Yargıtay'ın ceza verdiği hakimler temyize gidiyor: Haberal'ı tahliye edin diyorlar
Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle Yargıtay'ın tazminata mahkum ettiği hâkimler verilen cezaya karşı çıktı. Hukukun gereğini yaptıklarının ...
Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle Yargıtay'ın tazminata mahkum ettiği hâkimler verilen cezaya karşı çıktı. Hukukun gereğini yaptıklarının altını çizen 9 hâkim, karara itiraz etmeye hazırlanırken, cezaya en sert eleştiri 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'dan geldi: "Verilen karar 'Haberal'ı tahliye edin' anlamına geliyor."
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin, Ergenekon'dan tutuklu Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen hakimlere verdiği ceza tepki çekti. Bin 500 TL'lik tazminat cezasını temyize götürmeye hazırlanan İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görevli 9 hâkim, yaptıkları açıklamalarda hukukun gereğini yerine getirdiklerinin altını çizdi. Kararı inceledikten sonra daha detaylı değerlendirme yapacaklarını belirten hakimlerden Rüstem Eryılmaz, Mehmet Haberal'a husumetlerinin söz konusu olamayacağını vurguladı. 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ise verilen kararın, 'Haberal'ı tahliye edin' anlamına geldiğine dikkat çekti. "Tahliye taleplerinin yeterli gerekçe sunulmadan reddedildiği bilgisini medyadan öğrendim." diyen Yılmazabdurrahmanoğlu, karar ellerine ulaştıktan sonra buna itiraz edeceklerini söyledi. 14 aydır tutuklu bulunan Mehmet Haberal'ın avukatları Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne başvuruda bulunmuş ve müvekkillerini salıvermeyen hakimlerden şikayetçi olmuştu. Daire, 8 Haziran'daki oturumunda, tartışmalı bir karara imza atarak, her bir hâkimi manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon ikinci davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın "sorgusunda sorulan 180 sorunun hiçbirinin terör örgütü kurmak ve yönetmekle ilgili olmadığı, buna rağmen tahliyesine karar verilmediği" gerekçesiyle İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan 9 hâkim hakkında bin 500'er TL tazminat ödemelerine karar verdi. Kararın kendilerine ulaşmadığı için kesinleşmediğini söyleyen hâkimler ise hukukun gereğini yaptıklarını belirterek kararın kendilerine tebliğ edilmesinin ardından temyize gideceklerini belirtti.
Hâkimler Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban, Nurettin Ak, İdris Asan, Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararın kendilerine tebliğ edilmesini beklediklerini söyledi. 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Tuncay Aslan'ın da tahliye istemini reddetmesine rağmen ceza almaması dikkat çekti. Hakimlerden Rüstem Eryılmaz, şüpheli Haberal'a husumetlerinin olmadığını vurguladı. Öte yandan hâkimlerin temyiz için başvuracağı makamın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu olduğu belirtildi.
12'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, verilen kararın, 'Haberal'ı tahliye edin' anlamına geldiğini söyledi. Yılmazabdurrahmanoğlu, "Yargıtay'ın kararı emsal oluşturabilir. Bize ceza verilmesinin nedeni sağlık sorunları yaşayan bazı tutukluların serbest bırakılmasına rağmen Haberal'ın serbest bırakılmaması. Ayrıca tahliye taleplerinin yeterli gerekçe sunulmadan reddedildiğini içeren kararı medyadan öğrendim." dedi. Yılmazabdurrahmanoğlu, gazetecilerin "Bu karar Haberal'ı tahliye edin anlamına mı geliyor?" şeklindeki sorusuna ise "Evet" cevabını verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Rüstem Eryılmaz ise "Sadece bana değil diğer hakimlere de dava açılmış. Kimsenin Haberal ile husumeti yok. Sadece hukuku uyguladık." diye konuştu. 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Yakup Hakan Günay, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyesi Mehmet Faik Saban, 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyesi İdris Asal ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ali Efendi Peksak, kararın ellerine ulaşmasının ardından temyiz edeceklerini söyledi.
14 aydır tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatları Serdar Özersin ve Efsun Ünal, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne başvuruda bulunmuştu. Avukatlar, 14. Ağır Ceza'dan beş, 12. ve 9. Ağır Ceza mahkemelerinden de ikişer olmak üzere, tutukluluğun devamına karar veren dokuz hâkimden şikâyetçi oldu. Daire, 8 Haziran'daki oturumunda, şikâyeti haklı bularak, her bir hâkimi 1500 TL manevî tazminat ödemeye mahkûm etti. Sadece bir üye, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğinden bahisle, şerh koydu.
Mahkeme sonuçlanmadan hâkime ceza vermek gözdağı
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara yönelik yıldırma taktiği davanın hâkimlerine de uygulanmak isteniyor. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 9 hakim hakkında tazminat cezası vermesi 'gözdağı' olarak yorumlandı. Emekli Hâkim Yusuf Çağlayan, hakimler üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığını belirterek, "Bu karar dikkate alınırsa hâkimler suçlular hakkında tutuklama kararı veremez hale gelir." dedi. Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin ise hakimlere 'yılmayın' çağrısı yaptı.
TANJU ÖZKAYA İSTANBUL
-Ergenekon terör örgütü soruşturmasını yürüten savcılara karşı yürütülen yıldırma taktiği, bu sefer de davanın hâkimlerine uygulanmak isteniyor. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon şüphelilerini tutuklayan İstanbul Ağır Ceza mahkemelerinde 9 hâkime gözdağı gibi ceza kesti. Daire, Ergenekon davası kapsamında karar veren 9 hâkimi, davanın tutuklu sanıklarından Mehmet Haberal'a bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkûm etti. Yakın bir zaman önce Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz'e de dava yolunun açılması sağlanmıştı. 9 hâkimin bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkûm edilmesi hukukçuların tepkisine neden oldu. Yargıtay'ın kararını hâkimlere yönelik gözdağı olarak değerlendiren hukukçular, hâkimin tazminata mahkûm olması için ortada kesinleşmiş bir beraat kararının olması gerektiğini söylüyor. Haberal'ın tutukluluğunun devam ettiğine dikkat çeken hukukçular, bu nedenle verilen kararın geçersiz olduğunu vurguluyor. Ergenekon gibi önemli davalara bakan hâkim ve savcıların baskı altında tutulmaya çalışıldığını aktaran hukukçular, göstere göstere yıldırma politikası uygulanmak istendiğinin de altını çiziyor.
Emekli Hâkim Yusuf Çağlayan, cezanın hâkimlik teminatı ilkesine aykırı olduğuna vurgu yaparak, "Bu karar dikkate alınırsa hâkimler suçlular hakkında tutuklama kararı veremez hale gelir." diyor. 4. Hukuk Dairesi'nin kararının hâkimler üzerinde bir baskı oluşturabileceğini ifade eden Çağlayan, "Gelişmeler, Türkiye'de problemli bir hukuk sürecinin yaşandığının açık göstergesidir." diye konuştu. Emekli Savcı Faik Tarımcıoğlu ise kararı skandal olarak değerlendiriyor. Kararın hâkimler üzerinde şok etkisi yapacağını ifade eden Tarımcıoğlu, hâkimlerin tazminat davalarına muhatap olma endişesiyle tutuklama kararında geri durabileceklerini düşünüyor. Haksız tutuklamalara karşı tazminat davasının hâkimler yerine devlete açıldığını hatırlatan Tarımcıoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hâkim bir suç işlerse cezasını görür ancak 466 sayılı bir kanun var. Buna göre devlet tazminat öder, bu hâkime rücu etmez. Ancak burada kanuna aykırı bir uygulama var, umarım bir an önce bu yanlıştan dönülür. Bu mülahaza içtihat oluşursa hâkimler nasıl karar verecek? Türkiye suç cenneti olur. Kararın gözden geçirilmesi gerekiyor. Yoksa göstere göstere bir yıldırma politikası uygulandığı izlenimi edinilecek."
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı ve Kürsü Hakimi Orhan Gazi Ertekin de kararı yanlış bulan hukukçulardan. Ertekin, böyle bir kararın verilmesi için öncelikle davanın sonucunun beklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Hakimlerin bu karardan dolayı yılmamalarını isteyen Ertekin, tazminat dışında hukuki başka yollara başvurulabileceğini de hatırlatıyor. Ertekin şöyle devam ediyor: "Soyut ifadeler içerdiği gerekçesiyle hakimlere ceza kesenler, ilginçtir ki bu yöntemi geçmişte sıkça kendileri kullandılar. Ancak bugün verdikleri bu kararla kendileriyle çeliştiklerini açık bir şekilde ortaya da koydular. Davanın sonucu beklenmeden hakimler hakkında ceza vermek, kararın ne kadar problemli olduğunu gösteriyor. Hakimlerin bu karardan dolayı duruşlarından taviz vermemesi gerekiyor." TANJU ÖZKAYA
Zaman