i kınadı . Ancak ilk günlerde saldırıya çok sert tepki gösteren AP , dün aldığı kararda tonunu büyük ölçüde yumuşattı . Katledilen 9 Türk ' e ismen atıf yapılmazken 2006 ' dan bu yana esir olan İsrailli asker Gilad Şalit ' e iki defa gönderme yapıldı . Genel kurulda 56 ' hayır ' oyuna karşılık 470 ' evet ' le kabul edilen kınama kararında , saldırı ' uluslararası hukuk ihlali ' olarak değerlendirildi ve ' uluslararası tarafsız bir soruşturmanın ' açılması istendi . Hamas ' ın da sert şekilde eleştirildiği kararda , İsrail ' e Gazze ablukasını derhal kaldırması çağrısı yapıldı . Metinde , ablukanın insanî faciaya ve bölgenin radikalleşmesine yol açtığı tespitine yer verildi .
56 " hayır " oyuna karşılık , 470 " evet " le kabul edilen metin , gemiye saldırıyı kınarken İsrail ' i zikretmekten ise imtina ediyor . Mısır ' ın Refah Kapısı ' nı açmasını memnuniyetle karşılayan AP , Türkiye ' ye Ortadoğu ' da yapıcı olma çağrısı yapıyor . İsrail ' i kınayan AP , Hamas ' ı da sert şekilde eleştiriyor . Şalit ' in derhal serbest bırakılmasını isteyen AP İsrail hapishanelerinde bulunan yaklaşık 40 Filistinli milletvekilinden bahsetmiyor .
Yeşillerin , katledilen 9 Türk ' ün isminin karara girmesi için yaptığı kulis başarılı olamayınca kurbanların ailelerine başsağlığı ile yetinildi . İsrail ile yakın ilişkileri olan AP ' nin en büyük grubu Hıristiyan Demokratlar " kınama " ifadesini çok kuvvetli bulunca onay verip vermeyecekleri önceki gece geç saatlere kadar belli olmadı . Hıristiyan Demokratların desteğini talep eden diğer gruplar bunun üzerine metni daha da ağırlaştıran tekliflerini gündeme bile getirmediler . Kararı eleştirenlerin karşısında oldukça olumlu bulanlar da var . Metnin şimdiye kadar İsrail ' e karşı alınan en ağır kararlardan biri olduğunu savunan AP kaynakları , İsrail ' e 3 mühim mesajın verildiğine işaret ediyor . Bunlar İsrail ' in isim vermeden de olsa kınanması , soruşturmanın milletlerarası olması ve ablukanın derhal kaldırılması . Son gelişmelerin Türkiye-İsrail ilişkilerine ciddi zarar verdiği ifade edilen kararda , " AP , Türkiye hükümetinin Filistin halkının üzerindeki yükün hafifletilmesi ve Ortadoğu barış sürecine katkı için diplomatik ve siyasi çaba göstermesini teşvik eder . ' ' ifadesi kullanılıyor .
AB İHTİYATLI İYİMSER
AB Dışişleri bakanlarının pazartesi günü İsrail ' in kendi yapacağı soruşturmaya itiraz etmemesinin ardından İsrail ' in ablukayı hafifletme kararına Brüksel ihtiyatlı yaklaşıyor . AB Zirvesi ' nde konuşan AB " Dışişleri Bakanı " Catherine Ashton Gazze ' de " evlerin onarılabilmesi , okulların inşası , altyapı yatırımları ve halkın sıradan hayatına devamına imkan vermek için çok çok daha fazla maddenin girişinin güvence altına alınmasını " istedi . Ankara , AP ' nin gemi baskınını kınamasını , " akıl , sağduyu ve vicdan yönünde bir karar " olarak değerlendirdi .
Bu arada İsrail hükümetinin Gazze ' ye karadan mal girişine uyguladığı kısıtlamaları gevşetme kararının " detaylarının önem taşıdığını " , bunları merak ettiğini belirten Ashton , ablukanın kaldırılması için AB ' nin İsrail ' e yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti . Ashton , İsrail ' in bu önerilerine vereceği cevaba göre somut olarak neler yapabileceklerini kararlaştıracaklarını ifade etti . Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de adımı olumlu bularken , yeterli olmadığını vurguladı .
Avrupa Birliği ' nde eksen tartışması hararetlendi
Uzun süredir Türkiye tartışmasına girmemeye büyük itina gösteren Avrupa Birliği de " eksen kayması " tartışmalarına müdahil oluyor . Avrupa Birliği üyeleri son haftalarda yaşanan hadiseler üzerine Türkiye ' ye yönelik geliştirdikleri " süreci mümkün olan en yavaş viteste " götürme siyasetlerinin işe yarayıp yaramadığı sorusuna cevap arıyor . İsrail ' in Gazze ' ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisinde yaptığı katliama Türkiye ' nin sert tepkisi ve Ankara ' nın BM Güvenlik Konseyi ' nde İran ' a müeyyide öngören tasarıya Brezilya ile birlikte " hayır " oyu vermesi AB ' de " Türkiye ' yi kaybediyor muyuz? " tartışmasını tetikledi . ABD Savunma Bakanı Robert Gates ' in Türk dış politikasındaki değişikliklerin sorumlusu olarak AB ' yi göstermesi ve İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini ' nin " Türkiye ' yi biz Doğu ' ya ittik " açıklaması AB ' deki Türkiye tartışmasında ülkeleri iki safa ayırdı . ' Dondurucular ' ' ısıtıcılara ' karşı
Zaman ' a konuşan diplomatik kaynaklara göre , geçtiğimiz pazartesi günü yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında kısa da olsa bir Türkiye tartışması yaşandı . Diplomatlar , Türkiye ' nin " yeni " dış politikasına ilişkin Avrupa ' da muazzam bir merak olduğuna ancak tartışmanın daha ziyade başkentler arasında ve gayri-resmi olarak yapıldığına işaret ediyor . Bu tartışmalarda iki grup ülke öne çıkıyor . Türkiye ' nin özellikle BM ' de İran ' a ilişkin müeyyidelere " hayır " demesi , sayısı az da olsa bir grup ülkeyi çok kızdırdı . Bu ülkeler Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını istiyor . Hem BM Güvenlik Konseyi ' nin daimi üyesi hem de AB üyesi olan İngiltere ve Fransa müeyyidelere " evet " oyu vermişti . Bir diplomatın ifadesi ile " dondurma " taraftarı ülkelerin " sayıları az ama sesleri çok " .
Diğer grup ise AB ' nin Türkiye siyasetinin yanlışlarla dolu olduğuna , müzakere sürecinin birkaç ülkenin engellemesi yüzünden yürümediğine , AB üyelik hedefinin bile net olmadığına vurgu yaparak , bu şartlarda Türkiye ' nin başka alternatifler aramasının makul olduğunu savunuyor . Sayıca daha büyük olan bu grup Türkiye ile ilişkileri gözden geçirip , sürecin Türkiye için 2002-2005 arasında olduğu gibi cazip hale getirilmesine vurgu yapıyor . Diplomatlar temmuzda yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye konusunun daha geniş ele alınabileceğine işaret ediyor .
AB kaynakları , Alman Die Welt gazetesinde yer alan Türkiye ' ye " açılım " yapılacağı yönündeki haberleri ise teyit etmiyor . Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ' nin ve Alman Başbakanı Angela Merkel ' in Türkiye tavrında herhangi bir değişiklik olmadığına işaret eden diplomatlar , Türkiye için önemli bazı fasılların açılması ya da vize muafiyeti getirilmesi gibi konuların şu an itibarıyla AB kurumlarında tartışılmadığını vurguluyor .
Zaman